bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:115/587)

Bułki maślane z kruszonką. 119

świeżych drożdży 50 g cukru (+ 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu) 4 łyżki masła (roztopionego) 1 jajko (+ 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu bułek) 1/2 łyżeczki soli kruszonka (50 g masła, 60 g mąki pszennej, 50 g cukru) Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części. W dłoniach uformować bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku

zadanie-gotowanie
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM JAJECZNYM 131

były to kotlety ziemniaczane nadziewane farszem jajecznym. Składniki: 1 kg ugotowane ziemniaki , 6 szt jajka , 1 szt cebula , 100 gram mąka pszenna , 2 łyżki mąka ziemniaczana , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smażenia olej , do panierowania bułka tarta , 1 łyżka majonez Sposób wykonania: Farsz:   4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką(...)jajka,dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną,  złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano.  Można podawać z sosem

Darcia w kuchni
Kanapka a’la Longer KFC 304

Post Kanapka a’la Longer KFC pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
CIASTO PIASKOWE 176

łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru wanilinowego otarta skórka z jednej cytryny 2 łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli cukier puder do posypania ciasta bułka tarta do posypania formy Do miski przesiałam mąki: ziemniaczaną i pszenną. Dodałam proszek do pieczenia. Miękkie masło utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam żółtka,  aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wlewałam(...)dokładnie się połączyły. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam je do masy  i delikatnie wymieszałam łyżką. Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą. Przelałam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Po wystudzeniu na kratce, posypałam cukrem pudrem. Smacznego

potrawyregionalne
Domowe bułki są najlepsze. 109

takim śniadaniu czy kolacji warto spędzić czas z rodziną. Najczęściej piekę pieczywo drożdżowe ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu. Moje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się

Izabelawkuchni
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE Z KURKUMĄ, MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 594

przyjemność sobie i rodzince. SKŁADNIKI ( OK. 13 PULPECIKÓW ŚREDNIEJ WIELKOŚCI) ·        500 g mielonego mięsa indyka ·        1 mała czerstwa bułka ·        1 mała cebula ·        2 łyżki posiekanego koperku ·        1 jajko(...)łyżki sosu sojowego ·        sól, pieprz ·        dodatkowo: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, mleko lub woda, olej/masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Bułkę włożyć do miski i  zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia na około 10 minut, odcisnąć. Do większej miski włożyć zmielone mięso ( może być ręcznie mielony indyk

Calzonella.com
Mielone cotton balls 135

wieprzowej 1/ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Ciasto: 90 g mąki pszennej typ 750 mąka TOTA 180 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek Paprykę kroimy w małą kosteczkę

MamaOskarka
Bułeczki z czosnkiem i ziołami (na maślance) 83

Inspiracja: pieczarkamysia.pl Składniki Bułeczki ok. 8 Mąka pszenna 400g (użyłam tortowej) Cukier 1 łyżeczka Sól 1,5 łyżeczki, płaskich Świeże drożdże 20g Mleko 2 łyżki

Kulinarne Przeboje
MINI CIABATTY ORKISZOWE 181

Cudowne bułeczki we włoskim stylu. Bardzo lekkie, mięciutkie i delikatne. Idealne do kanapek. Lubiane także przez dzieci. Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ale jeśli chcecie, śmiało użyjcie zwykłej mąki pszennej (najlepiej chlebowej) lub mieszanki obu mąk.  Do zrobienia ciabattek potrzebujecie trzech zaledwie podstawowych składników: mąki, wody i drożdży oraz miksera ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto jest bardzo(...)być. Dzięki temu ciasto jest lekkie i szybko wyrasta, a bułeczki po upieczeniu są mocno napuszone i prawie nic nie ważą. SKŁADNIKI / 6-8 bułek 300 g/ 2 szklanki mąki orkiszowej Typ 630 ( lub mąki pszennej typ 750 lub 500- 550 lub mieszanki mąk) 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli

cool and minty
Kotlety z kalafiora i brokuła z koperkiem 180

czosnek nadaje im ciekawego aromatu.... Zapraszam do wypróbowania 😉 Składniki: brokuł 200 g, kalafior 200 g, czosnek 2 ząbki, koperek świeży 4 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, jajko 1 szt, pieprz, sol do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dusimy tłuczkiem

kulinarne odsłony pati
Orkiszowe bułki z makiem i sezamem 126

Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże .Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych :) Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych bułek. Składniki : - 200 g mąki orkiszowej razowej - 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 - 25 g masła temp. pokojowa - 150 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka ( + 2łyżki do posmarowania ) - 20 g świeżych drożdży

Wypieki Rene
Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką 93

Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to lekko słodkawe małe bułeczki z dużą ilością czarnuszki. Czas wykonania: 1 h 40 min Ilość porcji: 11 sztuk Składniki: 5 szklanki mąki pszennej 100 g drożdży 1 białko 3 łyżki oliwy 1 ½ łyżki cukru 2 łyżeczki soli 1 ½ szklanki ciepłej wody 1 żółtko czarnuszka Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem(...)minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Wymieszać wszystkie składniki 3. Wyrobić ciasto 4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia 5. Uformować bułeczki 6. Bułki posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką Pobierz wersję do druku: Pobierz Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką Artykuł Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Karp pieczony w cytrynowej panierce 127

taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła z lodówki Jak wykonać ? Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie(...)Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.  Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać

Wanilia i Kardamon
Ulubiony chleb pszenny na zakwasie 83

przygoda z wypiekami na zakwasie trwa nadal, a im dalej próbuję tym bardziej skomplikowane są moje wypieki i tym większy podziw mam dla tych którzy już opanowali tą sztukę. Pszenny chlebek jest tym który wymaga ode mnie najwięcej uwagi, dlatego zaczynam jego przygotowania wieczorem przed dniem wolnym. Później rano mieszam, składam, przekładam do koszyka do wyrastania a na koniec piekę(...)kajzerki –  chlebek z pesto –  przepis na bajgle –  chleb z samych ziaren bezglutenowy –  chlebek z cukinii –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  focaccia z rozmarynem –  chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA:  12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut pieczenie SKŁADNIKI ZACZYN: – 20 g aktywnego zakwasu żytniego

nietylkopasta.pl