bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:104/587)

Zupa klopsowa z boczkiem 126

Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz 300 g boczku wędzonego 1,5 cebuli Natka pietruszki, koperek Warzywa(...)Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy.  Dokładamy

VioletoweKucharzenie
Rzodkiewkowe Schabowe 123

łyżki majonezu ·        8 szt. Rzodkiewek ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, następnie rozbijamy(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 11.                     Panierujemy w bułce tartej. 12.                     Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
Razowe bułki z konfiturą (cytrynowo-anyżową) 146

niebo. Idealne bułki na drugie śniadanie. Słodkie, zdrowe i niezwykle sycące.  Z dodatkiem konfitury cytrynowo-anyżowej od  Cytrynowych Królowych  to całkowicie nowa rzeczywistość. MNIAM! Są puszyste, słodziutkie i proste w przygotowaniu. No i ta kruszonka... miłość od pierwszego ugryzienia.  Składniki:  20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ciepłego mleka 400g mąki pszennej  150g(...)pełnoziarnistej 20g masła  1 łyżka cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki mleka.  Wymieszać do rozpuszczenia cukru.  W większej misce wymieszać mąkę pszenną i razową, a następnie dodać rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku, olej i jogurt. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Gdy ciasto będzie za mokre - dodać mąkę

Czarnawisienka
Bułki z biboszem w listopadowej piekarni 117

znaczenia słowa bibosz. Składniki (na 7 bułek): Przepis Agnieszki – Autorki bloga  Bochen chleba Przepis oryginalny tutaj –  klik! Bibosz 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ciasto właściwe 350 g mąki pszennej typ 550 20 g mąki orkiszowej(...)kawałki ciasta obsypane mąką nakładać jeden na drugi, rozciągać na kształt cylindra i zrolować.  Do wyrastania ułożyć szwem do dołu.  Odstawić na 30 minut. Do pieczenia bułki odwrócić szwem do góry, wtedy samoistnie popękają. Piec z parą w temperaturze 240-250 st., najlepiej na kamieniu, przez ok. 15-18 minut. Piekłam 20 minut . Bułki z biboszem wypiekali autorzy

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe bułki pszenne na mleku 153

Dzień dobry :-) Dziś mam przepis na pyszne domowe bułki na mleku. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), bułeczki są proste w przygotowaniu, robi się w miarę szybko, no i smakują super. Te ze sklepu mogą się schować. Jak zabraknie Wam pieczywa, to polecam zrobić :-)  Podczas pieczenia pachnie(...)domu, że hej, aż człowiek robi się głodny ;-) Miłego dnia :-) Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml letniego mleka Składniki: 550 g mąki pszennej 1 jajko L + 1 do posmarowania bułek 1 łyżeczka soli 50 g roztopionego masła 200 ml letniego mleka 1. Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką

kruche babeczki
Fasolowe Roladki 114

Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        20 dag fasolki szparagowej ·        ½ słoiczka papryki konserwowej(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 10.                     Panierujemy w bułce tartej 11.                     Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
mielone drobiowe z serkiem topionym na ostro... 190

namoczona w mleku 1 duża, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, serek topiony śmietankowy duży 2 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba mielone drobiowe w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, papryką, pieprzem, kucharkiem, bułką(...)tartą i odcisniętą z mleka bułką szwedką z porcji mięsa formować placek, nałożyć porcję serka topionego, nakryć drugim plackiem i formować owalne duże kotlety, obtaczac je w mące pszennej na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 10 minut i raz je w połowie duszenia obrócić, następnie bez przykrycia

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjne kopytka z bułką tartą 110

Łączny czas przygotowywania:  do 90 minut Ilość porcji:  8-10 Składniki na kopytka: • 1 kg ugotowanych ziemniaków • 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej • 1 jajko • łyżeczka soli Składniki na bułkę na maśle: • pół kostki masła - 100 g • 5 łyżek bułki tartej

AniaGotuje.pl
Bułeczki z ajvarem 175

Idealne połączenie na świeże bułeczki i wykorzystanie ajvaru, czyli pasty paprykowobakłażanowej. Same bułki mają jedynie delikatny posmak paprykowy, wręcz niewyczuwalny. Skorzystałam z proporcji z tego przepisu , a wychodzi z nich 8 małych bułeczek.  Duża szklanka to 400 ml. 1 duża szklanka mąki pszennej 450 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki letniej wody 20 gram drożdży 1 łyżeczka cukru

Czerwony Gupik
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 116

wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu(...)Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Usmażoną rybę przekładamy do wysokiego naczynia *** *** Cebulę kroimy w pół krążki *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Cebulę oraz paprykę wkładamy

Blog z Apetytem
Pudding chlebowy (otrębowy) 160

samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;) Składniki: bułka: 1 jajko 3 (spore)  łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos: 1 jajko 2 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego(...)mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;)) 1,5 łyżeczki cynamonu jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;) Sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce "pieczemy" przez około 7 minut w mikrofali (czas uzależniony jest od mikrofalówki, w niektórych bułka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tymiankowe schabowe z papryką 113

Pieprz ·        ½ łyżeczki czosnku ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenne do obtoczenia ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2.    Doprawiamy(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 11.                     Panierujemy w bułce tartej. 12.                     Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
Zupa z dyni na mleku z zacierkami 104

chcemy rozrzedzić zupę) pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru bułka (kajzerka) – może być lekko czerstwa 2 łyżki masła Zacierki: 4 lekko czubate łyżki mąki pszennej 1 duże jajko szczypta soli Wykonanie: W garnku roztapiamy masło. Bułkę kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę (lub puree) i razem dusimy (można lekko podlać wodą). Jeśli

MyCookBook.pl
Wegetariańskie burgery z hummusem 101

puszki, natomiast bułeczki można przygotować sobie dzień wcześniej na wieczór, a rano na świeżo tylko je przełożyć. Z podanej porcji wyjdzie bułeczek na kilka dni... Składniki: Bułki: 3-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki soku z buraka 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 jajko 4 łyżki masła 1 łyżeczka soli czarnuszka Hummus(...)ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki zimnej wody (lub więcej) szczypta kuminu sól, pieprz Dodatki: pomidor awokado ogórek kiełki rzodkiewki sałata sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Bułki: Mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł. Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańskie burgery z hummusem 101

puszki, natomiast bułeczki można przygotować sobie dzień wcześniej na wieczór, a rano na świeżo tylko je przełożyć. Z podanej porcji wyjdzie bułeczek na kilka dni... Składniki: Bułki: 3-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki soku z buraka 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 jajko 4 łyżki masła 1 łyżeczka soli czarnuszka Hummus(...)ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki zimnej wody (lub więcej) szczypta kuminu sól, pieprz Dodatki: pomidor awokado ogórek kiełki rzodkiewki sałata sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Bułki: Mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł. Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania