bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:54/234)

KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. 174

ROZMARYNEM./własny;/ dla 2-3 osób 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1-2 gałązki romarynu sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Kaszę jaglaną przelewam gorącą wodą na sicie, aby pozbyć się goryczki, która nawet po zagotowaniu jest wyczuwalna. Następnie

W kuchni Karmel-itki
Zupa grzybowa z ziemniakami 231

grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka liści selera 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Na maśle podsmażyłam grzyby -ok 10 min. Smażyłam je w całości, nie kroiłam na małe kawałki. Dodałam cebulkę i dusiłam jeszcze

Olikowa kuchnia
ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. 189

ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku  2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję w plasterki, szklę na oleju. Cukinię kroję w plasterki, wrzucam na patelnię i smażę

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 140

mała cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * białe wino – 200 ml * masło – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek * bulion warzywny – ok. 3-4 szkl * parmezan – do posypania * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie wsypujemy ryż – przesmażamy

Ostra na Słodko
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 169

talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto – 150 g * cebula – 1 szt * białe wino – 125 ml * bulion warzywny – ok. 700 ml * masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni

Ostra na Słodko
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 185

talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto – 150 g * cebula – 1 szt * białe wino – 125 ml * bulion warzywny – ok. 700 ml * masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni

Ostra na Słodko
RISOTTO BURACZANE Z KASZY PERŁOWEJ 138

groszek zastąpiłam kiełkami lucerny, które w ostatnim czasie coraz częściej goszczą na moim talerzu. Koniecznie spróbujcie! No a potem dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 250 g * bulion warzywny – 500 ml * masło – 1 łyżka * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * kasza perłowa – 150 g * kiełki lucerny * sól pieprz, sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Zupa z fasolki szparagowej 110

też lubczyk. 40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej 1 papryka żółta 3 marchewki średnie 1 gałązka liścia selery lubczyk świeży 1 kawałek pora sól, pieprz 1 litr bulionu warzywnego 1/3 szklanki śmietany 18 % natka pietruszki 1 łyżka maki krupczatki Fasolkę obieram i kroję na kawałki. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Paprykę kroję w paski, pora kroję drobno

wesoła kuchnia
Gulasz wołowy 118

zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony  tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka chilli 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka soli (w przypadku użycia

kuchnia doski
Zupa z kalafiorem i fasolką szparagową 73

pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 por (biała część) 1 łyżka masła klarowanego 50 g kaszy jęczmiennej 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, pora obieramy i kroimy (struktura zależna od upodobań kulinarnych). Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Warzywa

R'n'G Kitchen
Makaron z sosem kalafiorowym 169

Pomysł na szybki,łatwy i dietetyczny obiad. Lekki bezmięsny sos idealnie pasuje do zdrowego pełnoziarnistego makaronu. Składniki: 40 dag makaronu pełnoziarnistego kalafior około 50 dag cebula 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki śmietany 18% mielony kminek gałka muszkatołowa majeranek sól, pieprz Makaron ugotować. Kalafior obrać i podzielić na różyczki, cebulę pokroić w kostkę

talerz przyjemności
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 138

Kapusta przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna i aromatyczna . Obowiązkowo musi być z dużą ilością kopru wtedy smakuje najlepiej . Składniki: główka młodej kapusty  1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku  2-3 cebulki dymki 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy ,szatkujemy lub kroimy dość drobno.Przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Zupa z brukselki i sera pleśniowego 106

razem pleśniowy lazur, równie pyszny i "śmierdzący" ;) Składniki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 500 g brukselka 1 łyżeczka masła klarowanego 200 g drobnego makaronu 1.2 l bulionu warzywnego 125 g sera pleśniowego lazur koperek pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa

R'n'G Kitchen
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 159

minut, po tym czasie większość z liści nie powinna już parzyć. ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM /własny;/ dla 4 osób 500g liści młodych pokrzyw 1l bulionu warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia ew. sól i pieprz do smaku Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Dodaję po chwili posiekany i obrany czosnek

W kuchni Karmel-itki
Krem z selera z gruszką 110

moim zdaniem, doskonale podkreślają aromat zupy.  Składniki (na 3-4 porcje) 1 duży seler 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 duża gruszka 2 łyżki oleju 0,5 litra buliony warzywnego sól, pieprz orzechy włoskie Warzywa obrać. Cebulę drobno posiekać. Seler i ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Gdy będzie złota dodać ziemniaki oraz seler. Chwilę przesmażyć

My simple kitchen