Składniki: FARSZ: kotlet mielony 5 sztuk, kapusta kiszona 20 dag, ziemniaki ugotowane 4 sztuki, bułka tarta 1 łyżka PIEROGI: mąka pszenna typ 2000 2 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, masło miękkie 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki OKRASA: cebula 5 sztuk, masło klarowane 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki(...)kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut aby odpoczęło porcje ciasta cienko
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mąka pszenna 3 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko
magiczna kuchnia Kasitrafiła pełnoziarnista słodka bułka … W związku z tym, że kupiłem niedawno mini piekarnik z Biedronki, postanowiłem go przetestować robiąc jakieś ciasto drożdżowe. Już wcześniej robiłem w nim mniejsze „wypieki” i do tego ładnie się spisywał, ale pora zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła chałka. Chciałem zrobić tradycyjną, puchatą bułę z mąki pszennej, która by połechtała moje(...)ręką na sercu, nie polecam… za słodki. Dobrze, że kawy nie słodzę, bo bym padł z zasłodzenia Pełnoziarnista słodka bułka Wydrukuj przepis Porcji: 1 bułka Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 125g mąki pszennej pełnoziarnistej + łyżeczka do zaczynu 50ml mleka roślinnego 20g oleju kokosowego (płynnego) 20g cukru trzcinowego + łyżeczka do zaczynu 1/2 łyżeczki soli 12g świeżych drożdży do zaczynu
Blendmanproszku do pieczenia 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % Nadzienie: 2 kg jabłek ( najlepiej szara reneta ) cynamon mielony według uznania około 4 łyżki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie pysznej szarlotki domowej: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny. 2. Jabłka(...)soku. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, następnie wykładamy równomiernie jabłka, oprószamy je według uznania cynamonem i posypujemy cukrem. Wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy
IzabelawkuchniBułki do hot dogów Lubicie domowy fast food ? Dziś zapraszam Was na hot dogi, a właściwie na pyszne i łatwe w przygotowaniu mleczne bułki do hot dogów . Takie podłużne bułeczki drożdżowe sprawdzą się również do przygotowania zwykłych kanapek czy grzanek. Moje domowe bułki do hot dogów są w połowie pełnoziarniste , ale możecie użyć samej jasnej mąki pszennej. Sprawdzi(...)Ciasto na bułki może też wyrastać przez noc w lodówce (jak ciasto na bułki nocne). Przepis na mleczne bułki do hot dogów jest bardzo łatwy, poradzicie sobie z ich przygotowaniem, nawet jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowych bułeczek. Smacznego:) Szukacie przepisów na domowe pieczywo? Polecam moje puszyste jak chmurka bułeczki japońskie : Przepis na domowe bułki do hot dogów
Lekcje w kuchniobiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Grzyby leśne 3 szt. Cebula biała 1 szt. Papryka czerwona 1/3 szt. Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia Bułka tarta 1 łyżka Mąka pszenna 1 łyżka Jajko 1 szt. Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę, grzyby pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na tłuszczu. Następnie ostudzić, dodać(...)masy ziemniaczanej, przyprawić do smaku, wbić jajko, wsypać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaSkładniki: mięso mielone drobiowe 1/2 kg, jajko 1 sztuka, cebula biała 1 mała, Kucharek - uniwersalna 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziemniaki 6 większe, warzywa mrożone 750 gram, szpinak świeży lub mrożony 1 kubek, śmietana 12% 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku(...)mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą formować klopsy nieduże i obtaczać je w mące do gotującej się wody wkładać klopsy i od chwili ich wypłynięcia na mniejszym ogniu gotować z 20 - 30 minut ugotowane wyjąć cedzakiem na talerz do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować je z 10 minut
W Mojej Kuchni Lubięszklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli masa orzechowa: 1/2 szklanki cukru 150 zmielonych orzechów 4 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao(...)ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę, i wiórki. Delikatnie wymieszać. Masa orzechowa: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy. Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę
Pysznie & Pięknierodzinny kompromis :) Skórka bułek jest chrupiąca, ale tylko od razu po upieczeniu. Za to bułki są miękkie i puszyste. Melasa i syrop klonowy nadają im ładny kolor i słodkawy smak. A oto dowód, że smakują i znikają :) Składniki dla 4 osób: 400g drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 200g mąki pszennej typ 500 8g suszonych drożdży 100ml letniego mleka 250 - 280ml letniej
Pełny talerzprawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople 1.5 szklanki cukru kostka masła lub miks masełka 2 płaskie łyżeczki do pieczenia czereśnie lub inne sezonowe bułka tarta do oprószenia blaszki Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy wszystkie pozostałe składniki, wraz z roztopionym masłem, oprócz owoców. Konsystencja powinna być lekko sypka. Nagrzewamy piekarnik na 180 st C. Blaszkę
W KawiarenceProporcje na blaszkę 21x10 cm. Ostatnio zaopatrzyłam się w wagę dlatego odmierzam wszystko na gramy, a nie na szklanki... 240 gram mąki pszennej typ 2000 100 gram mąki pszennej typ 650 70 gram płatków owsianych 130 gram aktywnego zakwasu żytniego 340 gram wody Mąki i płatki wymieszać w dużej misce. Powinno się dodać 1 łyżkę soli. Dodać zakwas(...)następnie partiami wodę ciągle mieszając ciasto. Wody dodać tylko tyle, ile potrzeba do połączenia składników. Ciasto powinno być lepkie i gęste. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i delikatnie wyrównać. Można posypać z wierzchu płatkami owsianymi delikatnie je dociskając do ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia, chleb powinien wypełnić całą blaszkę. Piekarnik rozgrzać
Czerwony Gupikwypiek z użyciem tej mąki... i na pewno nie ostatni :D Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, chwilkę po wyjęciu z piekarnika. Gorąco polecam :) Składniki: (na około 8 bułek) Ciasto: 180 g mąki pszennej+ troszkę do podsypywania 200 g mąki kukurydzianej 20 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Nastoletnie Wypiekanieręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa:9 dużych jabłek 1/2 galaretki(...)wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 4 jajka 15 dag zmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa kakaowa:14 łyżeczek wody 14 czubatych łyżeczek cukru130 g masła4 duże łyżki prawdziwego kakaoZaczynamy od przygotowania kruchego ciasta
Świat Ciastaniebanalnych potraw. Ja uwielbiam ją pod każdą postacią! Dziś pod postacią placuszków z dodatkiem ziemniaków. Składniki: Kapusta młoda 1 główka Ziemniaki 5 szt. (dużych) 2 jajka Bułka tarta 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Szczypta sody oczyszczonej Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obrać oraz zetrzeć na tarce. Kapustę(...)drobno poszatkować. Odcisnąć sok z ziemniaków i kapusty, następnie razem połączyć. Dodać mąkę, bułkę tartą, szczyptę sody oczyszczonej, wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem
Tradycyjna KuchniaSnack Wrap to jedna z popularniejszych mini przekąsek w restauracji McDonald. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, ketchupem, sosem kanapkowym na wzór
Słodka Strona