Klasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała(...)można ją spotkać w niejednej szanowanej restauracji. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Magdy Gessler. Składniki:1 kg cebuli4 ząbki czosnku50g masła1 litr bulionu warzywnego150g żółtego serabagietka100ml koniakuszczypiorek do podaniaPrzygotowanie:Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż cebula będzie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki 4 cebule 1 por bulion warzywny łyżka masła Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z pokrojonym porem podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Gotować ma małym ogniu ok 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować, podać ze skwarkami wędzonego boczku..i gotowe
Gaździnka warzygołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki: 250 ml bulionu warzywnego skórka i sok z połówki cytryny 2 łyżki śmietany 12% łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Do wrzącego bulionu dodajemy zahartowaną śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz koperek. Doprowadzamy
Miksturownikgroszku z domowym groszkiem ptysiowym. Powiew lata w środku zimy:) Składniki na 2 porcje: 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekanego 600 g zielonego mrożonego groszku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 łyżka oliwy W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion i zielony groszek. Gotować kilka minut. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem
Moja Galeria Smakuszybką w przygotowaniu zupę. Składniki cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju 2 puszki krojonych pomidorów puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy ser gouda 100 g chipsów tortilla 500 ml bulionu warzywnego papryczka pepperoni cukier sól ,pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Zalewamy bulionem ,dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą ,pieprzem ,cukrem i posiekane
R'n'G KitchenDalszy ciąg wigilijnych alternatyw karpia. Tym razem pyszny karaś. Składniki: 1 kg karasi bulion warzywny 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ szklanki śmietany cytryna sól, pieprz Wykonanie: Karasie oczyścić, posolić, zalać zimnym bulionem na godzinę, po czym gotować przez 20 minut. Masło utrzeć z mąka i śmietaną, wycisnąć sok z cytryny do smaku i rozprowadzić z wywarem rybnym, uważając
Tradycyjna KuchniaCoś dobrego, coś co przypadnie do gustu każdemu mężczyźnie...Ale nie tylko...Panie też napewno nie pogardzą.Goloneczka!Składniki:4 szkl bulionu warzywnego4 liście laurowegolonka 1kg1
Z Majeczką w kuchni"... w starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszania zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła
bastalenaOjj, już dawno moje kubki smakowe nie zostały tak rozkosznie rozpieszczone! Niby nic takiego, a jednak wstrząsnęło i namieszało. Dziś zabieram Was do Gruzji
bastalenałyżkami wody, zostawiamy aż napęcznieje). Pokrojoną w równą kostkę polędwicę wraz z marchewką, groszkiem z puszki i kukurydzą przekładamy do silikonowej formy w kształcie babki z kominkiem, zalewamy bulionem warzywnym żelatyną, studzimy i wstawiamy aby zastygła w lodówce (najlepiej na cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa. Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać(...)przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc) na drugi dzień galareta jest gotowa. Smacznego! The post Galareta wielkanocna appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie:Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka
Przysmaki Karolkiunikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Byłam ogromnie ciekawa smaku tego nowego warzywa i dlatego podałam go w towarzystwie(...)dań drobiowych. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1, 5 opakowania kalerosse 330 ml śmietany 30 % 1 liść laurowy 2 ziarna ziela ang sól,pieprz 1 szklanka bulionu warzywnego Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy
Z Majeczką w kuchnipodkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki 1 kg dyni piżmowej 1 batat 2 łyżki masła orzechowego 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła sól biały pieprz 1. Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Miękkie warzywa blendujemy na gładki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Gdy ziemniaki są już niemal
Rozpustne gotowaniePotrzebne składniki: pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól. Przed dodajemy jajko
Łycha smaków