bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:85/587)

Bułki pszenno-owsiane 78

jest specjalnie trudne ani pracochłonne. Dzisiaj pokażę Wam przepis na bułki pszenno-owsiane, idealne na kolację. Bułki pszenno-owsiane - przepis na 10 sztuk Do przygotowania bułek będziesz potrzebować: 250g mąki pszennej, 250g mąki owsianej, łyżeczkę soli, 2,5 świeżych drożdży, łyżkę cukru, 150ml mleka, 50g masła, jajko. 1. Z drożdży, czubatej łyżki mąki pszennej, cukru i ciepłego mleka zrób zaczyn(...)Odstaw ciasto na 60 minut. 7. Po godzinie zrób 10 kulek i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. 8. Nastaw piekarnik na 200 stopni C i piecz bułki przez 15 minut

Z notatnika dietetyka
Pomarańczowiec 344

święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 400 g. masła roślinnego 3 łyżki espresso 2 łyżki spirytusu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomarańcze umyć, zalać(...)lodówki na noc. Na drugi dzień pomarańcze pokroić w małe kawałki i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec ubijania dodać orzechy i pomarańcze i delikatnie wymieszać (masy jest bardzo dużo więc trzeba wziąć dużą miskę do ubijania, albo składniki podzielić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Meksykańskie kotlety schabowe 143

Składniki: 800 g schabu środkowego 1 szklanka mleka Panierka: 2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki  pszennej 2 jajka 1 łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Odkrawamy(...)cienkie filety.Kotlety oprószamy solą i pieprzem, zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę (lub na noc).Jajko roztrzepujemy z mlekiem, w którym moczyło się mięso. Bułkę tartą mieszamy ze natką, kolendrą oraz resztą przypraw. Kotlety obtaczamy w mące, następnie w jajku z mlekiem a na koniec w przyprawionej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron

Qchnia po prostu
Bułki pełnoziarniste 142

zagniata się szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony Filozofia Smaku. Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko sezam lub płatki owsiane do posypania Mleko lekko podgrzewamy (nie powinno być(...)olej, drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto, od czasu do czasu dolewając po trochu resztę mleka. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Jeżeli jest za rzadkie możemy podsypać mąką pszenna, jeśli zbyt suche, możemy dodać więcej mleka. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ja ustawiam piekarnik na minimalną temperaturę

Czerwona Porzeczka
Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 73

ziemniaczane kotleciki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia. Miąższ cukinii(...)pszenną i ziemniaczaną. Wyrobić do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy cukiniowo-ziemniaczanej formować małe kotleciki, obtaczać je z bułce tartej. Gdyby kotleciki się nie sklejały, należy dosypać trochę mąki pszennej. Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki smażyć na dużej ilości oleju, z obu stron do zezłocenia. Podawać na gorąco, z dodatkiem np. sosu jogurtowego lub tzatzików. (adsbygoogle

niecodziennikpary
Talerz smażonych warzyw 104

twarde, niezbyt dojrzałe pomidory, tymianek pęczek dymki, 5 bulw topinambura, sól, cukier, masło lub oliwa do smażenia 6 jajek, 14 łyżek bułki tartej, 10 łyżek mąki pszennej, masło lub oliwa do smażenia, Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w poprzek, w grube (0,5 cm) plastry. Wyjąć pestki. Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Osączyć(...)wodzie. Ostudzić, przekroić każdą bulwę wzdłuż na pół. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Przygotowane warzywa oprószyć mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle, na rumiano z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać listkami tymianku.   zastawa

królestwo garów
Ciasto potrójnie orzechowe 185

prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody Glazura(...)orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Ciasto miodowe: Jajka roztrzepać z cukrem

talerz przyjemności
Roladki z pysznym nadzieniem 146

majonezu ·        10 dag sera żółtego ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. 2.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3.    Brokuł(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 14.                     Panierujemy w bułce tartej. 15.                     Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
Tort czekoladowo-orzechowy 172

kremem czekoladowym. SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy 10 jajek szczypta soli 300 g orzechów włoskich 130 g cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka (100 g) 1 czekolada mleczna (100 g) 1 szklanka cukru pudru(...)Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć żółtka z białkami na najmniejszych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, tartą bułką i zmielonymi orzechami. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej mieszając szpatułką. Połączoną masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika

