bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:84/587)

Kajzerki 129

przepisy na pieczywo: – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów Ilość porcji: 10 bułek Przygotowanie: 2 h 20 minut Składniki: – 3 szklanki mąki pszennej – 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych – 3/4 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby nieco więcej) – czubata łyżeczka cukru(...)pomocą widelca lub pędzelka w miseczce, dodaj mleko. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj bułeczki (ta czynność nie jest konieczna). Włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 st C. Bułki powinny się piec 15 minut, aż wyrosną i staną się pięknie zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika wystudź bułki na kratce. SMACZNEGO! Artykuł Kajzerki pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Cukiniowe kąski z piekarnika. 121

meczu ...Z ketchupem lub innym sosem. Mniam... Składniki; 1 średnia cukinia 3 ziemniaki ok pół szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, chili lub słodka papryka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej) 3 ząbki czosnku 1 jajko       Przygotowanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy, jeśli jest młoda(...)dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki, decyzja należy

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułki burgerowe 180

Prowadzący Jerzy Nogal robił pyszne bułeczki , a my razem z nim . Wyszły pyszne i delikatne w połączeniu z burgerem wołowym rewelacja. Składniki na klasyczna bułka burger - owa 500 g mąki pszennej  typ 450-500 jako ( m) 200 ml mleka 50 g masła saszetka drożdży instant 2 łyżki cukru Wykonanie    klasyczna bułka burger

Różowa kuchnia
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 257

użyciem umieść w lodówce, aby stwardniało.Składniki na ciasto:całe ciasto parzone 300 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki pszennej 65080g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1  jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie bułek:W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej

Grahamka, weka i kajzerka
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 122

ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa

moj przepis na
Tort fasolowy 137

zrezygnowała z tego przywileju, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki: Ciasto fasolowe • 1 szklanka fasoli Jaś • 250 g cukru pudru • 8 jajek • 3 łyżki bułki tartej • 1 łyżka mąki pszennej • 70 g orzechów włoskich • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa • 3 szklanki śmietanki 36% • 3 gorzkie czekolady • płatki migdałowe • cukierki ozdobne(...)ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać. • Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą fasolową. • Masę podzielić na 2 części

To co kocham
Roladki drobiowe nadziewane białą kiełbasą 95

ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka łyżek mąki pszennej Sos 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki 2 łyżki musztardy 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Filety delikatnie rozbić(...)czosnkiem. Odstawić na 30 minut. Następnie na każdym filecie ułożyć ser i równo rozłożyć farsz z połowy kiełbaski. Zwinąć po skosie, na sopel. Do 2 miseczek wsypać mąkę i bułkę tartą, do trzeciej wbić jajko i roztrzepać. Na patelni rozgrzać olej, roladki panierować w mące, jajku i bułce, kłaść na gorący tłuszcz. Zmniejszyć moc grzania i smażyć z każdej strony

gotuj ze mną
Schabowe Puerto Rico 110

niedzielny obiad a może zaskoczymy nimi gości. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia(...)sera żółtego Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. 2.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 3.   Po usmażeniu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4.   Następnie robimy pierzynkę, cebulę obieramy, drobno kroimy

Kulinarna Chwila
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 252

rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu:   Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane z kurczakiem na ostro 138

placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 1 kg Filet z kurczaka 1 szt. pojedynczy Papryka ostra mielona 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Jajko 2 szt. Przyprawa do gyrosa ½ łyżeczki Szczypiorek posiekany 1 łyżka Wykonanie: Kurczaka opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem soli, po czym pokroić(...)gyrosa i na chwilę odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać pokrojonego kurczaka, jajka, mąkę, paprykę szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoto. Podawać z kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Snack Wraps jak z McDonald's 167

czubata łyżka bułki tartej 1 kromka pieczywa tostowego trochę mleka sól, pieprz chilli, słodka papryka Składniki na panierkę: 70 g płatków kukurydzianych drobno pokruszonych 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: mąka pszenna do obtaczania roztrzepane jajko do obtaczania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania kotlecików: kromkę pieczywa tostowego moczymy(...)kostkę, czosnek siekamy z grubsza; mieszamy z nasączoną kromką a następnie mielimy w maszynce do mielenia na średnich oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką, dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie zagniatamy. Z tak przygotowanej masy formujemy 4 płaskie, podłużne kotleciki. 2. Rozgrzewamy olej w wysokiej patelni (ok. 3 cm oleju). Składniki na panierkę mieszamy ze sobą. Kotleciki obtaczamy

My Culinary Art
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - lipcowa piekarnia 189

Renata z bloga  Codziennik kuchenny Przepis pochodzi z bloga Marcina  Grahamka, weka i kajzerka… Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem przepis podaję za  Marcinem Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku, niż przewiduje przepis. Najpierw trzeba ściąć czubki ząbków(...)wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą mąkę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C. Ciasto (9 bułek): 140 g zaczynu 315 g mąki pszennej chlebowej 45 g mąki pszennej razowej 240 g wody o temp 24 – 25 °C 25 g oliwy 8 g świeżych drożdży 10 g soli

Stare Gary
Ciasto czekoladowe z burkami 164

wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g  rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia masło, bułka tarta Do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze  zmiksować buraczki z jajkami i olejem na gładkie puree. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki

Delicious Titbits
Roladki Brokułowo rzodkiewkowe 138

rzodkiewek ·        Serek śmietankowy ·        2 łyżki majonezu ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.    Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzimy(...)oraz solą. 7.    Na środek mięsa wykładamy farsz. 8.    Zawijamy w roladki. 9.    Obtaczamy w mące. 10. Zanurzamy w jajku. 11. Panierujemy w bułce tartej. 12. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 13. Roladki gotowe. 14. Smacznego

Kulinarna Chwila
Knedle ziemniaczane z truskawkami 185

knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy.  Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek średniej wielkości  2 łyżki masła bułka tarta 1-2 łyżki cukru palmowego Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną(...)zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą. Masło lekko zrumienić, wsypać 1-2 łyżki bułki tartej i dosłodzić

Ala piecze i gotuje