pietruszki ćwiartka selera mała cebula pół łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonego lubczyku suszona papryczka sól Ciasto 600 ml bulionu 2 łyżki masła 600 ml mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania 2 żółtka Dodatki jajko 2 białka bułka tarta ok. 700 ml oleju do smażenia ewentualnie: sos pomidorowy Soczewice dobrze wypłukać. Zalać 300 ml wrzątku i gotować do zniknięcia płynu. Do gorącej
Weekendy w domu i ogrodziecukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka 350 g śliwek 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej 40 g cukru 40 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy cały cukier i łyżkę mąki(...)między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2-3 cm. Przy pomocy
My Culinary Artświderki 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych 100 gram sera żółtego, u mnie gouda przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pora kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oleju aż ładnie się zeszkli, do miski przekładamy
Blog kulinarny S9.PLprzygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1 jajko, sól do smaku i 2 łyżki bułki tartej do środka lub 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy, spłaszczamy na dłoni, na środek kłądziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy i formujemy okrągłe kotleciki, które panierujemy najpierw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanki 12 % 3 ząbki czosnku ( można mniej jak ktoś nie lubi ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz biały do smaku 1/2 szklanki bułki tartej kilka plastrów masła 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej do obtaczania Mięso mielone przekładamy do miski , robimy w nim dołek ręką , wbijamy do niego jajko , wsypujemy bułkę tartą , sól , pieprz oraz 4 łyżki wody
Ogrodnik w podróżyzewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko
Bulliozewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko
Bulliozewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko
Bulliobułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie 100 g) * -bułka tarta do obtoczenia kotletów -1-2 łyżki mąki pszennej -olej do smażenia -pęczek posiekanego koperku -natka pietruszki Przygotowanie --> Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą
Marta Gotujeschabowy w marynacie musztardowo-majonezowej Składniki na 3 porcje: 500 g schabu 3 łyżeczki majonezu (30 g) 3 łyżeczki musztardy (30 g) sól, pieprz niepełna szklanka bułki tartej (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (40 g) 2 jajka 6 łyżek oleju rzepakowego (60g) lub 5 łyżek smalcu (60 g) Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 3 plastry. Plaster(...)majonezu, a z drugiej łyżeczkę musztardy, tak zamarynowane kotlety umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jajka lekko ubijamy widelcem, w miseczkach umieszczamy bułkę tartą oraz mąkę, panierujemy nasze kotlety najpierw w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej, na rozgrzany tłuszcz wykładamy kotlety, smażymy przez około
KulinarneImpresje.pldojrzewającymi w słońcu jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła ekstra 100g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania formy masło do wysmarowania formy Farsz jabłkowy: 1,30g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego(...)mąki pszennej 100g cukru 80g masła ekstra Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę o średnicy 26 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą
Szalona Kuchnia Ewelinyniestety w moim wykonaniu ciabatty przypominały bardziej zwykłe bułki z oliwkami, niż wszystkim dobrze znane lekkie i puszyste ciabatty. Mimo wszystko bardzo smaczne i proste, więc polecam ich wykonanie:) Czas wykonania: 3 h 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka soli
KuchniaWeDwoje.plPieprz · Sól · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Mąka pszenna do panierki · 10 dag sera żółtego · 2 łyżki ketchupu Sposób przygotowania: 1. Mięso(...)kawałku sera oraz trochę farszu grzybowego. 6. Zawijamy ciasno robiąc kształt roladek. 7. Panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. 8. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 9. Gotowe. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilamoże być też wieprzowe), 1 jajko, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule, średniej wielkości główka młodej kapusty, 2 marchewki, pęczek świeżego koperku, łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: do mięsa wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób, po czym odstaw do lodówki na około 15 minut, następnie ponownie wyrób. Z masy uformuj małe klopsiki
Kulinarna Polskaśliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość(...)papierem formy (polecam formy silikonowe, które nie wymagają używania papieru ani natłuszczania, i łatwo je umyć). Dokładnie wylepiamy ciastem brzegi formy i całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy warstwę bułki tartej i układamy ciasno pokrojone śliwki. Na owoce wykładamy kruszonkę, najlepiej urywać ją małymi kawałkami i kolejno układać na wierzchu. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Smacznego
KasiekGotuje