bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:71/587)

Ryba w zalewie pomidorowej. 290

układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik 0,9l papryki marynowanej NA ZALEWĘ 2 szklanki wody 6 łyżek octu 0,5 szklanki oleju(...)minut. Następnie odcedzamy sparzone cebule na sicie i przelewamy zimna wodą, zostawiamy do odsączenia.      Przygotowujemy panierkę. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je porządnie. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (lub mąkę) i każdy kawałek ryby moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub mące), otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto

Rozpustne gotowanie
Bułki drożdżowe z kapustą i pieczarkami 253

Może się skusicie zamiast pączków na bułki z wytrawnym nadzieniem? Składniki (na 6 bułek): - 250 g mąki pszennej, - 4 g drożdży suszonych, - 1/4 szklanki oleju, - 1/2 szklanki letniej wody, - 1/4 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka cukru, - szczypta kurkumy. nadzienie: - 6 średnich pieczarek, - 1/2 cebuli, - spora garść kiszonej kapusty, - sól, pieprz, kminek. Wykonanie: Wsypać do miski suche składniki, dodać mokre wyrobić robotem(...)placek. szklanką zaznaczamy (nie wycinając) 6 kół (obok siebie), na każdym układamy dużą łyżkę farszu, ciasto przykrywamy pozostałym ciastem, dociskamy je dookoła farszu i szklanką wykrawamy bułki. Możemy też zrobić większe kółko, nałożyć na niego farsz, zawinąć końce do góry, skręcić i położyć zawinięciem na blachę. Bułki odstawić (przykryte) do wyrośnięcia, można je posmarować wodą i posypać kminkiem (część

Co na wege obiad?
Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw 112

poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy. Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: 12 g drożdży świeżych około 3/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto na bułki: 2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy  Sos na spód zapiekanek: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,  szczypta(...)kwaśny dodajemy jeszcze cukru. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem. Gotową bułkę odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki odstawiamy na 10 minut aby się napuszyły lekko. Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy

Gotowanie...to proste !
Czas hamburgera 146

zaserwujemy go z odpowiednimi dodatkami. Jego wartość znacznie wzroście, kiedy samodzielnie przygotujemy bułki hamburgerowe. Domowy hamburger, czyli danie na rodzinne spotkanie. Bułki hamburgerowe Składniki na 8 bułek: 450 g mąki pszennej (ok 2 ¾ szklanki) 220 ml mleka, lekko ciepłego 16 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru (13g) 3/4 łyżeczki soli (5g) 1 jajko 30 g masła, roztopionego i przestudzonego(...)godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrobić, można podsypać mąką, jeśli jest zbyt lepkie, podzielić na 8 części. Dłońmi zwilżonymi olejem, formujemy okrągłe bułki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, następnie powierzchnię każdej bułki spłaszczamy dłonią, bułki przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy

KulinarneImpresje.pl
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym 139

warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ok 150-200 ml śmietany 12% 1 jajko 3 liście laurowe 4 ziela angielskie mleko do namoczenia bułki ok 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów pęczek świeżego koperku sól,pieprz słodka papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę namaczamy w mleku, koperek drobno siekamy cebulę siekamy

Blog kulinarny S9.PL
Bułeczki z batatami i rozmarynem 149

Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki - najlepsze słodkie bułki! 185

słowo - poniższe bułki są pyszne! Wiem, że przygotowanie drożdżowego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak smak jagodzianek wszystko wynagrodzi. Polecam poniższy przepis :) Składniki na 16 jagodzianek: słodkie bułki 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (340 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego(...)należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę jagód. Za pomocą dłoni zlepić ciasto. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta! W przeciwnym razie, farsz jagodowy może "wypaść". Uformowane bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie spłaszczyć. Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie jagodzianki posmarować mlekiem. Piec w 200ºC

Ugotować
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 173

Wymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta

UgotujmyTo.pl
Bułki drożdżowe z serem 123

jest na 12 sporych bułek, jeśli nie zjecie wszystkich w ciągu dwóch dni, zróbcie z połowy przepisu, bo bułeczki są pyszne, ale najlepsze świeże Co potrzeba na bułki: 400 g mąki pszennej tortowej, 25 g świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, ¾ szklanki ciepłego mleka, 50 g stopionego masła, 1 jajko + 1 do posmarowania Co potrzeba na masę serową(...)grubości 1 cm. Jeśli jest taka potrzeba, to podsypujcie mąkę. Placki układamy na dwie płaskie blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Zostawcie spore odległości między plackami. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie dnem szklanki robimy wgłębienia na środku bułek, dociskając szklankę prawie do końca grubości bułki. Wgłębienie wypełniamy serem  troszkę ponad bułkę

Bułka z Chlebem
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 261

sałatka zamknięta w bułce/chlebie to absolutny klasyk w rejonach Nicei, we francuskiej Prowansji. Sprawdzi się i na śniadanie, i na lunch, ale też na obiad czy na kolację – świetna do zapakowania w piknikowy kosz. Spróbujcie, kanapka nicejska smakiem nie ma sobie równych! Jak wiele potraw tak i ta była na początku jedzeniem prostych ludzi , w szczególności rybaków i pracowników(...)zróbcie jak Wam wygodnie, wykorzystajcie albo świeżą, albo wczorajszą bagietkę, albo mały chleb – najlepiej na zakwasie, z grubą skórką i z miąższem o dużych oczkach. Marketowa pszenna bagietka czy ‘dziabane bułki’ do tego przepisu się nie nadają! Bagietkę rozcinamy wzdłuż na pół i wyskubujemy jej miąższ, zostawiając skórkę z centymetrową warstwą miąższu. Smarujemy wnętrze bagietki oliwą z oliwek przy

Karo in the Kitchen
Bułeczki śniadaniowe 377

prostu poziom niżej w piekarniku wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą ) mają apetycznie chrupiącą skórkę. Rzecz jasna nadają się nie tylko na śniadanie ;). Polecam. Składniki na około 15 bułek: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 ml letniego mleka 260 ml letniej wody 24 g świeżych drożdży 1 i 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki(...)każdej bułeczki głęboki "przedziałek", prawie do samej blachy. Piekarnik nagrzać do temperatury 210° - 220°C. Poziom lub dwa poziomy niżej ( to zależy od wielkości piekarnika ) niż mają być pieczone bułki, umieścić niezbyt głębokie naczynie żaroodporne ( lub blaszkę ) wypełnione gorącą wodą. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 15 - 20 minut. Upieczone bułki wyjąć i przełożyć na kratkę, wystudzić.   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 183

mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam, bo dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka w proszku 200ml mleka - w przepisie oryginalnym była woda 60g masła - ja rozpuściłam w garnuszku, zamiast(...)300g pieczarek 100g suszonych pomidorów z zalewy 50g czerwonej papryki - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 2 cebule - średnie 3 łyżki oleju sól, pieprz - do smaku Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Roztwór maślano-mleczny wlać do miski z suchymi

Grunt to przepis!
Groszkowe Kotlety 117

łyżki majonezu ·        2 łyżki mąki pszennej ·        Sól ·        Papryka ostra ·        Bułka tarta do panierki olej do smażenia ·        Vegeta Natur do mięsa mielonego  Zobacz Tutaj Sposób przygotowania: 1.   Mięso bardzo

Kulinarna Chwila
Pieczone kotlety schabowe 98

Kolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam

moj przepis na