bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:82/587)

Pulpeciki w sosie koperkowym 71

Przepis można zatem dowolnie modyfikować i dopasować do swoich upodobań i smaków. Pulpeciki w sosie koperkowym Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny duża marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików 2 łyżki oleju 2 liście laurowe pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw obieramy marchewkę i ścieramy

PatiGotuje
Cebularz lubelski 97

Cebularz to pszenny placek pokryty cebulą z makiem. Wywodzący się z kuchni żydowskiej, jest najbardziej znanym produktem tradycyjnym dla województwa lubelskiego. Pierwszy raz z cebularzem spotkałem

karolgotuje
Sznycle po wiedeńsku 307

temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka i nie przypiekła nam za szybko sznycli.     Składniki: 3-4 plastry cielęciny, schabu lub szynki 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 2/3 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu olej do smażenia sól, pieprz pół cytryny       *** Plastry mięsa przykrywamy kolejno folią spożywczą i cieniutko rozbijamy *** *** Przyprawiamy

Blog z Apetytem
Ciasto drożdżowe z wiśniami. 169

szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 jajka Dodatkowo: półtorej szklanki wydrylowanych wiśni 2 łyżki bułki tartej pół łyżeczki masła 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta drożdżowego z wiśniami: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną. 2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę(...)Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. 3. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy

Izabelawkuchni
zakwas 142

                      zakwas z pszennej mąki razowej Jeżeli zależy nam by pieczone przez nas wyroby długo zachowywały

Miód i pieprz
Pszenne bułeczki z daktylami 160

Bułki idealne na pyszne śniadanie, dla mnie najlepsze z samym masłem, ale smakują reż polane miodem lub konfiturą składniki: 150 g daktyli 420 g mąki pszennej ( ok 3 szkl) 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Daktyle zalać 200 ml gorącej wody i zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody(...)zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec

Z Marcepanem
Pszenne bułeczki z daktylami 180

Bułki idealne na pyszne śniadanie, dla mnie najlepsze z samym masłem, ale smakują reż polane miodem lub konfiturą składniki: 150 g daktyli 420 g mąki pszennej ( ok 3 szkl) 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Daktyle zalać 200 ml gorącej wody i zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody(...)zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec

Z Marcepanem
Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem. 106

jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego ) 1 łyżeczka soli pół małej łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oleju pół szklanki mąki krupczatki 3 łyżki posiekanego szczypiorku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułek: 1. Obie mąki przesiewamy z solą i sodą do miski, wlewamy olej, dajemy jogurt i szczypiorek, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Następnie ciasto(...)przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki.  3. Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia

Izabelawkuchni
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 158

kcal Chleb Graham , kromka-50 gram- 113 kcal Chleb Razowy Żytni , kromka - 40 gram - 89 kcal Bułka Kajzerka , sztuka - 50 gram - 148 kcal Bułka Grahamka , sztuka , mała - 50 gram - 129 kcal Pieczywo Tostowe Pszenne , kromka 20 gram - 61 kcal Pieczywo Ryżowe , wafel - 11 gram - 41 kcal Pieczywo Chrupkie lekkie , kromka - 6.5 gram - 25 kcal Bułka Maślana , sztuka - 85 gram(...)kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca  Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety po hawajsku 97

kurczaka 8-10 plastrów ananasa z puszki 8-10 plastrów sera żółtego sól, pieprz Kokosowa panierka: 2 jajka 5 łyżek wiórek kokosowych, najlepiej grubych 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia żurawina ze słoiczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, połówkę piersi przekroić wzdłuż na dwie części. Rozbić lekko tłuczkiem

niecodziennikpary
pyszne szpinakowo-ziemniaczane placki... 153

Składniki: szpinak świeży 2 pęczki, ziemniaki 10 sztuk, jajka 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 średnia, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 8-10 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt grecki - ile potrzeba szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą i na durszlaku przelać wrzątkiem, odcisnąć z wody w pojemniku blendera

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z kaszy bulgur nadziewane szpinakiem i parmezanem 118

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Kotlety: 200 g kaszy bulgur 200 g świeżego szpinaku parmezan 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary

Oryginalny smak
Bułki kukurydziane 92

piszę, eeehhh... Dobra, przepraszam, że przynudzam, jeszcze tylko zdanie, czy dwa i dojdziemy do właściwego przepisu. Bo chciałem jeszcze tylko powiedzieć, że te bułki nie są takie puszyste jak z samej maki pszennej. Są nieco bardziej zbite. Nie jakoś tak strasznie, tylko po prostu nie są takie dmuchane i puchate. Są mięciutkie w środku, ale nieco zbite. Ale dzięki temu(...)Zjadam je i w sumie mógłbym zjeść jeszcze trochę. Więc i tych bułek zabrałem 4, bo nie wiedziałem jeszcze, że są tak syte. Zjadłem dwie i naprawdę miałem już dość na kilka następnych godzin. Są super pożywne. 300 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 400 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki syropu klonowego

Marder&Marder Manufacture
Bułki z pieczarkami i serem 123

trochę sera a następnym razem planuję dodać jakąś kiełbaskę. Myślę, że takie bułeczki będą doskonałą przekąską na niejednym majowym pikniku czy też grillu. Składniki na 9 dużych bułek: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru   Farsz

My simple kitchen
schabowy w pomidorowej marynacie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 152

MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki konserwowe 1 słoik 300ml, natka pietruszki - ile potrzeba wszystkie składniki marynaty dobrze rozmieszać widelcem kotlety schabowe(...)kości rozbić tłuczkiem i dobrze je w marynacie namoczyć - schować do lodówki na 2 godziny schabowe z marynaty obtaczać w tartej bułce wymieszanej z mąką i smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z obu stron ziemniaki młode ugotować w osolonej wodzie, buraczki konserwowe zetrzeć na grubszych oczka tarki i wmieszać z pokrojoną cebulką, cukrem, solą, pieprzem schabowe

W Mojej Kuchni Lubię