bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:62/234)

Zupa cebulowa z serowymi grzankami 88

Składniki: 5 większych cebul 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 50 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego bagietka kilka plasterków sera Brie 50 g masła Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę razem z czosnkiem. Wlać wino i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu, aby alkohol wyparował, dodać bulion i gotować na wolnym ogniu

Gaździnka warzy
Potrawka z kurczaka 193

Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -3 marchewki -1 puszka groszku -500 ml bulionu warzywnego -pieprz, sól  -przyprawa do kurczaka, maggi -liść laurowy, ziele angielskie -garść kopru -200 ml śmietany 18% -1 łyżka masła -4 łyżki mąki -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy

KasiekGotuje
Klasyczne szparagi z sosem holenderskim 125

Składniki:bukiet młodych, białych szparagów ok. pół kilograma3 litry bulionu warzywnego200 g masła2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety z kaszą jaglaną 120

kaszy jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :* Mąka – 1 szklanka* Mleko – 250 ml* Jajko – 1 szt* Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* Sól – 1 szczypta* Olej – 50 mlFARSZ:* Kasza jaglana – 2 szklanki* Bulion warzywny – 400 ml* Pieprz – do smakuDODATKOWO :* Bułka tarta do panierowania* Jajko – 1 szt* Olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy duże naleśniki , odkładamy

Ostra na Słodko
Sos Koperkowy 153

rybnych jak i mięsnych. Sos delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu.Sos Koperkowy - Składniki:3 łyżki drobno posiekanego koperkuduży ząbek czosnku2 łyżki masłałyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego*100 ml śmietany 18%Sos Koperkowy - Sposób przygotowania: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę

Słodka Strona
Jedliście kiedyś kasztany? 155

Mi się zdarzyło. Takie pieczone w specjalnym, małym piecyku. Parzyły palce, kiedy gorące obierałam je ze skórki. Smak mnie zaskoczył - niby nic wielkiego, ale jednak mają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem 179

puszka pomidorów, 4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/ 2 dymki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu, łyżka startego korzenia imbiru, 200 g makaronu penne razowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, Po przyprawy zapraszam do sklepu SKWORCUWykonanie;Na oliwie dusimy dymkę.Dodajemy

Anioły w kuchni
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. 197

już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. /inspiracja: ZUPA ; / na 4-6 porcji 5 długich szklarniowych ogórków zielonych 1 duża biała cebula około 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju  pęczek koperku ewentualnie sól, pieprz Ogórki myję, kroję w plasterki.  Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na podanej ilości

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. 178

ogrodzie. Bzyczą osy, pszczoły, bąki, trzmiele. W końcu wszystko zaczęło żyć. KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. /inspiracja z sieci;/ na 2-4 porcje 450g zielonego groszku 650 ml bulionu warzywnego około 1/2 szklanki liści mięty w całości 1 cebula 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały ewentualnie sól lub sos sojowy Cebulę obieram, kroję dość drobno i szklę

W kuchni Karmel-itki
Kapuśniak z warzywami i mięsem mielonym 88

łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat

R'n'G Kitchen
Zupa porowa z pieczarkami 548

grzankami. Jeśli nie chcemy używać serka topionego, zupę można zabielić śmietaną 30%. Składniki: duży por cebula ok 250 g pieczarek serek topiony śmietankowy (taki prostokątny) ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa masło sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra papryka w proszku), gałka muszkatołowa Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z boczniakami 83

Aksamitny smak zupy z aromatycznymi, przepysznymi boczniakami. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 serki topione śmietankowe (po 100 g) 250 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżeczka lubczyku pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchew w półtalarki. Wrzucamy

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z ravioli 101

poniedziałek proponujemy pomidorówkę w iście włoskim stylu ;)   Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 500 ml passaty pomidorowej 250 g ravioli (u nas z ricotta i grzybami) świeża bazylia pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na maśle

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 153

bardzo, że w lodówce czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro będzie powtórka z rozrywki :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 1,5 l bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego) ok. 500-600 g kalafiora (różyczki) 1/3 szklanki śmietanki 30% duży pęczek koperku 1 szklanka makaronu świderki 1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki

MyCookBook.pl