bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:68/587)

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 153

ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ciasto nam się przykleja do rąk możemy podsypać jej więcej ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej vegeta i pieprz do smaku 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki ser zółty Panierka do kotletów: 2-3 jajka odrobina wody bułka tarta sól i pieprz tłuszcz do smażenia Składniki na sos : ok 400 gram(...)łyżki masła i gnieciemy do gładkiej konsystencji, studzimy Do przestudzonych (letnich) ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, natkę pietruszki, jajka, vegetę i pieprz. Wszystko wyrabiamy tak by powstało ciasto, Formujemy kotlety dodając do środka ser zółty ( pokrojony na prostokątne kawałki) Panierujemy w jajku i bułce smażąc na złoty kolor :). Przygotowanie sosu: cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju do cebuli

Studencka Micha
Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą 417

łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem)   Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą papryką, rozmarynem i solą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć(...)rozgrzanej patelni grillowej ułożyć piersi z kurczaka. Grillować po kilka minut z obydwu stron na średnim ogniu. Zdjąć z patelni na talerz (można przykryć folią aluminiową na czas przypiekania bułek) . Przekrojone bułki ułożyć na rozgrzanej patelni (patelnia po smażeniu kurczaka) przecięciem do dołu. Podgrzewać na dużym ogniu do lekkiego zrumieniania. Przełożyć na talerze. Każdy spód bułki posmarować musztardą. Ułożyć upieczoną

Moja Delicja
Bułeczki drożdżowe z 4xp: pęczakiem, pieczarkami i pietruszkowym pesto 185

Planuję osiągnąć perfekcję w pieczeniu ciasta drożdżowego, oto kolejny eksperyment. Żeby nie było, wyszły pyszne Ciasto drożdżowe (składniki na 8 bułek): 450 g mąki pszennej 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 25 g świeżych drożdży szczypta soli farsz: kasza pęczak około 100 g suchej pieczarki około 300 g 2 cebule pęczek pietruszki Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce(...)ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę. Wyrabianie Ciasta Standardowo: obudzenie drożdży, wyrabianie ciasta, wyrastanie, znowu wyrabianie (odgazowanie). Ciasto podzieliłam na 8 równych kulek (po 80 g). Każdą rozwałkowałam i nadziewałam. Bułki „kulamy” w rękach aby naprały ładnego kształtu Zebranymi brzegami kładziemy były na blaszce. Pozostawiamy je na blaszce około 30 minut aby ponownie wyrosły. Po czym pieczemy w temp

greenscarf
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 181

dodaję do bułek cukru, stąd jego brak w składnikach, dzięki temu bułki wyrastają jeszcze szybciej, bo wbrew temu co się zawsze mówiło drożdże do wyrastania nie potrzebują cukru tylko skrobi czyli mąki. Polecam, bo bułeczki są tego warte :-)Składniki :- 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa)- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 niepełna łyżeczka soli morskiej- 40g drożdży- 1 szkl wody

Smaczne Zdrowe
Bułki na kefirze 177

Bułki na kefirze to fajne domowe pieczywo idealne na śniadanie lub kolację.  Składniki: (10 bułek) 600 g mąki pszennej 250 ml kefiru 25 g drożdży świeżych 220 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do miski(...)ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części  i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Naciąć bułki i piec 15-20 minut w temp. 200 stopni

talerz przyjemności
Ciasto orzechowe z galaretką 188

tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!. Przepis na dużą blachę 25x35 cm. Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - 5 jaj - 10 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ponownie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem(...)pieczenia i bułką tartą, wymieszać, a następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Blat jasny: - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru - 4 jaja - wanilia mielona lub cukier waniliowy - 4 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Żółtka ubijamy mikserem

Apetyczna babeczka
Ciotka Nina i bułeczki 139

Nie mam ciotki Niny. Właściwie nie mam żadnej ciotki, która piekłaby dla mnie bułeczki. Hmm... Poza sporadycznymi wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kostka orzechowa 193

smakuje nieziemsko. Gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI Na orzechowy biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na wierzch ciasta: 240 g konfitury z truskawek Łowicz 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką do połączenia składników. Gotową

Passions hobbies life
Bułeczki pszenno-żytnie 132

domowe pieczywo polecam pyszne bułeczki śniadaniowe, proste i ekspresowe w wykonaniu. Bułeczki można posypać czarnuszką lub słonecznikiem, ja bardzo lubię sezam, dlatego posypałam sezamem. Na 8 bułek: 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej z pełnego przemiału 30 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 3 łyżki sezamu do posypania 500 ml ciepłej wody(...)wyrośnięcia na ok. godzinę -ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich okrągłe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać sezamem. Znów odstawić do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki piec 30 min, przez pierwsze 20 min na opcji

Krylowa Kuchnia
Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane 127

szkoły. Pasuje też do kawy czy do szklanki mleka. Można ją jeść bez niczego albo posmarować konfiturą własnej roboty czy miodem. Bułki maślane Składniki na 8-9 bułek: 2 ¾ szklanki mąki pszennej (470g) 80g roztopionego masła ( około 6 łyżek) 2/3 szklanki ciepłego mleka 16g drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 duże jajko Wykonanie Mąkę przesiewamy(...)ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie wyciągamy na blat, Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 (jeśli wolimy większe bułki) lub 9 części (jeśli wolimy mniejsze bułki), i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię każdej bułki lekko spłaszczamy dłonią, przykrywamy

KulinarneImpresje.pl
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 203

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 210

rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana i dekoracja(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli powoli dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką do połączenia składników. Gotową

Passions hobbies life
Bułki na jogurcie 163

Jedne z delikatniejszych bułeczek jakie robiłam. Długo zachowują swoją świeżość i wspaniale pachną jogurtem. Polecam. Przepis wzięłam z  Tej  strony Składniki na 12 dużych bułek: 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych 200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.) 120 ml  ciepłego mleka(...)godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 40 minut. Gotowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 146

końcu cytrusy królują we święta na naszych stołach. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek szczypta soli 120 g cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki tartej bułki 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki 1 łyżeczka cukru 1 słoik dżemu(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy, tartą bułkę, obie mąki i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej składniki sypkie i delikatnie mieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch i włożyć

Passions hobbies life
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 205

zwięzły miękkisz. To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam. Składniki roztworu solno–drożdżowego: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Składniki ciasta (na 10 bułek): 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego 10 g masła miękkiego roztwór soli i drożdży Dzień wcześniej Umieść(...)ugniataj przez kolejne 10 minut. Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik). Formowanie bułek Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki (sposób formowania bułek obejrzysz na zdjęciach poniżej). Przykryj uformowane

Codziennik Kuchenny

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję