bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:83/587)

Chleb pszenno-żytni 247

upieczenie dla niej chleba słonecznikowego. Wybór padł na pszenno-żytni, tzw. żytni 30. Co oznacza ta liczba? Otóż jest to procentowy udział mąki żytniej w stosunku do mąki pszennej. I chociaż chleb, w którym jest jedynie 1/3 mąki żytniej nie wymaga zakwasu, to jednak wiem, że dzięki niemu będzie on miał o wiele lepszy smak. Przygotowanie zakwasu wcale nie jest(...)mamy zakwas, to co dalej? Bierzemy się, za przygotowanie ciasta. Z podanej ilości składników upiekłem chleb w dużym korytku oraz sześć całkiem sporych bułek. Składniki: 200g zakwasu żytniego 50g drożdży 250g mąki żytniej 750g mąki pszennej chlebowej 650ml wody 100g pestek słonecznika 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Przygotowanie: W misce, w której wyrabiam chleb rozcieram 50g drożdży z łyżką

Jacob Tastes
Dyniowe leniwe 124

się? :) Składniki (na ok. 4 porcje): 280 g dyniowego puree 250 g twarogu (użyłam chudego) 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego 1 duże jajko ok. 170 g mąki pszennej (lub trochę więcej) Dodatkowo: bułka tarta kilka łyżek masła kilka łyżeczek cukru trzcinowego Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub sitko). Dodajemy dyniowe puree, jajko

MyCookBook.pl
Malinianki - słodkie bułki z malinami 145

puszyste i bardzo smaczne. Przed podaniem malinianki należy obficie posypać cukrem pudrem. Bułki z malinami najlepiej smakują podane na ciepło… prosto z piekarnika :) Składniki na 10 sztuk: bułki 2,5 szklanki mąki pszennej (350 g) 2/3 szklanki mleka (160 g) 4 płaskie łyżki zwykłego cukru 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 łyżka masła

Ugotować
Ryba w majonezowo , koperkowej , chrupkiej panierce 114

świeży siekany koperek granulowany czosnek ( nie może być świeży bo jest zbyt ostry i zdominuje delikatną rybę ) sok z cytryny sól , pieprz cytrynowy do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Rybne filety , jeśli są mrożone to rozmrażamy . Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem . Kroimy na średniej wielkości kawałki , każdy skrapiamy sokiem z cytryny , solimy

Ogrodnik w podróży
Dymka smażona 122

pęczek dymki, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 3 łyżki mąki pszennej, sól, cukier, masło lub oliwa do smażenia Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Osączyć na ręczniku papierowym. Przekroić cebulki ze szczypiorem wzdłuż na pół. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdą cebulkę mąką, obtoczyć

królestwo garów
Schab z jajkiem i papryką 124

Sól ·        Pieprz ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenne do obtoczenia ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, następnie rozbijamy. 2.    Doprawiamy(...)papryce cząstki jajka. 6.    Składamy w sakiewki. 7.    Obtaczamy w mące. 8.    Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 9.    Panierujemy w bułce tartej. 10.              Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
pulpetowa jarzynowa zupa... 131

Składniki: mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlet schabowy po wiedeńsku z ajvarem 156

Składniki: 4 plastry schabu 4 jajek 3 łyżki mleka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki ajvaru sól (polecam sól z ziołami i czosnkiem świeżo mielona) pieprz  olej roślinny (do smażenia kotletów) 3 łyżki masła (do smażenia jajek) Sposób wykonania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Oprószamy je solą i pieprzem.  1 jajko roztrzepujemy

Qchnia po prostu
Leniwe z miętą 138

białego sera 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Kilka listków świeżej mięty Sól 2 łyżki masła Bułka tarta Wykonanie: Ser biały mieszamy z jakiem, mąką ziemniaczaną, pszenną i przyprawami. Ugniatamy ciasto i mieszamy z drobno posiekaną miętą. Formujemy leniwe i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. Polewamy masełkiem

Tradycyjna Kuchnia
Pulpety z ryżem i dynią w sosie 182

pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu 1/4 dyni hokkaido 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka chili 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia sos: 1/4 dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietany 30 % 200 ml bulionu drobiowego Pulpety: Pierś z kurczaka, obraną(...)cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę posiekaną, ryż ugotowany, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, paprykę chili. Całość wyrabiam i formuję nieduże kulki które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody z liściem laurowym i zielem angielskim, wkładam pulpety

wesoła kuchnia
Sznycle z indyka w migdałowej panierce 156

dodatkiem rozdrobnionych płatków migdałowych. Jak smakują? To już musicie sami ocenić, kiedy je zrobicie. Składniki: 4 sztuki sznycli z piersi indyka 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej (brak na zdjęciu) pieprz świeżo zmielony masło klarowane 2 jajka sól Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Każdy sznycel włożyłam między płaty folii spożywczej i delikatnie rozbiłam

Kuchnia u Krysi
Spaghetti oraz pesto z rukoli i smażona mozzarella 212

gram makaronu spaghetti 100 gram rukoli 4 łyżka słonecznika 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 paczka mozzarelli jajko 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Na patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy wsypujemy słonecznik, porażamy. Do naczynia wrzucamy  rukolę, uprażony słonecznik, czosnek oraz resztę oliwy, przyprawy i 3 łyżki wody z gotowania

kgwjanczewo
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 176

rybę - u mnie dorsz świeży sól ,pieprz do smaku 2 marchewki 1 pietruszka ,kawalek selera 1-2 jajka (zależy od wielkości) garść siekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) -bułka tarta u mnie otręby pszenne(...)soli,pieprzu Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą ugotowaną i surową, przepuść przez maszynkę .Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.lub otręby Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 10-20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. I takie gałki podajemy wraz z barszczykiem

w mojej kuchni
Kotlety ziemniaczane 158

kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna lub ziemniaczana - opcjonalnie Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do przestudzenia drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu do puree z ziemniaków dodać(...)jajko, przyprawy i wymieszać, doprawić dość intensywnie. W zależności od odmiany ziemniaków, gdyby masa się źle formowała można dodać łyżkę skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia  podawać z ulubionym sosem i surówką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona kania 133

wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej. Składniki: (2 - 3 porcje) 4 kapelusze średniej kani  2 jajka  1 szklanka bułki tartej  1 szklanka mąki pszennej  50 ml mleka  sól i pieprz  olej lub masło klarowane do smażenia  Jak smażyć grzyby kania? Kanię oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć(...)pół lub 4 części, aby łatwiej było panierować i smażyć.  Kawałki grzybów obtoczyć w mące i na chwilę zanurzyć w roztrzepanych jajkach z mlekiem, następnie obtoczyć w bułce tartej.  Kotlety smażyć na średnio rozgrzanej patelni do przyrumienienia się każdej ze stron.  Smażona kania dobrze smakuje sama lub według uznania z ziemniakami, czy też makaronem i ulubioną surówką

Kuchcik gotuje