bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:94/587)

KNEDLE SEROWE 176

najlepsze knedle serowe jakie jadłam! Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * ser biały – 250 g * masło – 30 g * małe jajko – 2 szt * kasza manna – 40 g * mąka pszenna – 20 g * sól – 1 szczypta * bułka tarta do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ser rozcieramy na gładką masę, dodajemy miękkie masło, roztrzepane 2 jajka, kaszę mannę , sól i trochę mąki – mieszamy. Oproszonymi mąką dłońmi formujemy knedle

Ostra na Słodko
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 491

podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Składniki:- 250g mąki pszennej zwykłej (chlebowej) typ650- 250g mąki

Smaczne Zdrowe
Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą. 175

waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 15 dag masła lub margaryny 125 ml ajerkoniaku Dodatkowo: 10 dag białej czekolady ajerkoniak według uznania mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie sernika z ajerkoniakiem i białą czekoladą: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę  i wkładamy do lodówki do schłodzenia

Izabelawkuchni
Resztki ze świąt – szarlotka z chleba 135

polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Składniki: 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp. 3 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia 2 jabłka Cynamon, gałka muszkatołowa

Niedzielny kucharz
Racuchy ziemniaczane 192

pizzy czy zapiekanek- na pewno sprawdzę to osobiście:) Składniki: 4 szklanki startych na tarce na drobnych oczkach ziemniaków 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki tartej bułki 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 15 g drożdży łyżeczka cukru sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos paprykowy do podania Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku. Drożdże ucieramy z cukrem  i łyżką

Pobite gary Barbary
Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym 182

bardzo cieszy. Lubię, kiedy talerze pozostają puste! Składniki na 10 sztuk:  10 sztuk makaronu cannelloni 500g mięsa mielonego z szynki 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej + do panierowania ½ szklanki mąki pszennej 2 małe jajka Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia     Składniki na sos pieczarkowy: 300g pieczarek 1 cebula 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200ml

Kuchnia w czekoladzie
Chleb piwny 150

Pachnie chlebem, czyli zakwasem i delikatnie piwem. Dość mięsisty i raczej do wytrawnych dodatków. Oryginalny przepis pochodzi [stąd] . Z podanych proporcji wychodzi chleb z foremki 10x30cm

Czerwony Gupik
Pszenne bułki z otrębami żytnimi 129

łyżki mąki tortowej Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 2 małe płaskie łyżeczki soli pół szklanki otrębów żytnich 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułek: 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do mąki

Izabelawkuchni
Chleb z pieczonymi ziarnami 133

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi  stąd , u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo

Czerwony Gupik
Rajska rolada 174

się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę

Apetyczna babeczka
Grahamki na podmłodzie 186

Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć w 200 ml wody, odstawić na 15 min. Dodać podmłodę, dodać(...)napuszyć. Każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać płatkami, u mnie jaglane. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 15-20 min do złotego koloru. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego! Grahamki na podmłodzie Grahamki na podmłodzie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='10 g świeżych drożdży 100 g letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej

moj przepis na
Razowe bułki ze słonecznikiem 197

problemów. Oh... co ja bym bez niego zrobiła  ;). Tym razem upiekł dla Was pyszniutkie bułeczki na śniadanie. Wypiekane z mąki razowej i pszennej, z dużą ilością słonecznika. To kolejny znakomite bułki na blogu, obok grahamek  i wieloziarnistych paluchów jedne z moich ulubionych. Polecam! Składniki: (na 15 małych bułeczek) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 300 g mąki(...)mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do tzw. ruszenia drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę razową, resztę mąki pszennej, sól, kakao, jogurt naturalny oraz resztę wody i cukru. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego ciasta, dodając pod koniec olej oraz słonecznik

Nastoletnie Wypiekanie
BUŁKI Z CZARNUSZKĄ 94

SKŁADNIKI :  400 g mąki pszennej typ 650 + mąka do posypania 150 g mąki żytniej typ 200, drobno mielona jeżeli mamy zakwas chlebowy (gęste ciasto) możemy dodac 2 duże łyżki, bułki będą smaczneijsze 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju czarnuszka do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
Zdrowe zamienniki spożywcze 147

konserwantów i tego nie bierzemy do porównania.  Zaczynając od chyba najpopularniejszego produktu- pieczywo Każdy od małego był pewnie chowany na białym chlebku czy bułce. Niestety zawartość błonnika, witamin oraz minerałów w mące pszennej białej jest bardzo niska. Błonnik w diecie zróżnicowanej jest bardzo ważny i należy wybierać produkty, gdzie jest bogatym ich źródłem (dziennie człowiek dla prawidłowego funkcjonowania jelit(...)musi spożyć ok. 30 g błonnika). Jak widzicie, wystarczy zamienić pieczywko ze zwykłej  mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą,  aby ta wartość błonnika była wyższa.  Tyczy się to również bułki tartej. Moja rada: lepiej kupić zdrowsze pieczywo i gdy sczerstwieje zetrzeć i mamy domową zdrowszą wersję panierki 👍  Kolejnym produktem są słodycze, chipsy.  Powiem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chleb z orzechami 127

Chleb na zakwasie żytnim z mieszanką orzechów i rodzynek. Słodki w smaku, ale dobrze smakuje z wszystkimi dodatkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd , przepis na formę keksówkę

Czerwony Gupik

Proponowane wyszukiwania