Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 215się farszu. 5. Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą, lub wykładamy liśćmi kapusty i wkładamy kolejno gołąbki. Teraz możliwości jest sporo, możemy lekko podlać gołąbki wodą z kapusty, lub bulionem warzywnym, lub podlewamy lekko sosem. 6. Gołąbki zakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dusimy je tak przez około godziny co jakiś czas podlewając je wodą
Mój pomysł na
Zupa cebulowa w miseczce chlebowej. 180powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki masła 3 szkl. bulionu warzywnego 100 ml białego wina wytrawnego tymianek sól pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut. Wlać wino i chwilę dusić. Następnie dolać bulion
zadanie-gotowanie
ZUPA ZIMOWA 192mieszanki chińskiej - ok.450 g ( u mnie z biedronki) 5-6 ziemniaków 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 pomidorów lub poza sezonem puszka pomidorów 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, odrobina masła Mieszankę chińską, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki wrzucić
pieprzny smaczek
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 266niezdrową chemiczną bombą". Jedynym ich plusem jest to, że dzięki nim zyskujemy trochę czasu, ale nic więcej! Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy co w nim jest, a przede wszystkim smakuje o niebo lepiej. W podobny sposób możemy przygotować koncentrat
Be Fit Be Strong
Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy 192serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją. Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa dziadowska 202Widząc bryndzę w sklepie naszła nas ochota na góralską zupę. Wyszła smaczna i delikatna. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 300 g bryndzy (u nas flisacka) 1 ząbek czosnku szczypta mielonego kminku 1 kg ziemniaków sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bryndzę rozrabiamy w ostudzonym bulionie (1/2 l) ,resztę bulionu zagotowujemy. Rozrobiony wywar powoli wlewamy
R'n'G Kitchen
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 182zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków (ewentualnie) sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, chilli Kaszę bulgur zalać wrzącym bulionem
MarciochaKucharzy
Zupa misz-masz (z kalarepą, porem, boczniakami i zielonym groszkiem) 269smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 duże kalarepy 2 duże pory ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek) 3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi(...)oczywiście używamy świeżego) duży pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczki Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy
IMPRESJA SMAKU
Risotto z pistacjami 186mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji ok. 800 ml domowego bulionu warzywnego sól, pieprz/do smaku oraz 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła Wykonanie: -Pistacje podgotować ok. 5-6 minut , przestudzić, obrać i drobniutko posiekać /odłożyć kilka
Zakamarki mojej kuchni
Jajka w sosie koperkowym 231Jajko w roli glownej do drugiego dania.Prosto,tanio i pysznie.Sos koperkowy ,ziemniaki puree,ulubiona jarzynka i pelnowartosciowy posilek gotowy.Od zawsze lubie ten zastaw ( ulubione danie z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach 230Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków
UgotujmyTo.pl
KREM Z SELERA. 260spoglądam na tonący w lekkim porannym blasku świat, nasuwa się właśnie ten fragment. KREM Z SELERA. /własny;/ na 1l kremu 3 bulwy selera 0,6- 0,7 l bulionu warzywnego 1/2 pora (cała biała część) 2-3 łyżki oleju ryżowego biały pieprz gałka muszkatołowa ew. sos sojowy do doprawienia Pora kroję w talarki i szklę na oleju ryżowym. Zalewam
W kuchni Karmel-itki
Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy 252krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Truskawkowa Fiesta
Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 158razie się nie nudzi. Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 200 g makaronu ryżowego nitki 500 g miąższu dyni 1 kwaśne jabłko 1 szklanka mleczka kokosowego 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól i chilli do smaku pół łyżeczki ostrego sosu chilli pęczek cebuli dymki Miąższ dyni i jabłko (pokrojone
Gotuj Sam!