cebula 4 kiełbaski śląskie 1/2 czerwonej papryki 8 pieczarek 3 marchewki 1 szklanka pokrojonej żółtej fasolki 4 łyżki natki pietruszki 3 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu 1 szklanka bulionu warzywnego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kiełbasę. Kolejno dodajemy pieczarki oraz marchewkę pokrojone
VioletoweKucharzenieposzatkowana 600 g mięsa mielonego dowolnego 1 duża cebula 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka bazylii suszonej 500 g sosu pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka 4 łyżki oleju Wykonanie: Do garnka wlać olej i rozgrzać, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć
Sama słodycz i szczypta chiliporcje, a każda ma tylko 359 kcal. Składniki (2 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej perłowej duża marchew 1/2 czerwonej papryki cebula cukinia puszka groszku łyżeczka curry sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju Przygotowanie Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, cukinię w cząstki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę olej, wrzucamy marchew i cebulę i podsmażamy. Następnie
e-PrzepisyKulinarnesposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę
zadanie-gotowaniekwaśnych. Czyli moich ulubionych. Zróbcie ją sobie - polecam! Składniki: 2 puszki czarnej fasoli (2 x 400 g) 1 duża cebula 1 zielona papryka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka cukru muscovado 2 łyżki octu cydrowego (lub innego winnego) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać czosnek roztarty z solą oraz pokrojoną
zadanie-gotowanieteraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów – 1 łyżkę quinoa, kaszy jaglanej lub ciemnego ryżu (można pominąć) Jabłka i dynię pieczemy w piekarniku
Szybko Tanio Smaczniekremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco! Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i ziemniaki
Smakowity Blog Kulinarnywzdęcia, kolki i bóle brzucha. Zawiera dużo potasu i witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5-6 łodyg selera naciowego - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 cebule - por - ćwierć dużego, bądź połowa mniejszego selera korzeniowego - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - pół pęczka koperku
Be Fit Be Strongpatelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam! Składniki: 1-2 kolby kukurydzy 1 cukinia 2 łyżki masła natka pietruszki bulion warzywny - opcjonalnie sól Wykonanie: natkę pietruszki posiekać. Wymieszać widelcem z miękkim masłem, uformować rulonik, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki, by stężało kukurydzę pociąć w kilkucentymetrowe plasterki. Podsmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez to wszystko musiałam odwołać i wyjście na rower i sesję zdjęciową... Ech... PRZEPIS /1 porcja/ ~180g tofu wędzonego Polsoja ~łyżka oleju ~1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego ~1/2 łyżeczki kurkumy ~1/3 łyżeczki kala namak (czarna sól) ~czubata łyzeczka suszonych nieaktywnych drożdży ~posiekany koperek / szczypiorek Tofu rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej i następnie wsypujemy wcześniej przygotowane tofu
breakfast of dreamsLekkie zupy jak najbardziej na czasie, tym bardziej że młodych warzyw coraz więcej. Dziś serwuję botwinkę z jajkiem- obowiązkowo Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 jajka 3 marchewki 5 ziemniaków sól,pieprz śmietana 12 % do zabielenie zupy-3 łyżki Wykonanie: Botwinkę kroimy drobno, zalewamy wodą, tyle żeby zakryło botwinę. Dodajemy
Z Majeczką w kuchnisłodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarneobiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się przepisem, bo bardzo zasmakowało mi to połączenie :) MIGDAŁOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI przepis autorski // 1 porcja ~1-1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ~50g ryżu do risotto ~łyżeczka oliwy ~200g szparagów ~3 średnie pieczarki ~garść migdałów (ok.30g) ~przyprawy do smaku W garnuszku rozgrzać oliwę, dodać ryż i prażyć aż zarumieni się
chili & sugarświeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write
Poezja smakudeser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku - czosnek granulowany lub ząbek świeżego - 3 spore łyżeczki chrzanu - jajka na twardo
W poszukiwaniu inspiracjiJAJKAMI SKŁADNIKI (na 2 porcje) 1 kg młodych ziemniak ów ( najlepiej takich malutkich ) 4 jajka (można więcej) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml bulionu warzywnego 250 ml mleka 4 łyżki musztardy ( z tego 1 łyżka musztardy Dijon ) szczypta cukru 2 żółtka ( pominęłam ) sól, pieprz świeżo zmielony Jajka ugotować na twardo. W garnku
KUCHARNIADzisiejszy przepis dedykuję wszystkim tym, którym nie znudziły się jeszcze zupy dyniowe. W moim wydaniu to już kolejna zupa z wykorzystaniem dyni. Aż trudno uwierzyć, że
Przysmaki Karolkipodsumować ;)To tyle zasad... Pora na pora. Pora na krem. Krem z pora. Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 100g łososia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę
bastalenaPrzedstawiam dziś przepis na rewelacyjne weekendowe śniadanie. Jajka z lejącym żółtkiem zatopione w pysznym gulaszu warzywnym z cukinią, ciecierzycą i szpinakiem w sosie pomidorowym i dalekowschodnimi przyprawami, zapewnią energię na cały dzień. Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:) Przepis pochodzi z serwisu BBC Good Food . Scroll down for recipe in English Pikantne jajka po marokańsku (4 porcje) Składniki: 2 łyżeczki oleju(...)przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np. tabasco 1 łyżeczka mielonej kolendry 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g puszka ciecierzycy 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę 200 g młodego szpinaku 4 łyżki posiekanych listków kolendry
karmelowyplastrów schabu 10 plastrów boczku 10 wędzonych śliwek+4 musztarda 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego cebula - opcjonalnie 2 łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie: na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką każdą roladkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z suma • 4 pierniczki Katarzynki • 2 szalotki • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 łyżka miodu • 100 ml wina czerwonego wytrawnego • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki masła klarowanego • mąka do panierowania Wykonanie: • Na rozgrzane masło wrzucić szalotki pokrojone
To co kochamtroszkę łezek. :) Zapraszam po przepis na smaczne i proste danie ... Przepis: Składniki: (dla 2 osób ) 200 g kaszy gryczanej 6 małych czerwonych cebul 1 łyżka masła 300 ml bulionu warzywnego 100 ml płynnej śmietanki 1 łyżka mąki cząber, pieprz, sól,lubczyk Wykonanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu 2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę
Mój pomysł nazdrowe danie obiadowe. Nie tylko raduje podniebienie, również oczy. W zasadzie od tego się zaczyna. Składniki 200 g fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 50 g ryżu arborio 200 ml bulionu warzywnego 200 g mrożonej mieszanki chińskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 g prażonych alg nori sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę czyścimy
R'n'G Kitchenkiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy ok 2 l wody. Dodajemy również 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezielonych szparagów ok. 200 g świeżego szpinaku (lub 150 g mrożonego) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka majeranku szczypta gałki muszkatołowej pół pęczka koperku sól i pieprz Szparagi, selera i pora umyć. Odciąć
Czerwień i błękitchłodnik nie smakuje jak właśnie na łonie natury w Mikołajowie, gdzie koty na polanie łapią myszy.... Potrzebne składniki: pęczek świeżej botwinki bulion warzywny 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewki 1/2 maślanki 1/2 kefiru 1/2 jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 cytryna pieprz
Łycha smakówżuru...mmmm! pycha! Składniki 250 g wędzonych żeberek 1 pieruszka 1 mały seler 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku 330 ml żuru 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżka majeranku 4 jajka ugotowane na twardo 100 ml kwaśnej śmietany Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny
R'n'G Kitchendziałkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy sól pieprz imbir makaron/pieczywo Wykonanie : 1. Rozgrzej gar z oliwą
Fiolka w kuchnipyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do ryb Sól Mąka olej Bulion warzywny ok 500 ml 1-2 marchewki Kawałek selera Koperek pieprz 50 ml śmietany 18% słodkiej Wykonanie: Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą
Smaki Ewypracy spowodował ,że połączyłem pomidory z kaszanką...wyszło pysznie ,swojsko i domowo. Składniki 2 pętka białej kaszanki puszka pomidorów krojonych 3 ziemniaki marchew por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego łyżeczka smalcu łyżka majeranku łyżeczka mielonego imbiru natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Warzywa obieramy i kroimy w kostkę ,pora w krążki. Na łyżeczce smalcu podsmażamy kaszankę (bez skórki) ,dodajemy
R'n'G KitchenZIELONYMI SZPARAGAMI /własny;/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula biała niecała szklanka suchej kaszy gryczanej 1-1,5 szklanka wytrawnego białego wina 2-3 szklanki buliony warzywnego* 3-4 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz świeżo mielony zielenina do podania Cebulę obieram, siekam i szklę na oleju roślinnym. Kiedy delikatnie się zarumieni, wsypuję suchą kaszę, delikatnie
W kuchni Karmel-itkitowarzystwie delikatnych zielonych szaparagów i z chrupiącymi ziarenkami czerwonego pieprzu to super propozycja na majowy lekki, zdrowy posiłek. Składniki na 2 porcje: 125 g quinoa 275 ml bulionu warzywnego 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju szczypta brązowego cukru płatki chilli, sok z limonki szczypiorek 40 g sera feta sól Wykonanie: quinoa przelać na sitku gorącą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego.Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity.Wystarczy:- 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu- kilka ziemniaków-10 dkg kaszy jęczmiennej-0,5 szklanki słodkiej śmietany-10-15 dkg mielonego mięsa-marchewka-natka pietruszki-garść suszonych grzybów-pieprz Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Z mięsa formujemy małe kuleczki
Maminek kulinarnychleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko
Smakowity Blog Kulinarnypokrojone w kostkę 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę szklanka mleka 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: 1. Olej wlałam do garnka, rozgrzałam i dodałam pora i pietruszkę. Doprawiłam solą i smażyłam, aż por zrobił się szklisty
Kulinarny Pamiętnik