bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:35/234)

CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 144

Składniki : 400 g piersi z kurczaka 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein(...)według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut.  Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw.  Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.  Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3110

mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny

Słodka Strona
Kurczak w sosie cebulowym 301

Szybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia   Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.   Ser tarkujemy(...)drobnych oczkach.Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną.   Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę. Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut.   Przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania płynnego sosu.   W wersji ze śmietaną do pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem.   W wersji bez śmietany

Maminek kulinarny
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 206

mnie pasty curry były 3 łyżki (1 szaszetka 50g) i danie było jak dla mnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. Składniki dla 3-4 osób: 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku(...)paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Dodać bulion, pozostałe mleko kokosowe, zamieszać. Dołożyć dynię i listki limonki, mieszankę warzywną. Dodać 1-2 łyżeczki sosu rybnego. Gotować ok. 10 minut. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodać łyżeczkę cukru i ewentualnie doprawić sosem rybnym

Pełny talerz
Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi 230

mnie mielone filety z kurczaka) 2 jajka  1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych 3 łyżki posiekanego drobno koperki 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki bulion warzywny (ok. 2 szklanek) olej kokosowy sól, pieprz Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami

Kuchnia moimi oczami
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 177

pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny odlewamy i pozostawiamy a warzywa i pieczarki blendujemy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy grzanki i mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa z selera naciowego 159

patelni) 3 ziemniaki Sól ,pieprz Odrobina vegety 1/2 natki pietruszki 2 łyżki zacierek babuni Przygotowanie Z włoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić

R'n'G Kitchen
Zupa ryżowa 424

mnie ochota na lekką, pełną warzyw, delikatną zupkę ryżową. Pierwsza łyżka była jak powrót do dzieciństwa, do szkoły i same ciepłe wspomnienia... Balsam na moją duszę. :) Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (można też zrobić na wodzie, ale na bulionie jest dużo smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna  czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego

Kuchnia Prezydentowej
najszybszy "barszcz" na świecie 207

chcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :) SZYBKI "BARSZCZ" VEL ZUPA BURACZKOWA przepis autorski // 1 porcja ~170g buraczków tartych Primavika ~1/2 - 1 szklanka bulionu warzywnego (szklanka wody zagotowana z kostką warzywną o dobrym składzie) ~ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosek Gorący bulion łączymy z buraczkami, zagotowujemy, doprawiamy zupę do smaku i podajemy. Można posypać natką pietruszki

chili & sugar
Zupa z jarmużu à la szczawiowa 224

specjalnie nie przypadł mi do gustu. Jarmuż sam w sobie nie ma nadzwyczajnego smaku, potrzebuje doborowego towarzystwa. Zupa z jarmużu à la  szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania.      Składniki:  - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu (3)- ok. 350g jarmużu- 2 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 143

pieczoną ciecierzycę:  - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona,  chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule

mojewypiekiinietylko
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 185

nuta.Rownie dobry na cieplo jak i na zimno np.do kanapek.Skladniki na 6 porcji:80 dkg schabu8-10 suszonych moreli bio (sa niestety ciemne)1 marchewkakawalek selera i pora1 lyzka bulionu warzywnego w proszku swieze morele 10-12 sztuklistek laurowy5-6 ziarenek ziela angielskiegolyzka masla gheesol,pieprzlyzeczka bialego octu balsamicznegopol lyzeczki miodugalazka rozmarynupol kubeczka smietany kremowkiWykonanie:Umyty,osuszony,obrany z blonek(...)morele sa ciemne,poniewaz uzylam moreli bio,nie konserwowanych siarka.Wiem,wygladaja jak sliwki,ale zapewniam Was,ze smakuja wybornie. Nazrzec teraz schab przyprawa warzywna i przyrumienic na rozgrzanym masle ghee. Podlac mieso goracym bulionem i dodac obrane warzywa i przyprawy.Dorzucic wypestkowane morele.Dusic pod przykryciem okolo 1 godziny.Gdy mieso bedzie miekkie wyjac z naczynia galazke rozmarynu,listek laurowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 215

gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie:Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem

Walijskie Pichcenie
Sycący zupa-krem z dyni 138

dyni obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę,3 łyżki serka mascarpone,ząbek czosnku, rosołek warzywny, gałka muszkatołowa, pieprz Dynię ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego. W czasie gotowania dodać ząbek czosnku i ewentualnie gałkę muszkatołową.Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki serka mascarpone, doprawić do smaku i zmiksować na krem.Ponieważ bardzo lubię szpinak

Anioły w kuchni
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 189

grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z  cytryny(...)Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania