bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:98/587)

Chrupiące bułeczki na truskawkach 139

mnie też pojawi się sporo przepisów, zaczynamy od tych bułeczek. Są chrupiące, nie przesadnie słodkie, drobne, ale wypełnione owocami po brzegi, a takie lubię najbardziej. :)   Bułki na truskawkach: 2 szklanki mąki pszennej oraz 1 i pół szklanki mąki pełnoziarnistej (może być tylko pszenna)   12 g suchych drożdży pół szklanki brązowego cukru (może być zwykły) 2 łyżki cukru(...)pieczenia mogą pękać i wypływa z nich sok, to zupełnie normalne. Od razu zaznaczam, że po upieczeniu bułeczki są cudownie chrupiące i takie pozostają, dlatego jeśli spodziewacie się mięciutkich bułek, to ta propozycja raczej nie jest dla Was. Ale są tak dobre, że u nas znikają w jeden dzień. Pysznie smakują z popołudniową herbatką lub jako przekąska na pikniku

Cooking Monster
Knedle z śliwkami 234

śliwką polane bułką tartą z masełkiem. Pycha. Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu tłustego 1,5 szk mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu śliwki cukier brązowy w kostkach Przygotowanie:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości,  odlać wodę i pozostawić do wystudzenia(...)twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą.Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę

Ala piecze i gotuje
Hamburgery z kotletem indyczym i piklami 129

Hamburgery z kotletem indyczym i piklami Składniki: Bułki przygotowane według przepisu  Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki wody - 1/3 szklanki mleka - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - jajko roztrzepane z mlekiem - sezam Kotlety: - mięso mielone indycze - drobno posiekana cebula - jajko - czerstwa bułka - mleko - sól, czarny

Kuchnia co dnia
kulki drobiowe w zupie majerankowej ze śmietaną... 157

Składniki: 1/2 kg mielone z drobiu, 1 sztuka jajka, 3 łyżki kasza manna, 4 łyżki tarta bułka, 2 łyżeczki kucharek, 1 mała cebula, 1 łyżeczka pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia) 81

bułek i chleba . Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie na zdrowie. A że drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia . Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne. Kto z Was skorzysta z przepisu? Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki: (6 sztuk) 350g mąki pszennej

Di gotuje
Pai Bao z żurawiną - słodkie bułeczki z Hongkongu 180

Rodzaj długich, słodkich azjatyckich bułeczek, ułożonych w rzędach i pieczonych w prostokątnych, lub kwadratowych foremkach. Są delikatnie słodkie, miękkie i puszyste, na dodatek cieszą oko nietypową

Grahamka, weka i kajzerka
Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 164

każdą postacią. Dzisiaj moja propozycja na kotleciki z sosem pieczarkowym. 60 min 9 kotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach

Ania i Marcin gotują
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 166

każdą porę roku.     Składniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy(...)miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy jedno jajko i 1/2 roztrzepanego wcześniej jajka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszankę pozbawiamy osłonek i kroimy w plastry. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z masłem, połowę cebuli dodajemy do masy ziemniaczanej a na patelnię wrzucamy kaszankę. Kaszankę podsmażamy. Do smaku przyprawiamy pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty czosnku niedźwiedziego i wyrabiamy

Maminek kulinarny
Knedelki Bułczano - Szpinakowe 118

dobrze :) Składniki na 2 osoby: 200 gr czerstwych bułek ( miękkich, środków kajzerek ) 100 g szpinaku (np. mrożonego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki tartego sera 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody do zwilżenia środków bułek sól, pieprz do smaku 1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy. 2. Środki z bułek rwiemy na drobne kawałeczki

Gotowanie...to proste !
Grahamki 178

Pyszne i zdrowe bułeczki, które łatwo zrobić. Idealne na śniadanie i kolację. Mi z podanych poniżej składników wyszło 11 bułek po 100 g. SKŁADNIKI Na podmłodę 220 ml wody 3-4 g drożdży 220 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto właściwe 200 ml wody(...)drożdży 100 g otrębów pszennych (u mnie 60 g pszennych, 40 g orkiszowych) 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej 10 g soli płatki owsiane do posypania bułek WYKONANIE Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody). Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać i odstawić w temperaturze

Passions hobbies life
Bułeczki pszenne razowe 126

tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bułeczki razowe. Składniki: - 1 ½ szklanki mąki pszennej; - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej; - 1 ½ szklanki wody; - 15g świeżych(...)prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Proziaki 1966

Proziaki – to tradycyjna potrawa z Podkarpacia. Swoją nazwę zawdzieczają sodzie oczyszczonej, która kiedyś nazywana była “prozą”. Proziaki mają też wiele innych nazw: prozioki

Kulinarne Przeboje
Chrupiący kurczak w pikantnej panierce 149

prosty i smaczny obiad. :) Chrupiący kurczak: 2 piersi z kurczaka (ok. 600 g) 1-2 jajka (w zależności od wielkości) pół szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki kukurydzianej (polenty) 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Kurczaka myjemy, pozbywamy się wszystkich chrząstek i tłuszczu. Każdą pierś kroimy(...)rozbijamy dość cienko. Następnie każdą część doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Potrzebne będą 4 talerze: na jeden wsypujemy mąkę pszenną, na drugim rozbijamy jajka, na trzecim mieszamy ze sobą mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą oraz bułkę tartą i wszystkie przyprawy.  Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w mieszance

Cooking Monster
Roladki Groszkowo marchewkowe 151

Sól ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy. 2.   Układamy na każdym kawałku mięsa plasterek sera i łyżkę

Kulinarna Chwila
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 459

Składniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz  1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kotlety: Ziemniaki

Qchnia po prostu