kaszotto z pęczaku i młodej kapusty. Składniki 1 szklanka kaszy pęczak 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 1/4 młodej kapusty 70 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego koperek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzane masło wrzucamy kaszę i posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy. Dolewamy białe wino
R'n'G Kitchendaniach wytrawnych. Jaglane Wtorki to dzień kiedy możemy znaleźć pyszne sposoby na tę pyszną kaszę :) Składniki: puszka pomidorów krojonych 5 -6 dużych marchewek 500 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego łyżka koncentratu pomidorowego gałązka lubczyku 5 listków świeżej bazylii 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 100g + 100g kaszy jaglanej (w woreczkach) 2 łyżki śmietany sól, pieprz szczypta cukru
ChilliJemyDodatkiem Ząbków czosnku oraz grzankami domowej roboty. Zupa ta jest bardzo łatwa i bez problemu zrobią ją wszyscy. Krem Kalafiorowy z Domowymi Grzankami Składniki: 2 Litry Bulionu Warzywnego Kalafior może być również mrożony 2 Marchewki 3 Ząbki Czosnku 2 łyżeczki pieprzu Sól 2 łyżki Czosnku Granulowanego 2 łyżki pietruszki ja dałam suszonej Grzanki własnej roboty według
Gotowanie Patkirowniez zasmakuje! Skladniki: 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone 150g czerwonej soczewicy 50g zielonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 150g marchewki pokrojonej w plasterki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę aż się zeszkli. Dodać wypłukaną soczewicę, marchewkę
Codzienne Gotowaniewięc musieliśmy kupić od zawodowych grzybiarzy. Składniki 250 g kurek 1/2 łyżki masła 150 g makaronu cavaletti 250 ml śmietany 18% 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 l bulionu warzywnego 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurki czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w paski
R'n'G Kitchenjuż publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1 cm świeżego imbiru Sól Pieprz natka pietruszki kwaśna śmietana Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Por, seler, czosnek i imbir podsmażamy
Smaki Ewyaksamitny. Niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany 30% – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – 2 łyżki mąki – 1 łyżka octu białego
Pociąg Do Kuchniryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej i słodkiej papryki szczypta papryki chilli 3 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 1. W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż
Moja Galeria SmakuSkładniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić razem z cebulą i czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę
Tradycyjna KuchniaPolecam bardzo :) Przepis inspirowany tym z "Wegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku 200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku 2 łyżki oleju 4 łyżki migdałów w płatkach 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki rodzynek
Dzieje kuchennej WiewióryPowstała szybka, gęsta i sycąca zupa, która zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda :) taka sobie wersja przejaskrawiona :P Szybka zupa z soczewicy 1 cebula, posiekana 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego 1 marchewko, pokrojona w drobna kostkę 200 g czerwonej soczewicy sok z cytryny sól, pieprz, majeranek dla mięsożerców plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę W rondlu rozpuszczamy masło
Dzieje kuchennej Wiewiórydynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 5 większych cebul 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 50 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego bagietka kilka plasterków sera Brie 50 g masła Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę razem z czosnkiem. Wlać wino i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu, aby alkohol wyparował, dodać bulion i gotować na wolnym ogniu
Gaździnka warzySkładniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -3 marchewki -1 puszka groszku -500 ml bulionu warzywnego -pieprz, sól -przyprawa do kurczaka, maggi -liść laurowy, ziele angielskie -garść kopru -200 ml śmietany 18% -1 łyżka masła -4 łyżki mąki -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy
KasiekGotujeSkładniki:bukiet młodych, białych szparagów ok. pół kilograma3 litry bulionu warzywnego200 g masła2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4
Bon Appetit Małgorzaty