sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę
zadanie-gotowaniekwaśnych. Czyli moich ulubionych. Zróbcie ją sobie - polecam! Składniki: 2 puszki czarnej fasoli (2 x 400 g) 1 duża cebula 1 zielona papryka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka cukru muscovado 2 łyżki octu cydrowego (lub innego winnego) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać czosnek roztarty z solą oraz pokrojoną
zadanie-gotowanieteraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów – 1 łyżkę quinoa, kaszy jaglanej lub ciemnego ryżu (można pominąć) Jabłka i dynię pieczemy w piekarniku
Szybko Tanio Smaczniekremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco! Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i ziemniaki
Smakowity Blog Kulinarnywzdęcia, kolki i bóle brzucha. Zawiera dużo potasu i witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5-6 łodyg selera naciowego - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 cebule - por - ćwierć dużego, bądź połowa mniejszego selera korzeniowego - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - pół pęczka koperku
Be Fit Be Strongpatelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam! Składniki: 1-2 kolby kukurydzy 1 cukinia 2 łyżki masła natka pietruszki bulion warzywny - opcjonalnie sól Wykonanie: natkę pietruszki posiekać. Wymieszać widelcem z miękkim masłem, uformować rulonik, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki, by stężało kukurydzę pociąć w kilkucentymetrowe plasterki. Podsmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez to wszystko musiałam odwołać i wyjście na rower i sesję zdjęciową... Ech... PRZEPIS /1 porcja/ ~180g tofu wędzonego Polsoja ~łyżka oleju ~1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego ~1/2 łyżeczki kurkumy ~1/3 łyżeczki kala namak (czarna sól) ~czubata łyzeczka suszonych nieaktywnych drożdży ~posiekany koperek / szczypiorek Tofu rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej i następnie wsypujemy wcześniej przygotowane tofu
breakfast of dreamsLekkie zupy jak najbardziej na czasie, tym bardziej że młodych warzyw coraz więcej. Dziś serwuję botwinkę z jajkiem- obowiązkowo Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 jajka 3 marchewki 5 ziemniaków sól,pieprz śmietana 12 % do zabielenie zupy-3 łyżki Wykonanie: Botwinkę kroimy drobno, zalewamy wodą, tyle żeby zakryło botwinę. Dodajemy
Z Majeczką w kuchnisłodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarneobiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się przepisem, bo bardzo zasmakowało mi to połączenie :) MIGDAŁOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI przepis autorski // 1 porcja ~1-1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ~50g ryżu do risotto ~łyżeczka oliwy ~200g szparagów ~3 średnie pieczarki ~garść migdałów (ok.30g) ~przyprawy do smaku W garnuszku rozgrzać oliwę, dodać ryż i prażyć aż zarumieni się
chili & sugarświeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write
Poezja smakudeser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku - czosnek granulowany lub ząbek świeżego - 3 spore łyżeczki chrzanu - jajka na twardo
W poszukiwaniu inspiracjiJAJKAMI SKŁADNIKI (na 2 porcje) 1 kg młodych ziemniak ów ( najlepiej takich malutkich ) 4 jajka (można więcej) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml bulionu warzywnego 250 ml mleka 4 łyżki musztardy ( z tego 1 łyżka musztardy Dijon ) szczypta cukru 2 żółtka ( pominęłam ) sól, pieprz świeżo zmielony Jajka ugotować na twardo. W garnku
KUCHARNIADzisiejszy przepis dedykuję wszystkim tym, którym nie znudziły się jeszcze zupy dyniowe. W moim wydaniu to już kolejna zupa z wykorzystaniem dyni. Aż trudno uwierzyć, że
Przysmaki Karolki