bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:103/587)

Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej 401

paprykowej to danie obiadowe, które koniecznie musicie wypróbować :) Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Składniki: 500g mięsa mielonego (wołowina + łopatka wieprzowa) 2 cebule 1 czerstwa bułka 4 łyżki mleka 1 jajko mąka pszenna (do obtoczenia klopsików) 1 duża czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała zielona papryka 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 200ml bulionu warzywnego lub mięsnego

Kulinarne Przeboje
DOMOWE LONGERY 350

popularnych sieciówek :) SKŁADNIKI : na 6 sztuk bułki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka 60 ml wody 25 g masła 310 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli mleko do posmarowania bułek sezam do posypania bułek  stripsy 1 duża pierś z kurczaka sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany sos sojowy 1 jajko 100 ml mleka

Kuchnia w opałach
Pulpeciki z indyka w sosie dyniowo - koperkowym 149

Dodatkowo: mąka pszenna mąka ziemniaczana olej kokosowy kasza u mnie gryczana niepalona Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. W międzyczasie w garnku musimy zagotować bulion, wkładamy do niego podsmażone pulpeciki, dodajemy startą dynię i kurkumę. Musimy delikatnie

kruche babeczki
Mazurek orzechowy 208

przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę

Proste Potrawy
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis 233

tych potraw, które zazwyczaj kojarzą się z dzieciństwem, i przywołują miłe wspomnienia.   Knedle ze śliwkami – składniki: 1kg ziemniaki 1 jajko 350g mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 500g śliwek węgierek Cukier Bułka tarta masło   Knedle ze śliwkami – przygotowanie: Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie każdą ze śliwek przecinamy na połowę. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy(...)gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki, które następnie tniemy na równe kawałki o wielkości piłeczek pingpongowych. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką

Księga-Smaku
Bułki marchewkowe na kanapki 155

kilku myciach nie ma różnicy. Inspiracją przygotowania bułek były propozycje dodane przez Was na Durszlaku i Mikserze. Większość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół łyżeczki zielonego kardamonu(...)wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ---------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe Słodkie bułki z serem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki zwijane ze śledziem 115

choć ja podałam je z wiosennym twarożkiem. Przed wypiekiem polecam sprawdzić zawartość soli w śledziach, by jej smak nie zabiła smaku bułek. Składniki : 280 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania 10 g soli 10 g miękkiego masła 2 opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką 194

się w mojej kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki(...)oleju z pestek winogron szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki soli morskiej rozczyn: 20 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej ponadto: 1 żółtko 2 łyżki mleka czarnuszka do posypania bułek  Z mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto trójkolorowe 156

Ciasto kruche : 1,5 szk. mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)Ciasto orzechowe: 4 jajka 12 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 szk. cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE

w mojej kuchni
Pierogi leniwe 146

leniwe pierogi. Przy ruskich za dużo roboty, a składniki dokładnie te same. Wspomnienie czasów studenckich, o dziwo - nie dzieciństwa. Bardzo, bardzo lubię! Naturalnie, większość ludzi je pierogi leniwe polane bułką tartą z dodatkiem cukru i cynamonu. Ja wolę (podobnie jak placki ziemniaczane), pierogi w wersji wytrawnej. Najbardziej z roztopionym masłem i z dodatkiem grubszej soli, ale że w pierwszej wersji(...)pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt luźne plus do oprószenia stolnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli oraz boczek lub masło, bułka tarta, ew. cukier i cynamon Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy ziemniaczaną, robimy małe wgłębienie i dodajemy potłuczone ziemniaki (mogą zawierać grudki, nawet lepiej), twaróg, jajko i sól.  Z tych składników zagniatamy ciasto

bistro mama
Bułki pszenno-żołędziowe 86

dość charakterystyczny smak. Za to już niewielki jej dodatek do wypieku zmienia kolor, zapach i smak pieczywa. Dlatego polecam spróbować :) Składniki: 60 g mąki żołędziowej bułki pszenno-żołędziowe 240 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej razowej łyżeczka soli 4 łyżki oliwy roztrzepane jajko opakowanie drożdży suszonych (7g) szklanka ciepłego mleka garść słonecznika Drożdże wymieszać z mlekiem Wymieszać mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI ZIEMNIACZANE ORKISZOWE LUB PSZENNE 217

codziennie, to i tak te bułki bywały u nas już naprawdę wiele razy. Przyznam szczerze, że często właśnie celowo gotuję więcej ziemniaków, by były do bułek. Te bułki świetnie sprawdzają się także do domowych burgerów. Są super mięciutkie, bardzo delikatne i meeega smakowite. Inspiracją był ten przepis , choć ja poczyniłam trochę modyfikacji. Składniki: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 300g mąki orkiszowej(...)włączyć termoobieg (na ostatnie 2-3 minuty).  Bułki wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Pyszne zarówno na śniadanie, obiad (burgery) jak i kolację. Te bułki bardzo długo pozostają świeże i wilgotne. Podaję także wersję pszenną. Choć sama jej nigdy nie testowałam, to myślę, że może się komuś przydać. Składniki: - 250g mąki pszennej chlebowej typ650 - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 300ml wody

Smaczne Zdrowe
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 108

Kopytka leniwe to pyszne kluski z dodatkiem twarogu. Podane na ciepło z sosem truskawkowym lub zasmażką z bułki tartej smakują rewelacyjnie.  SKŁADNIKI : 800 g ziemniaków zważonych po ugotowaniu 250 g twarogu półtłustego 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)DODATKOWO : 300-500 g truskawek 3 łyżki śmietany zasmażka - 2 łyżki bułki tartej 50 g masła                                                               PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z rabarbarem 102

łodyg rabarbaru opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 150 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały, mąka pszenna, cukier trzcinowy, żółtko, masło oraz śmietana 18%) szybko wyrabiam na kruche ciasto - spód tarty. Pomógł mi w tym malakser. Dobrze połączone składniki lądują teraz na minimum pół(...)nadmiarze. Z niego później powykrawam dekorację na wierzch tarty.  Spód podpiekamy przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Z pozostałych składników (poza tapioką i bułką tartą przygotowuję masę, którą zaleję rabarbar). Jajka ubijcie z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawajcie do nich pozostałe składniki. Podpieczony spód posypuję bułką tartą, która ma wchłonąć nadmiar płynu. Następnie

Karczma Honorietty
Kruche ciasto z jagodami 154

Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie :) 400 g jagód leśnych 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mąkę pszenną przesiać(...)Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15 min. Na podpieczony spód rozsypać równomiernie bułkę tartą i rozłożyć umyte jagody. Posypać cukrem i na wierzch zetrzeć drugą połowę zmrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min, aż się zrumieni

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania