bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:103/587)

Bułki marchewkowe na kanapki 156

kilku myciach nie ma różnicy. Inspiracją przygotowania bułek były propozycje dodane przez Was na Durszlaku i Mikserze. Większość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół łyżeczki zielonego kardamonu(...)wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ---------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe Słodkie bułki z serem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki zwijane ze śledziem 120

choć ja podałam je z wiosennym twarożkiem. Przed wypiekiem polecam sprawdzić zawartość soli w śledziach, by jej smak nie zabiła smaku bułek. Składniki : 280 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania 10 g soli 10 g miękkiego masła 2 opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką 195

się w mojej kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki(...)oleju z pestek winogron szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki soli morskiej rozczyn: 20 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej ponadto: 1 żółtko 2 łyżki mleka czarnuszka do posypania bułek  Z mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto trójkolorowe 158

Ciasto kruche : 1,5 szk. mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)Ciasto orzechowe: 4 jajka 12 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 szk. cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE

w mojej kuchni
Pierogi leniwe 149

leniwe pierogi. Przy ruskich za dużo roboty, a składniki dokładnie te same. Wspomnienie czasów studenckich, o dziwo - nie dzieciństwa. Bardzo, bardzo lubię! Naturalnie, większość ludzi je pierogi leniwe polane bułką tartą z dodatkiem cukru i cynamonu. Ja wolę (podobnie jak placki ziemniaczane), pierogi w wersji wytrawnej. Najbardziej z roztopionym masłem i z dodatkiem grubszej soli, ale że w pierwszej wersji(...)pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt luźne plus do oprószenia stolnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli oraz boczek lub masło, bułka tarta, ew. cukier i cynamon Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy ziemniaczaną, robimy małe wgłębienie i dodajemy potłuczone ziemniaki (mogą zawierać grudki, nawet lepiej), twaróg, jajko i sól.  Z tych składników zagniatamy ciasto

bistro mama
Bułki pszenno-żołędziowe 88

dość charakterystyczny smak. Za to już niewielki jej dodatek do wypieku zmienia kolor, zapach i smak pieczywa. Dlatego polecam spróbować :) Składniki: 60 g mąki żołędziowej bułki pszenno-żołędziowe 240 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej razowej łyżeczka soli 4 łyżki oliwy roztrzepane jajko opakowanie drożdży suszonych (7g) szklanka ciepłego mleka garść słonecznika Drożdże wymieszać z mlekiem Wymieszać mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI ZIEMNIACZANE ORKISZOWE LUB PSZENNE 220

codziennie, to i tak te bułki bywały u nas już naprawdę wiele razy. Przyznam szczerze, że często właśnie celowo gotuję więcej ziemniaków, by były do bułek. Te bułki świetnie sprawdzają się także do domowych burgerów. Są super mięciutkie, bardzo delikatne i meeega smakowite. Inspiracją był ten przepis , choć ja poczyniłam trochę modyfikacji. Składniki: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 300g mąki orkiszowej(...)włączyć termoobieg (na ostatnie 2-3 minuty).  Bułki wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Pyszne zarówno na śniadanie, obiad (burgery) jak i kolację. Te bułki bardzo długo pozostają świeże i wilgotne. Podaję także wersję pszenną. Choć sama jej nigdy nie testowałam, to myślę, że może się komuś przydać. Składniki: - 250g mąki pszennej chlebowej typ650 - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 300ml wody

Smaczne Zdrowe
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 111

Kopytka leniwe to pyszne kluski z dodatkiem twarogu. Podane na ciepło z sosem truskawkowym lub zasmażką z bułki tartej smakują rewelacyjnie.  SKŁADNIKI : 800 g ziemniaków zważonych po ugotowaniu 250 g twarogu półtłustego 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)DODATKOWO : 300-500 g truskawek 3 łyżki śmietany zasmażka - 2 łyżki bułki tartej 50 g masła                                                               PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z rabarbarem 104

