indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki 30 % 3 łyżki mąki pszennej Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Szpinak posiekać i wrzucić
Monia miesza i gotujezimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: • 4 filety śledziowe w oleju • 2 łyżki mąki pszennej • 1 jajko • 4 łyżki bułki tartej • olej do smażenia Wykonanie: • Filety śledziowe przekroić wzdłuż na trzy paski, każdy skrócić o połowę. • Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku
To co kochammłotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, ok. 3 łyżki majeranku, ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być suszona), 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte bułka tarta i trochę mąki pszennej do obtoczenia w stosunku 2 :1 Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone , które obtaczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko z dodatkiem soli. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące by się nie poparzyć(...)woda tylko delikatnie bulgotała. Kluski wyjmujemy po 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch. Przygotować polewę. Na patelni rozgrzać tłuszcz - tyle by zakrył dno. Wsypać do niego 2 łyżki bułki tartej i mieszając stale zrumienić na złoty kolor. Dodać cynamon. Polewać knedle tak przygotowaną polewą i jeszcze gorące podawać. Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj także na Instagram i Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut
Walijskie PichcenieZnalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec
Grahamka, weka i kajzerkawczorajszego dnia. Dzielimy je na 4 porcje, dodajemy porcję mąki pszennej i porcję mąki ziemniaczanej. Do tego jajko i gotowe :) Składniki : ugotowane i rozgniecione ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana jajko Dodatki bułka tarta masło opcjonalnie: cukier Ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę, lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Morele podzielić na połówki. Usunąć pestki. Opcjonalnie: morele posypać cukrem. Nastawić wodę(...)gotowanie knedli. Zmielone ziemniaki uformować w półkulę. Podzielić ziemniaczaną półkulę na ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej po dwie
Weekendy w domu i ogrodziesucho, bez niczego. Po prostu nie mogłam się oprzeć tej chrupiącej skórce i mięciutkiemu miąższowi :) Składniki na ok. 12 mini bułeczek: (inspiracja: " Smakowe Kubki ") 650 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 8 g drożdży instant 0,5 łyżeczki cukru ok. 450 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli mak/sezam do posypania W dużej misce(...)ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości. Gdy ciasto urośnie podzielić je na mniejsze porcje, uformować w bułeczki i położyć na blachę wyłożoną papierem. Każdą bułkę naciąć ząbkowanym nożem, posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 25-30 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce
Simply Foodmoimi zmianami. Wspaniałe puszyste bułeczki pełne owoców z kruszonką na wierzchu to jest dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Z podanego przepisu wyszło mi 12 średniej wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniego mleka 1 jajko 1 żółtko 3 czubate łyżki cukru ¼ łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 7 g suszonych drożdży lub 12 g drożdży
Na słodko lub wytrawnietrochę więcej czasu na wyrastanie, ale nasza cierpliwość zostanie nagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem.Tak więc zachęcam do przetestowania przepisu. Bułki nie rośną imponująco wysokie ale za to smak i wygląd rekompensują ich wielkość.Składniki:- 300g mąki pszennej (u mnie typ650)- 200g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 8g świeżych drożdży- 400ml letniej wody- 150g jogurtu naturalnego (użyłam mój własny(...)ok.15 minut aż lekko się zarumienią. Ja piekę każdą blaszkę osobno, druga partia piecze się u mnie zawsze troszke szybciej, jakieś 12-13 minut im wystarcza. Po upieczeniu zdejmujemy bułki z blaszki i studzimy na kratce.Zarabiam zawsze wieczorem i rano mamy na śniadanko pyszne bułeczki. Do tego własne masełko z ukwaszonej śmietanki i pomidory z działeczki - mniam... :-) Smacznego
Smaczne Zdroweinne przepisy na dania główne czy przepisy na przystawki . Składniki na naleśniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko 500 ml mleka Sól olej Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 cebula 1 jajko Składniki na panierkę: Bułka tarta 2 jajka Sól, pieprz Olej Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy naleśniki. Następnie do miski dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesię mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe na kanapki , postanowiłam upiec również z marchewką chleb na zakwasie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 3 dorodne marchewki 560 g mąki pszennej typ 750 łyżeczka soli łyżeczka czarnuszki 3 łyżki sezamu(...)Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ----------- Podobne: Marchewkowe bułki do kanapek Piwny chleb pszenny na zakwasie Chleb mieszany z sorgo i amarantusem
Weekendy w domu i ogrodziewarzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko smacznym i pożywnym posiłkiem, ale także miło spędzonym czasem w kuchni, co jest równie ważne. Udostępnij Składniki na fishburgery Bułki pełnoziarniste: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
niecodziennikparyłodyga ,selera naciowego 1 mała cebulka 1 łyżeczka, mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka, granulowanego czosnku -suszonego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania ( pszenna ) Kukurydzę odsączamy z zalewy . Warzywa siekamy drobniutko . Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Całość łączymy z mielonym mięsem , dodając cukier, kolendrę , czosnek i sól do smaku(...)Wbijamy jajko , wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i wlewamy 3 łyżki wody . Wyrabiamy , aż do połączenia składników . Formujemy dowolny kształt , byle nie za grube i nie za duże , bo się nie dopieką w środku . Obtaczamy w mące i smażymy na oleju , na złoty kolor . Gotowe ,serwować można ze wszystkim , ale najlepiej smakują z domowymi frytkami No i sosem czosnkowym Smacznego
Ogrodnik w podróżycukru 100 g wiórków kokosowych łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 4 jajka 150 g orzechów włoskich (mielonych) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g powideł śliwkowych Polewa Czekoladowa: 60 ml śmietanki 30% 60 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do oprószenia(...)umieszczamy w lodówce. Warstwa Orzechowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo, partiami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Kokosowa: Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając stopniowo
Słodka Strona