się farszu. 5. Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą, lub wykładamy liśćmi kapusty i wkładamy kolejno gołąbki. Teraz możliwości jest sporo, możemy lekko podlać gołąbki wodą z kapusty, lub bulionem warzywnym, lub podlewamy lekko sosem. 6. Gołąbki zakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dusimy je tak przez około godziny co jakiś czas podlewając je wodą
Mój pomysł napowstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki masła 3 szkl. bulionu warzywnego 100 ml białego wina wytrawnego tymianek sól pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut. Wlać wino i chwilę dusić. Następnie dolać bulion
zadanie-gotowaniemieszanki chińskiej - ok.450 g ( u mnie z biedronki) 5-6 ziemniaków 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 pomidorów lub poza sezonem puszka pomidorów 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, odrobina masła Mieszankę chińską, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki wrzucić
pieprzny smaczekniezdrową chemiczną bombą". Jedynym ich plusem jest to, że dzięki nim zyskujemy trochę czasu, ale nic więcej! Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy co w nim jest, a przede wszystkim smakuje o niebo lepiej. W podobny sposób możemy przygotować koncentrat
Be Fit Be Strongserem, podane z grzankami są pyszną kompozycją. Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWidząc bryndzę w sklepie naszła nas ochota na góralską zupę. Wyszła smaczna i delikatna. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 300 g bryndzy (u nas flisacka) 1 ząbek czosnku szczypta mielonego kminku 1 kg ziemniaków sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bryndzę rozrabiamy w ostudzonym bulionie (1/2 l) ,resztę bulionu zagotowujemy. Rozrobiony wywar powoli wlewamy
R'n'G Kitchenzestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków (ewentualnie) sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, chilli Kaszę bulgur zalać wrzącym bulionem
MarciochaKucharzysmak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 duże kalarepy 2 duże pory ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek) 3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi(...)oczywiście używamy świeżego) duży pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczki Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy
IMPRESJA SMAKUmała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji ok. 800 ml domowego bulionu warzywnego sól, pieprz/do smaku oraz 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła Wykonanie: -Pistacje podgotować ok. 5-6 minut , przestudzić, obrać i drobniutko posiekać /odłożyć kilka
Zakamarki mojej kuchniJajko w roli glownej do drugiego dania.Prosto,tanio i pysznie.Sos koperkowy ,ziemniaki puree,ulubiona jarzynka i pelnowartosciowy posilek gotowy.Od zawsze lubie ten zastaw ( ulubione danie z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków
UgotujmyTo.plspoglądam na tonący w lekkim porannym blasku świat, nasuwa się właśnie ten fragment. KREM Z SELERA. /własny;/ na 1l kremu 3 bulwy selera 0,6- 0,7 l bulionu warzywnego 1/2 pora (cała biała część) 2-3 łyżki oleju ryżowego biały pieprz gałka muszkatołowa ew. sos sojowy do doprawienia Pora kroję w talarki i szklę na oleju ryżowym. Zalewam
W kuchni Karmel-itkikrem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Truskawkowa Fiestarazie się nie nudzi. Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 200 g makaronu ryżowego nitki 500 g miąższu dyni 1 kwaśne jabłko 1 szklanka mleczka kokosowego 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól i chilli do smaku pół łyżeczki ostrego sosu chilli pęczek cebuli dymki Miąższ dyni i jabłko (pokrojone
Gotuj Sam!