łodyg rabarbaru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 150 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały, mąka pszenna, cukier trzcinowy, żółtko, masło oraz śmietana 18%) szybko wyrabiam na kruche ciasto - spód tarty. Pomógł mi w tym malakser. Dobrze połączone składniki lądują teraz na minimum pół(...)nadmiarze. Z niego później powykrawam dekorację na wierzch tarty.  Spód podpiekamy przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Z pozostałych składników (poza tapioką i bułką tartą przygotowuję masę, którą zaleję rabarbar). Jajka ubijcie z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawajcie do nich pozostałe składniki. Podpieczony spód posypuję bułką tartą, która ma wchłonąć nadmiar płynu. Następnie

Karczma Honorietty
Kruche ciasto z jagodami 160

Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie :) 400 g jagód leśnych 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mąkę pszenną przesiać(...)Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15 min. Na podpieczony spód rozsypać równomiernie bułkę tartą i rozłożyć umyte jagody. Posypać cukrem i na wierzch zetrzeć drugą połowę zmrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min, aż się zrumieni

https:KKuchniaMniam
Zupa klopsowa z boczkiem 127

Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz 300 g boczku wędzonego 1,5 cebuli Natka pietruszki, koperek Warzywa(...)Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy.  Dokładamy

VioletoweKucharzenie
Rzodkiewkowe Schabowe 124

łyżki majonezu ·        8 szt. Rzodkiewek ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, następnie rozbijamy(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 11.                     Panierujemy w bułce tartej. 12.                     Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
Razowe bułki z konfiturą (cytrynowo-anyżową) 147

niebo. Idealne bułki na drugie śniadanie. Słodkie, zdrowe i niezwykle sycące.  Z dodatkiem konfitury cytrynowo-anyżowej od  Cytrynowych Królowych  to całkowicie nowa rzeczywistość. MNIAM! Są puszyste, słodziutkie i proste w przygotowaniu. No i ta kruszonka... miłość od pierwszego ugryzienia.  Składniki:  20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ciepłego mleka 400g mąki pszennej  150g(...)pełnoziarnistej 20g masła  1 łyżka cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki mleka.  Wymieszać do rozpuszczenia cukru.  W większej misce wymieszać mąkę pszenną i razową, a następnie dodać rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku, olej i jogurt. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Gdy ciasto będzie za mokre - dodać mąkę

Czarnawisienka
Bułki z biboszem w listopadowej piekarni 121

znaczenia słowa bibosz. Składniki (na 7 bułek): Przepis Agnieszki – Autorki bloga  Bochen chleba Przepis oryginalny tutaj –  klik! Bibosz 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ciasto właściwe 350 g mąki pszennej typ 550 20 g mąki orkiszowej(...)kawałki ciasta obsypane mąką nakładać jeden na drugi, rozciągać na kształt cylindra i zrolować.  Do wyrastania ułożyć szwem do dołu.  Odstawić na 30 minut. Do pieczenia bułki odwrócić szwem do góry, wtedy samoistnie popękają. Piec z parą w temperaturze 240-250 st., najlepiej na kamieniu, przez ok. 15-18 minut. Piekłam 20 minut . Bułki z biboszem wypiekali autorzy

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe bułki pszenne na mleku 155

Dzień dobry :-) Dziś mam przepis na pyszne domowe bułki na mleku. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), bułeczki są proste w przygotowaniu, robi się w miarę szybko, no i smakują super. Te ze sklepu mogą się schować. Jak zabraknie Wam pieczywa, to polecam zrobić :-)  Podczas pieczenia pachnie(...)domu, że hej, aż człowiek robi się głodny ;-) Miłego dnia :-) Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml letniego mleka Składniki: 550 g mąki pszennej 1 jajko L + 1 do posmarowania bułek 1 łyżeczka soli 50 g roztopionego masła 200 ml letniego mleka 1. Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką

kruche babeczki
Fasolowe Roladki 118

Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        20 dag fasolki szparagowej ·        ½ słoiczka papryki konserwowej(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 10.                     Panierujemy w bułce tartej 11.                     Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila