NAJLEPSZE HOT-DOGI Z GRILLA I 7 TRIKÓW, DZIĘKI KTÓRYM KAŻDY Z WAS ZOSTANIE MISTRZEM GRILLOWANIA 157której nie zabrakło pysznych kiełbasek, chrupiących, grillowanych warzyw, węgierskich langoszy, kaszanki i sałatek. Głównym jednak bohaterem tej grillowej uczty były przepyszne HOT-DOGI w takiej wersji XXL! Chrupiąca bułka, soczysta grillowana kiełbaska, warzywa, prażona cebulka , musztarda, ketchup i szczypiorek z własnego ogródka. Pysznie i mega sycąco! Do tworzenia takich Hot-dogów zainspirowała mnie moja ukochana marka Kielecki , z którą(...)Fantastyczne dodatki do mięs, wędlin i kanapek. Nie tylko tych z grilla! Wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (ilość produktów zależy od ilości osób ) * bułki hot-dogowe lub pszenne bagietki * dobrej jakości kiełbaski grillowe * cebula i biała czerwona * świeże pomidory * ogórki gruntowe * kukurydza ( kolba ) + masło i sól * Ketchup Extra Kielecki Pikantny * Musztarda Kielecka Grillowa * prażona cebula * świeży
Ostra na Słodko
Burger z parowaru 363smakowały świetnie, ale nie wyglądały na górze już tak ładnie jak te upieczone, także w przepisie i zdjęciach są te z piekarnika :) Składniki na bułki ( 8 bułek) : 3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 szklanki wody 50g świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1/3 szklanka oliwy 1 łyżka ziaren sezamu białego(...)pomidorków cherry: zebra, żółte, czerwone 2 łyżki oliwy extra vergine garść kolendry sok z 1 limonki świeżo zmielony pieprz zielony pieprz czarny Przygotowanie bułek Wodę przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury, w której swobodnie możemy włożyć palec :) ( ja się zagapiłem i później włożyłem do prawie wrzątku ;) , więc uważajcie :D ) Dodajemy
Parowar Faceta
Węgierskie bułki 186wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację. Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI. Ciasto 350 g mąki pszennej 2 żółtka 25 g świeżych drożdży 250 g mleka szczypta soli 1 łyżka cukru Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem. Drożdże pokruszyć i wymieszać(...)cukru Wszystko razem utrzeć i posmarować rozwałkowane ciasto. Zwinąć w rulon i pociąć w 5 cm kawałki. Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i układać bułki przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia. 300 g mleka 3 łyżki cukru Mleko wymieszać z cukrem. Połowę mleka z cukrem wlać do formy z bułki i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciem
Pomarańczowiec 421karze jeść od razu całej blachy... Składniki na ciasto: 3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze 15 jajek 1½ szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich Składniki na krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka zagotowanej wody(...)owoce mielimy w maszynce do mięsa. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier kryształ, cały czas ubijając wrzucamy po jednym żółtku aż do ich wykorzystania. Składniki suche: kakao, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Kolejno dodajemy pomarańcze, a na końcu zmielone orzechy. Spód blaszki wykładamy papierem
Kuchnia w czekoladzie
Bułki na jogurcie naturalnym 191Idealnie miękkie, puszyste i delikatne - bułki na bazie jogurtu naturalnego z sezamową posypką. Zachowują świeżość przez 2-3 dni. Składniki na 12 bułek: niepełne 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 500) 2 jajka mały jogurt naturalny (około 200 g) 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g suszonych lub 15 g świeżych drożdży) 1/4 kostki(...)sobą wymieszać. 3. Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość. 4. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat
Ugotować
Domowy longer prawie jak z KFC 352dodałam do nich pomidora oraz ogórka. Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :) Składniki dla 3-4 osób: bułki longery 500 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 45 g miękkiego masła 190 ml mleka + 100 ml przegotowanej wody 1 łyżka zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli(...)sezam na panierkę 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli + mąka do obtoczenia piersi z kurczaka dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka pieprz cayenne papryka słodka sól olej do smażenia sałata pomidory ogórek konserwowy ketchup Na samym początku przygotować ciasto na longery. Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże i całość ze sobą wymieszać. Następnie wbić jajko
Ugotować
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 237wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :) Przepis znalazłam u Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej(...)części uformowałam bułeczki i ułożyłam w formie do pieczenia. Chleb w koszyczku zostawiamy w temp. pokojowej na 2 godz, po czym pieczemy w 240 st.C przez 30-35 min. Bułki pieczemy po ok 1,5 godziny (powinny wyraźnie zwiekszyc objętośc przed włożeniem do pieca). Piekałam je ok 15 minut. Zarówno chleb jak i bułki studziłam na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki nadziewane leczem 190doskonały farsz do roladek ze schabu. Wyszły pyszne. Składniki: · ½ kg schabu · Bułka tarta do panierki · Mąka pszenna do obtoczenia · 2 jajka · 1 laska kiełbasy podwawelskiej(...)paski papryki konserwowej · Chili · Przecier pomidorowy · 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju. 4. Pieczarki również
Kulinarna Chwila
kotlety schabowe po hawajsku 188owskich restauracji. Ananas oczywiście był z puszki. Ja użyłam świeżego ananasa. W ten sam sposób przygotowywano kotlety z piersi kurczaka. 4 kotlety schabowe, 2 jajka, bułka tarta (około 80 gram), mąka pszenna, sól, pieprz, smalec do smażenia, 4 plastry ananasa, 4 plastry sera żółtego Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży
królestwo garów
KOPYTKA 226Składniki: 1 kg ziemniaków mąka pszenna mąka ziemniaczana sól masło tarta bułka Sposób wykonania: Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Odlej wodę i dobrze rozgnieć. Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części. Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp odpowiednio - do jednego mąkę ziemniaczaną, do drugiego mąkę pszenną do wysokości górnej
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 207pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja zrobiłam 16 małych. Ilość jaka wyjdzie z przepisu oczywiście jest uzależniona od wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) (ja dałam typ 550 i też wyszły dobre bułeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki wody(...)szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 1 jajko i odrobinę mleka - do posmarowania sezam, mak, siemię, dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki
IMPRESJA SMAKU
Bułki śniadaniowe 177przepisów na bułki śniadaniowe. Przepis wzięłam z tej strony .. Wspaniałe pachnące bułeczki, długo zachowujące swoją świeżość. Polecam, naprawdę są przepyszne. Z podanego przepisu wychodzi ok. 14 bułek. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 i ¼ szklanki letniego mleka ¾ łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki roztopionego masła 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych. Dodatkowo: 1 roztopiona(...)pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 1,5 – 2 godzin aż do podwojenia objętości. Gotowe wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 części i z każdej uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika wysmarować je roztopionym masłem. Wstawić
Na słodko lub wytrawnie
Bułki z żurawiną 144skończyć się dla nas dużą nadwagą, a tego nie chcemy! Hasło #zostańwdomu to okazja do rozpoczęcia przygody z domowymi wypiekami chleba czy bułek . Zamiast wychodzić po pieczywo, można upiec je w domu, będą z tego same korzyści! Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć wielkiej wprawy w pieczeniu. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścimy(...)być coś lepszego od świeżych pachnących bułek na śniadanie ? Koniecznie spróbujcie przygotować je podwieczorek i podajcie z kubkiem kawy lub kakao. Smacznego ! Print Bułki z żurawiną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne puszyste bułki z suszoną żurawnią, idealne na śniadanie lub podwieczorek Course Bułki Cuisine Polska Keyword mąka pszenna, żurawina Prep Time 35 minutes Cook
SprawdzonaKuchnia.pl
Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska 184smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska(...)wyjmujemy je z mleka , dokładnie płuczemy , ponownie pod bieżącą zimną wodą . Następnie doprawiamy pieprzem . Nie solimy są wystarczająco słone . Obtaczamy w roztrzepanych jajkach , a potem w mieszance mąki i bułki tartej . Postępujemy dokładnie tak jak ze schabowym Smażymy na dość głębokim, dobrze rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , natychmiast z patelni , podając do nich , schłodzony
Ogrodnik w podróży
Chleb pszenno żytni codzienny 211wody). składniki pól szklanki zakwasu żytniego aktywowanego poprzedniego dnia. Wyjmuje zakwas dzień wcześniej wieczorem dodaje mąki i wody i daję mu noc na pracę. 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 2 szklanka mąki żytniej pół szklanki dyni pomieszaniej ze slonecznikiem i czarnym sezamem (robię taki miks "na oko"). woda około 2 do 2.5 szklanki (im więcej(...)stopniach. (nie chce mi się cudować z temperaturą). Ja robie tak że zakwas przewarznie aktywuje większą ilościa mąki (koło szklanki) i z reszty robie pizzerki lub bułki. (do zakwasu daję mąki pszennej 2 szklanki i połowe tego co mąki wody). Poniższy chleb troche za bardzo mi rozrósł na boki ....(kupiłam nową niską formę a chleb z dużej ilości mąki
Lubczyk i Wanilia