bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:70/587)

Kotlety z bakłażana z serem żółtym 117

żółty starty 6 łyżek, jajko 1 szt, bułka czerstwa 1 szt, mleko lub woda do namoczenia bułki, majeranek do smaku, sól i pieprz do smaku, mąka pszenna pół łyżki, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Sposób przygotowania: Czerstwą bułkę moczymy w mleku lub w wodzie. Bakłażana grillujemy w całości lub przekrawamy na pół, a następnie wkładamy na grilla

kulinarne odsłony pati
Pulpety w sosie szczawiowym 161

garście szczawiu 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietanki 30% 2 listki laurowe pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić. Do niedużego garnka wlać wodę, dodać listki laurowe i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować

Monia miesza i gotuje
Kotlet devolay 915

Składniki 4 pojedyncze piersi (po 1 na osobę) 1 jajko ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych – majeranek, oregano, tymianek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny bułka tarta i mąka pszenna do panierowania 100 g masła olej sól biały pieprz Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła i ziół suszonych, soku z cytryny(...)robimy masło ziołowe. Kawałek masła układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w sopel, zaczynając od rogu. Ściśle i dokładnie musi być zawinięty. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Ważne: Pierś kurczaka – po umyciu musi być dobrze osuszona, np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu panierka nie rozmięknie

gotuj ze mną
Rozpustne kotlety 115

Sól ·        Pieprz ·        2 jajka ·        Bułka do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Schab i fileta kroimy w plastry delikatnie rozbijamy(...)mące. 9.    Zanurzamy w jajku. 10.                     Panierujemy w bułce tartej. 11.                     Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
Pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem 122

sklepu po pieczywo. Wyszły przepyszne i sycące, szczególnie ze świeżym i soczystym pomidorkiem! Polecam. 'pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem' Składniki (na 4 bułki): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 5 łyżek płatków owsianych - 25g świeżych drożdży - 3/4 szklanki mleka - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - słonecznik Drożdże rozpuścić w ciepłym(...)żeby "ruszyły". Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i ugnieść elastyczne ciasto (mikserem ok.5min). Odstawić do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 4 kawałki i z każdej części uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220C(bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać ziarnami słonecznika. Piec przez 20-25 minut. Studzić na kratce

CookYourself
Smażone kalmary w panierce 108

można kupić już gotowe – świeże lub mrożone) 3 rozkłócone jajka 1 i ½ szklanki panierki “panko” (do kupienia w dziale orientalnym w dużych sklepach) ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu cayenne / chilli ½ łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli morskiej ok. 0,5 – 0,7 litra oleju Jeśli używamy mrożonych kalmarów – rozmrażamy je, myjemy(...)zdejmujemy ją. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Przygotowujemy 3 miseczki do panierowania: w jednej rozkłócamy trzy jajka, do drugiej wsypujemy panko, a w trzeciej łączymy mąkę, bułkę, cayenne, czosnek i sól. Kalmary obtaczamy najpierw w miseczce z mąką, potem w jajku, a na końcu w panko. Najlepiej robić to za pomocą pałeczki lub widelca. Obtoczone w ten sposób

Poezja smaku
Bułki pszenne razowe 129

Zapach unoszący się po domu, kiedy w piekarniku piecze się chleb czy bułki jest wyjątkowy. Widok stygnących na kratce bułek wprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane(...)niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem. Zapraszam :) Składniki: (10 sztuk) 275 g mąki pszennej razowej typ 2000, 250 g mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki

Plate of Joy
Kuleczki ziemniaczane 193

tego właśnie warzywa.   Przygotowanie 15 minut + czas potrzebny na ugotowanie ziemniaków i jajek Ilość porcji : 4 Składniki: około 8 ziemniaków 4 jajka pęczek szczypiorku sól, pieprz bułka tarta nieco mąki pszennej Nasze przygotowania zaczynamy od ugotowania ziemniaków. W tym samym czasie możemy również ugotować dwa jajka na twardo. Ziemniaki po ugotowaniu rozdrabniamy praską na drobną masę i dodajemy jedno(...)masy ziemniaczanej. Szczypiorek myjemy i również kroimy na drobno, dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dowolnymi wybranymi przyprawami np. kminkiem. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyki z mąką, bułką tartą i rozbitym jajkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czekamy, aż nam się zarumienią

Kolizje Smaków
Bułki pszenno-orkiszowe 157

chrupiące, z miękkim środkiem. Pycha :) Poniższe bułki są naprawdę smaczne. Ponadto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis.  Składniki na 9 bułek: 250 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka miodu sól do posmarowania 1 białko(...)odrobina mleka do dekoracji jasny sezam mak  Przygotować rozczyn: mleko lekko podgrzać, następnie dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko ze sobą wymieszać i odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, roztopioną (ostudzoną) margarynę i miód. Do podrośniętego rozczynu wlać wodę i całość przelać do miski

Ugotować
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 122

ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ciasto nam się przykleja do rąk możemy podsypać jej więcej ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej vegeta i pieprz do smaku 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki ser zółty Panierka do kotletów: 2-3 jajka odrobina wody bułka tarta sól i pieprz tłuszcz do smażenia Składniki na sos : ok 400 gram(...)łyżki masła i gnieciemy do gładkiej konsystencji, studzimy Do przestudzonych (letnich) ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, natkę pietruszki, jajka, vegetę i pieprz. Wszystko wyrabiamy tak by powstało ciasto, Formujemy kotlety dodając do środka ser zółty ( pokrojony na prostokątne kawałki) Panierujemy w jajku i bułce smażąc na złoty kolor :). Przygotowanie sosu: cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju do cebuli

Studencka Micha
Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą 380

łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem)   Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą papryką, rozmarynem i solą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć(...)rozgrzanej patelni grillowej ułożyć piersi z kurczaka. Grillować po kilka minut z obydwu stron na średnim ogniu. Zdjąć z patelni na talerz (można przykryć folią aluminiową na czas przypiekania bułek) . Przekrojone bułki ułożyć na rozgrzanej patelni (patelnia po smażeniu kurczaka) przecięciem do dołu. Podgrzewać na dużym ogniu do lekkiego zrumieniania. Przełożyć na talerze. Każdy spód bułki posmarować musztardą. Ułożyć upieczoną

Moja Delicja
Bułeczki drożdżowe z 4xp: pęczakiem, pieczarkami i pietruszkowym pesto 153

Planuję osiągnąć perfekcję w pieczeniu ciasta drożdżowego, oto kolejny eksperyment. Żeby nie było, wyszły pyszne Ciasto drożdżowe (składniki na 8 bułek): 450 g mąki pszennej 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 25 g świeżych drożdży szczypta soli farsz: kasza pęczak około 100 g suchej pieczarki około 300 g 2 cebule pęczek pietruszki Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce(...)ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę. Wyrabianie Ciasta Standardowo: obudzenie drożdży, wyrabianie ciasta, wyrastanie, znowu wyrabianie (odgazowanie). Ciasto podzieliłam na 8 równych kulek (po 80 g). Każdą rozwałkowałam i nadziewałam. Bułki „kulamy” w rękach aby naprały ładnego kształtu Zebranymi brzegami kładziemy były na blaszce. Pozostawiamy je na blaszce około 30 minut aby ponownie wyrosły. Po czym pieczemy w temp

greenscarf
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 153

dodaję do bułek cukru, stąd jego brak w składnikach, dzięki temu bułki wyrastają jeszcze szybciej, bo wbrew temu co się zawsze mówiło drożdże do wyrastania nie potrzebują cukru tylko skrobi czyli mąki. Polecam, bo bułeczki są tego warte :-)Składniki :- 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa)- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 niepełna łyżeczka soli morskiej- 40g drożdży- 1 szkl wody

Smaczne Zdrowe
Bułki na kefirze 152

Bułki na kefirze to fajne domowe pieczywo idealne na śniadanie lub kolację.  Składniki: (10 bułek) 600 g mąki pszennej 250 ml kefiru 25 g drożdży świeżych 220 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do miski(...)ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części  i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Naciąć bułki i piec 15-20 minut w temp. 200 stopni

talerz przyjemności
Ciasto orzechowe z galaretką 161

tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!. Przepis na dużą blachę 25x35 cm. Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - 5 jaj - 10 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ponownie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem(...)pieczenia i bułką tartą, wymieszać, a następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Blat jasny: - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru - 4 jaja - wanilia mielona lub cukier waniliowy - 4 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Żółtka ubijamy mikserem

Apetyczna babeczka
Ciotka Nina i bułeczki 117

Nie mam ciotki Niny. Właściwie nie mam żadnej ciotki, która piekłaby dla mnie bułeczki. Hmm... Poza sporadycznymi wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania