bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:108/587)

Derelye - pierogi z dżemem. 130

masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Składniki: 250 g twarogu półtłustego  70 g kaszy manny 60 g stopionego masła 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli nadzienie: ulubiony dżem  do polania: bułka tarta, masło, cukier Wykonanie: Twaróg, ser i jajko utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z kaszą manną i solą, dodać do utartej masy

zadanie-gotowanie
Pulpety z indyka z brokułem 98

pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula dymka – ok. 40 g 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 brokuł sól i pieprz do smaku mąka pszenna (do obtaczania pulpetów) oliwa lub olej rzepakowy do smażenia ok. 500-600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) do gotowania pulpetów (ewentualnie(...)wcześniej brokuły (te, które nie zostały wykorzystane do nadziania pulpetów) wywar z gotowania pulpetów – ok. 400 ml 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 czubata łyżka mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pulpety z indyka i brokuła: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki. W garnku zagotować osoloną wodę

Kulinarne Przeboje
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką 74

Nadziewana bułeczki, lekko czosnkowe, z dużą ilością pietruchy. Można je zajadać solo lub z dodatkami. Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 12

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  197

mają wagi kuchennej. Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek: 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej Nadzienie serowe: 250- 350 g twarożku 1 jajko 3 łyżki miękkiego masła(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Ciasto drożdżowe 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej Nadzienie serowe: 250- 350 g twarożku 1 jajko 3 łyżki miękkiego masła

moj przepis na
Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 300

Łatwe w wykonaniu, szybkie i pyszne pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem – polecam! :) Mój narzeczony pochłonął wszystkie na poczekaniu! No prawie wszystkie – jedną zostawił dla mnie

Kulinarne Przeboje
Drożdżowe bułeczki "świnki" 151

środku. Mnie zależało na bułeczkach drożdżowych na jutrzejsze śniadania, więc wykorzystałam tylko formę, a przepis na ciasto jest mój. Składniki (na 9 bułek): 300 ml mleka 10 g drożdży pół łyżeczki cukru 550 g mąki pszennej uniwersalnej 10 g soli 2 jajka 25 g miękkiego masła 18 ziaren czarnego pieprzu Mleko podgrzać. W mleku rozpuścić drożdże z cukrem. Wierzch posypać(...)spirytusie). Większe krążki podzielić na ćwiartki. Odłożyć 18 z nich. Resztę ciasta odgazować, ponownie wyrabiając. Podzielić ciasto na 9 części. Każdą część zwijać pod spód i formować okrągłą bułeczkę. Bułki odkładać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do bułeczek przykleić za pomocą białka małe krążki (będą pełniły rolę ryjków). Po dwie ćwiartki przykleić za pomocą białka na górną część

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki zupełnie inaczej! 279

łatwiejszej, i powiem nieskromnie o wiele mi bardziej smakowały! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! SKŁADNIKI: -1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego - 3 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - sól, pieprz - 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia - ryż jaśminowy na sos: -1/2 dużej kapusty pekińskiej - biała cześć pora (ja użyłam 1/2) - 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, czosnek

SMYKWKUCHNI
Jagodzianka 130

szklanki mąki 4 dag drożdży 5 łyżek cukru 3/4 szklanki mleka 15 dag roztopionego masła szczypt soli NADZIENIE:   2 szklanki jagód łyżka tartej bułki  4 łyżki cukru  jajko KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g miękkiego masła  Składniki zagnieść do uzyskania okruchów.  Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Humanistka w kuchni
Puszyste bułki jogurtowe 108

Puszyste bułki jogurtowe Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam!     Składniki: 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania 8 g suchych drożdży ( można użyć(...)skórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE:   MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Puszyste bułki jogurtowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Bułki z kapustą i pieczarkami. 143

Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży

W kuchni u Moniki
Chleb pszenny na jogurcie 187

Uważam ten chleb za najlepszy z pszennych, które do tej pory upiekłam. Bardzo lubię dodatek jogurtu w wypiekach - bułkach, muffinkach, więc spróbowałam dodać ten składnik do chleba. Zrobiłam to tak: Odmierzyłam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam 360 ml. ciepłej wody i wymieszałam. Ciasto wyszło luźne. Całość przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie

apetytnapieczenie
Sezon na węgierki - Knedle :) 129

nasz mega klasyczny przepis i cieszcie się smakiem super śliwek węgierek :) Knedle ze śliwkami (4-5 osób) Składniki : 3/4 kg ziemniaków czubata łyżka maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 żółtko 1/2 kg śliwek cukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę(...)mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu i formujemy ładne kuleczki :) Knedle wrzucamy do gotującej lekko osolonej

vegetanie
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 189

nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru) 250 ml ciepłego mleka 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 100 g miękkiego masła żółtko + 1 łyżka

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki pszenno -orkiszowe 170

Idealne na śniadanie, bułki pszenno -orkiszowe. Miękkie, pachnące i proste do zrobienia. Składniki (6 małych bułek): 125 g mąki orkiszowej (polecam Skworcu ) 125 g mąki pszennej (typ 650) 150 ml ciepłej wody łyżeczka miękkiego masła łyżeczka miodu 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli -------------------------- sezam do posypania bułek Wykonanie : Składniki bułek umieszczamy w misce i wyrabiamy około 6 - 8 minut

Smak mojego domu
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 270

mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Sos pomidorowy: 1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny) 400ml zimnej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki(...)śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia kotlecików natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody. Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania