Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 205niego zrezygnowałam, bo zamierzałam bułki wykorzystać na wytrawny sposób. Króluje przekonanie, że do drożdży trzeba dodać cukier, by mogły "ruszyć". Moje doświadczenie z ciastami drożdżowymi pokazuje, że dodatek cukru jest całkowicie zbyteczny - drożdże namnażają się tylko 5 minut dłużej. Składniki (na 12 bułeczek): Zaczyn 170 ml wody 310 ml mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży Ciasto właściwe(...)marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę (wyszło prawie 500 g), 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść
Weekendy w domu i ogrodzie
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 285Bardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować duże odstępy między bułkami, przykryć ściereczką na 2 godziny (wystarczyła mi 1 godzina)**. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzać do 200ºC i pieczemy około 15 minut, aż ładnie
Zabawa smakiem
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 193dodatkami dają zupełnie inne wrażenie smakowe. Wmawianie sobie, że jest inaczej, to zaklinanie rzeczywistości, coś jak wegański marynowany łosoś z marchewki. Na około 8 sztuk solidnych bułek potrzebujemy: 0,7 kg mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1,5 opakowania suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczkę cukru 120 g masła do posypania: mak, sezam, czarnuszka lub gruba
ladykitchen
Kurczakburger - domowy fast food. 181Kotlety: 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić) jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz/ulubione przyprawy do drobiu 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oliwa Bułki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 150 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła (roztopionego) sezam (dałam
zadanie-gotowanie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 348łyżki cukru 60 gr stopionego masła 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania bułeczek szczypta soli na nadzienie: 500 g truskawek 8 łyżeczek mączki migdałowej lub bułki tartej na kruszonkę: ¾ szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g zimnegoa masła Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej. Obie mąki przesiewamy. Drożdże
Mia Cucina Sofieta
Imprezowa sałatka i mini kotleciki w razowej panierce 254przede wszystkim wartościowa alternatywa dla bułki tartej. Nasze panierki to bogactwo wartościowych składników i wysoka zawartość błonnika. Mieszanki AlePanierka zawierają wyłącznie naturalne składniki (otręby, ziarna sezamu, len, orzechy itp.).” Osobiście jestem zachwycona tym pomysłem, a co najważniejsze smakiem i składnikami każdej panierki. W ofercie znajdziecie trzy warianty: AlePanierka Sezamowa – skład: otręby pszenne spożywcze (40%), sezam łuszczony(...)odtłuszczony (15%), sezam czarny (10%); AlePanierka Orzechowa (bez glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%); AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona słodka (4%), przyprawy. Panierki są dostępne w dwóch wielkościach: 300 g oraz 80 g Panierki mają naprawdę dużo zastosowań. Dziś prezentuję
Słodkie okruszki
Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych 310pewno urozmaicą wygląd i smak podawanych potraw. Dufinki ziemniaczane Składniki dla 4-5 osób: 500g ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej Sól Gałka muszkatołowa w proszku Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Dufinki ziemniaczane Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków(...)rodzaju ziemniaków, gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy trochę więcej mąki pszennej. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3cm, następnie tniemy na równe kawałki, z których formujemy kulki o średnicy 2-3cm. Z powyższych składników powinno wyjść około 40 – 45szt dufinek. Kulki ziemniaczane obtaczamy w bułce tartej i partiami po kilkanaście sztuk smażymy na złoty kolor, na głębokim oleju
Księga-Smaku
Kopytka 232inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kopytka Kopytka posypane białym serem oraz cukrem Składniki : 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej Mąka ziemniaczana Dodatki : 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Cukier 1 kostka sera białego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy bułkę tartą i delikatnie podprażamy. Kopytka oblewamy masełkiem z bułką, ścieramy serek biały posypujemy cukrem i gotowe. Smacznego! Wycinamy 1/4 ziemniaków Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej Pozostałą część ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną Wbijamy jedno jajko Zagniatamy ciasto do jednolitej masy Ciasto dzielimy na kilka części jak nam jest wygodnie Rolujemy rękoma wałeczek
Sprawdzone przepisy kulinarne
Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami. 205duże niezbyt twarde jabłka pół szklanki rodzynek 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznej szarlotki: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dajemy barwnik spożywczy i dokładnie zagniatamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem. 4. Różowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie foremką wykrawamy ciasteczka serduszka i układamy je na jabłkach. 5. Następnie
Izabelawkuchni
HALIBUT W KRUCHEJ PANIERCE Z PARMEZANEM 166Składniki filety z halibuta bułka tarta parmezan (w stosunku do bułki tartej 1:1) jajo mąka pszenna sól, pieprz masło klarowane Przygotowanie Nie podaję dokładnych ilości składników- zróbcie z ilości, jakiej aktualnie potrzebujecie. Filety umyjcie, osuszcie, posypcie solą i pieprzem, oprószcie mąką z obu stron. Jajo rozmąćcie. Parmezan zetrzyjcie na tarce do miski z bułką tartą i wymieszajcie dokładnie
OliveandThyme
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4758maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka(...)piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Sucha mieszankę dodawać po trochę o utartych żółtek miksując. Na koniec pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Przełożyć na brytfankę
Trzeci talerz
Hot-dog z majonezem, ketchupem i prażoną cebulką 202majonezem, ketchupem i prażoną cebulką Składniki: Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) : - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula - sól, mielony pieprz(...)czarny - mąka pszenna - olej rzepakowy do smażenia Dodatki: - parówki - majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki) - ketchup Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Gdy się
Kuchnia co dnia
Kopytka z mąką żytnią 232zostaną mi z obiadu ziemniaki bardzo często na drugi dzień przygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią chlebową od Młynomag . Wyszły równie pyszne jak tradycyjne. Polecam! Kopytka podałam na talerzu "Antonio" od Porcelany Bogucice . ok 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej mąka żytnia
Smakołyki Asi
Leniwe z przepisu mojej babci 124Kuchnia Polska Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól, cukier Sposób przygotowania W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg(...)odrobiną soli ubij na sztywną pianę jak na bezy (dzięki temu sposobowi ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie). Dodaj piankę do sera i połącz składniki. Dodawaj po trochu mąki pszennej i zagniataj ciasto. Gdy będzie już jednolite i nie będzie się kleić do palców, przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Podziel ciasto na 2 części, z każdej uformuj wałek podsypując
smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 128Kuchnia Polska Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól, cukier Sposób przygotowania W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski zrobisz tak szybko, że jeśli wstawisz ją teraz, akurat zdąży się zagotować. Twaróg(...)odrobiną soli ubij na sztywną pianę jak na bezy (dzięki temu sposobowi ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie). Dodaj piankę do sera i połącz składniki. Dodawaj po trochu mąki pszennej i zagniataj ciasto. Gdy będzie już jednolite i nie będzie się kleić do palców, przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Podziel ciasto na 2 części, z każdej uformuj wałek podsypując
smakowitehistorie.com