Passions hobbies life
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 541

chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości:ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka 80 g miękkiego masła 2 saszetki drożdży instant nadzienie: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 650 ml mleka 2 łyżki cukru (lub ile kto lubi) 300-350 g truskawek  kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 160 g mąki pszennej Przygotowanie:Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne

Ze smakiem i z pasją
Kotlety z fasoli i kiszonej kapusty 127

sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki  200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej pół łyżeczki majeranku sól pieprz opcjonalnie wegeta 1 małe jajko 2 łyżki koperku Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie w tej samej wodzie ugotować(...)przekładamy do miski i miksujemy za pomącą blendera. ( możemy też rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków) To nie musi być idealny gładki mus  Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, koperek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Z przygotowanej masy fasolowej formujemy kotlety najlepiej to robić lekko

Andzia Pichci
Roladki z młodą kapustą 178

schabu ·        Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Cebula(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 13.                     Panierujemy w bułce tartej. 14.                     Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Hamburgery drobiowe 265

Rafex . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski Przyprawa z curry do kurczaka Rafex Sól, pieprz Olej do smażenia Bułki: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej 250 ml. letniej wody 20 gram świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 250 gram mąki pszennej 50 ml. letniej wody 30 gram mleka w proszku 1 łyżeczka(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy

Bajeczna Kuchnia
NAJLEPSZE HOT-DOGI Z GRILLA I 7 TRIKÓW, DZIĘKI KTÓRYM KAŻDY Z WAS ZOSTANIE MISTRZEM GRILLOWANIA 91

której nie zabrakło pysznych kiełbasek, chrupiących, grillowanych warzyw, węgierskich langoszy, kaszanki i sałatek. Głównym jednak bohaterem tej grillowej uczty były przepyszne HOT-DOGI w takiej wersji XXL! Chrupiąca bułka, soczysta grillowana kiełbaska, warzywa, prażona cebulka , musztarda, ketchup i szczypiorek z własnego ogródka. Pysznie i mega sycąco! Do tworzenia takich Hot-dogów zainspirowała mnie moja ukochana marka Kielecki , z którą(...)Fantastyczne dodatki do mięs, wędlin i kanapek. Nie tylko tych z grilla! Wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (ilość produktów zależy od ilości osób ) * bułki hot-dogowe lub pszenne bagietki * dobrej jakości kiełbaski grillowe * cebula i biała czerwona * świeże pomidory * ogórki gruntowe * kukurydza ( kolba ) + masło i sól * Ketchup Extra Kielecki Pikantny * Musztarda Kielecka Grillowa * prażona cebula * świeży

Ostra na Słodko
Burger z parowaru 303

smakowały świetnie, ale nie wyglądały na górze już tak ładnie jak te upieczone, także w przepisie i zdjęciach są te z piekarnika :) Składniki na bułki ( 8 bułek) :  3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  1,5 szklanki wody 50g świeżych drożdży  1 łyżka soli  1 łyżka cukru  1/3 szklanka oliwy  1 łyżka ziaren sezamu białego(...)pomidorków cherry: zebra, żółte, czerwone  2 łyżki oliwy extra vergine  garść kolendry  sok z 1 limonki  świeżo zmielony pieprz zielony  pieprz czarny  Przygotowanie bułek  Wodę przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury, w której swobodnie możemy włożyć palec :) ( ja się zagapiłem i później włożyłem do prawie wrzątku ;) , więc uważajcie :D  ) Dodajemy

Parowar Faceta