bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:58/234)

PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 183

przy tym bardzo łatwa do przygotowania! Koniecznie spróbujcie Paellę z kurczakiem i przenieście się na gorące, hiszpańskie plaże! Zapraszam! SKŁADNIKI : ( dla 3-4 osób ) * ryż do paelli – 200 g * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * słodka papryka, chili, szafran – szczypta * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy

Ostra na Słodko
Żurek 121

zakwasie, z wędzonką i jajkami. Pyszny! Uwielbiam, gdy jest gęsty i pełen aromatów. Moim specjalnym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy. Składniki: 650g zakwasu na żurek 2l bulionu warzywnego 100g boczku wędzonego 100g szynki wędzonej 1 surowe jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku  2 łyżki chrzanu majeranek liść laurowy sól, pieprz jajka ugotowane na twardo Cebulę obieramy

Gotowanie i blogowanie
Kapuśniak z łazankami 67

słodkiej kapusty.   Składniki 1 mała kapusta 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 3 ziemniaki 200 g makaronu łazanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego koperek kminek mielony sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Nieco inna pomidorowa 124

którą naciągamy folię spożywczą. Pozostawiamy tak na 10 minut. Dzięki temu skórka z papryki lepiej odejdzie. W mojej kuchni nie używam kostek rosołowych itp dlatego dla lepszego smaku proponuję bulion warzywny. W nim będzie się gotować pokrojona w kostkę marchewka i pietruszka. Gdyby zalać je samą wodą wywar będzie jak dla mnie zbyt jałowy. Można jednak w trakcie przygotowanie zupy

Przysmaki Karolki
Ryż zapiekany z fasolką i pieczarkami 90

Składniki na 3 porcje: 100 g ryżu brązowego 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 cebula 180 g pieczarek olej 250 ml bulionu warzywnego ( klik ) 65 g sera żółtego, startego Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem

Moja Galeria Smaku
Kaszotto ze szpinakiem i pomidorkami 114

kaszy jęczmiennej pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem.. 2. Dodać kaszę. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i poczekać, aż odparuje

Moja Galeria Smaku
Botwinka 134

cebule z szczypiorkiem pęczek botwinki   2 marchewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki 3 ziemniaki 1 szklanki śmietany sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru bulion warzywny sól pieprz  Sposób przygotowania 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je  - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić w paski tak samo pokroić cebule  koperek pietruszkę

W królestwie smaków Beaty
Chłodnik z awokado i ogórka 149

Pyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny chłodnik na letnie dni :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 sztuki awokado 4 małe ogórki (ok. 700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z kukurydzy konserwowej 116

jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka kurkumy 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Na patelni roztapiamy masło i lekko podgrzewamy. Wrzucamy na nie kukurydzę i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu. Obrane ziemniaki kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z botwinki z koperkiem i ziemniakami 141

pierwszy w tym roku. Wyczekiwana: zupa z botwinki SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki koperek szczypiorek młode ziemniaki bulion warzywny śmietana sól, pieprz, lubczyk, olej 3 ząbki czosnku Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5 minut), następnie wsypać pokrojoną botwinkę (bez liści) i wlać gorący bulion,zagotować. Gotować przez ok. 10- 15 minut

MarciochaKucharzy
Penne z kurczakiem i szpinakiem 119

Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta  3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka  sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać

Gaździnka warzy
KREM Z KUKURYDZY NA OSTRO 317

obiad, śmiało możecie dodać do niej np. pieczonego kurczaka. Pycha! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * kukurydza w puszce – 200 g * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * bulion warzywny – 500 ml * śmietana słodka 18% – 100 ml * oliwa z oliwek – 50 ml * sól, pieprz – do smaku * świeży szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do zupowaru

Ostra na Słodko
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 163

ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę(...)selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak

karmelowy
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 217

Może to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde liście, o nieokreślonym jak dla mnie smaku, całkiem nieźle sprawdzają się w zupie.     Przepis ten powstał już pod koniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa, że postanowiłam(...)pieprzu cytrynowego? Tak,myślę, że to by się udało. ZUPA KREM JARMUŻ + GRUSZKA /własny;/ 4 porcje 2 gruszki "klapsy" 4 szklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry ewentialnie sól, pieprz biały 3 łyżki oleju roślinnego Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Jarmuż płuczę, wrzucam do cebuli

W kuchni Karmel-itki
Risotto z tartymi burakami i fetą 150

aromatyczne. Z dodatkiem duszonego czerwonego buraka i sera typu feta. Składniki: - 1 duży burak - 1 szalotka - 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim - 100 ml białego wytrawnego wina - 300 ml bulionu warzywnego - 3 łyżki masła - oliwa z oliwek do smażenia ryżu - świeży majeranek - 100 g sera typu feta Przygotowanie: Buraka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na patelni

Życie zaczyna się w kuchni