obiadu. Danie które powstało z produktów jakie znalazłam w lodówce . Obiad podałam na talerzu DIAMENT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 6 sznycli z indyka 1 średni por pół szklanki bulionu warzywnego szklanka śmietanki 12 % 2 łyżki serka topionego z szynką sól.pieprz Wykonanie: Sznycle delikatnie rozbijamy, oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Zabieramy z patelni, na ten sam olej
Z Majeczką w kuchniłyżki pieprzu ziołowego 1 łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ostrej musztardy sok z jednej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego kawałek greckiego sera feta UWAGA: Może niektórych przerazi taka ilość przypraw i ziół, ale trzeba pamiętać, że w farszu są 2 szklanki surowego ryżu a do garnka, w którym będziemy
Kuchnia PrezydentowejPyszna, gęsta czyli syta, o łagodnym smaku...każdemu polecam! Składniki: kilogram buraków 3 marchwie 5 ziemniaków sól.pieprz śmietana 12 % bulion warzywny mieszanka Piekło Niebo z Ziarenkowa Wykonanie : Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka wkładamy pokrojone buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu
Z Majeczką w kuchnismaczny prosty obiad. Składniki: - 300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego) - 30 dag mięsa mielonego (może być drobiowe, może być wieprzowe) - 10 dag sera typu rokpol - 1/2 szklanki mleka - szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać
dom-agi.plmiałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :D Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :) Składniki: 1/5 litra bulionu warzywnego 400 gramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki 150 gramów mozzarelli - starty żółty ser pieprz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkuchni.Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości masła. Składniki na zupę:-1 kg cebuli-2 ząbki czosnku-750 ml bulionu warzywnego-5 dkg masła-pieprz-odrobina żółtego sera-słodka śmietana do dekoracji Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę. W garnku, na niewielkim ogniu cebulę
Maminek kulinarnyŚwięta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowaSkładniki:2
Z Majeczką w kuchnizbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie Almette) ewentualnie sól do smaku świeży koperek do podania Kalarepki obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam, szklę na maśle. Wrzucam kalarepki, chwilę podsmażam i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję
W kuchni Karmel-itkiporcje:500 g brokułów (u mnie mrożone, ale w sezonie lepsze będą świeże)1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie lub 1 litr bulionu warzywnego)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 ząbek czosnkupieprz czarny mielony4 łyżki startego parmezanu Sposób przygotowania:Do garnka wlać 1 litr wody, dodać mieszankę bulionową, posolić i doprowadzić do wrzenia. Na gotujący
Obiad za dychęKiedy masz zawczasu przygotowany sos (który nota bene też nie wymaga zbytniego zachodu), zrobienia lazanii to błyskawiczna sprawa. Wyrazista marinara świetnie współgra z kremowym sosem tofu. Podczas pieczenia warzywne soki przenikają płaty makaronu, dzięki czemu jego powierzchnia kurczy się i faluje, co sprawia, że danie wygląda bardzo apetycznie. Wygląd nie odwraca jednak uwagi od smakowitości - Kidy zaczniesz jeść, ciężko będzie(...)który Ci odpowiada. Jeżeli uda Ci się dostać pełnoziarniste płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne. Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów
Roślinna - blog wegańskibędziecie natomiast chcieli wykorzystać tę zwykłą, troszkę grubszą można ją wrzucić na patelnię przed ziemniakami, bo potrzebuje więcej czasu niż ziemniaki. Na blogu znajdziecie też keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera. Curry z ziemniakami i fasolką Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g zielonej cienkiej fasolki 500 g ziemniaków 2 szalotki(...)cebula 1 papryczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kuminu 3 cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 400 ml jogurtu typy bałkańskiego 300 ml bulionu warzywnego sól morska olej do smażenia Wykonanie:Ziemniaki dokładnie myjemy, pozostawiamy ze skórką i kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od tego jak są duże
Kulinarne przygody Gatitypachnącą zupą. Był to rosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy rozgrzewające. Rola zupy w naszym odżywianiu nieco się zmieniła .Nie jest już przysposobieniem żołądka do przyjęcia innych pokarmów ,lecz coraz częściej osobnym daniem ,które(...)pietruszka 1 plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka płaska curry sól ,pieprz do smaku 1000 ml bulionu warzywnego lub innego ziarna słonecznika uprażone zielona sałata masłowa Wykonanie: Kabaczka obrać, usunąć miąższ gąbczasty i pokroić w kostkę. Pozostałe obrane warzywa również pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na miksie
Kulinarny karnet ChristopheraDelikatna i bardzo kremowa. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 200 g serka topionego (pieczarkowego) 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko podsmażamy na maśle
R'n'G Kitchencurry z ananasem i morelami podanego z ryżem. Składniki na 2 porcje: • 2 udka kurczaka • 2 szalotki • 4 kółka ananasa • 8 sztuk moreli suszonych • 3/4 szklanki bulionu warzywnego • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry • 1 puszka mleka kokosowego • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • kolendra świeża Wykonanie: • Szalotkę i morele pokroić na paseczki, ananasa
To co kochamZupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli. 300 g cebuli, oliwa, 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi), sól, cukier, ser twardy żółty (u mnie carski z Hajnówki ), Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garów