spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól himalajska do smaku pieprz cytrynowy do smaku listki świeżej bazylii do dekoracji Sposób przygotowania Filet z okonia myję(...)ryba się upiecze. Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku
Wanilia i Kardamonjest w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych oraz zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym środkiem wspomagającym pamięć oraz koncentrację. Składniki: 4 średnie ćwiartki z kurczaka 1 litr bulionu warzywnego 2 czerwona papryka 2 puszka kukurydzy 2 puszka krojonych pomidorów 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 serek topiony suszona bazylia, oregano, papryka, czosnek niedźwiedzi. 1 łyżka oliwy(...)pomidory całość gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kurczaka, studzimy oraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Doprawiamy imbirem oraz do smaku pieprzem, ewentualnie solą
kgwjanczewogroszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów , 1/4 szklanki białego wina, 1 niewielka cebula, 1 łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć(...)rozgrzać olej z marynowanych karczochów i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka jest już zeszklona następnie dorzucamy zielony groszek i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy białe wino, a po chwili bulion warzywny. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone marynowane karczochy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotujemy całość do czasu, aż groszek będzie miękki, a następnie
Plate of Joypieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 kostka bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% mąka do zagęszczenia Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko(...)rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną. Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach
Kolorowy Przepisownikduża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią(...)estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. Gulasz jest gotowy :) Kuskus zalewamy gorącym bulionem warzywnym lub klasycznie wodą i lekko solimy. Czekamy 5 min. i gotowe :) Mieszamy widelcem i podajemy do gulaszu razem z bułką razową. Możemy je zastąpić np. grzankami, tu pozostawiamy
vegetaniecebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki 4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki(...)marchewkę oraz cebulę i smaż przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek, namoczone ciecierzycę i soczewicę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu
Chilli Czosnek i Oliwajest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości) sól morska, świeżo mielony(...)ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość ponownie dusić
gutfutduże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim(...)jest najprościej) i kroimy. Najpierw w paski... ... a potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero po tym czasie zalewamy gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy
Szczęśliwa kuchniaduże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim(...)jest najprościej) i kroimy. Najpierw w paski... ... a potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero po tym czasie zalewamy gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając.Przygotowujemy kaszę kuskus. Do miski wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym w proporcjach 1:1,5. Miskę z kuskusem zakrywamy i odstawiamy na 5 min. Na końcu do kaszy dodajemy posiekaną miętę.Kuskus nakładamy na talerz
kulinarnyJachcecie dokładnie zapoznać się z tym daniem. Składniki : 1 nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne) 500-700ml bulionu warzywnego 3-4 dojrzałe, soczyste gruszki 250g ryżu arborio 150g sera gorgonzola szczypta tymianku 3 ziarna kardamonu 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sok z połowy cytryny sól(...)ryż, dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlać resztę wina i smażyć na niewielkim ogniu aż ryż wchłonie całe wino. Następnie ryż stopniowo podlewać gorącym bulionem warzywnym, gdy ryż "wypije" jedną porcję, dolać kolejną i tak do czasu aż ryż będzie miękki - al dente, czyli miękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór
Codzienne Gotowaniesuszonych płatków chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, 1 średnia marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec(...)zbrązowienia. Gdy już będą zrumienione przekładamy do przesmażonych warzyw, do garnuszka i smażymy kolejną część pulpecików. Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek przekładamy na ogień, dodajemy pomidory, przecier, bulion warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z makaronem
Plate of Joyznikającego obiadu dawno nie widziałam :). Składniki: 2 torebki ryżu (200g), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 papryka, jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki(...)olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10 minut
Nie tylko w kuchnimarchewek,1 cukinii,2 ząbków czosnku,1 pora,200 gram fasoli cannellini (1 puszka),400 gram pomidorów w puszce (2 puszki),100 gram makaronu muszelek,1,5 litra bulionu warzywnego,oliwy,pęczka natki pietruszki,świeżego tymianku,10 gram parmezanu,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Do dużego garnka dodałem 3 łyżki oliwy. Do zimnej oliwy wrzuciłem łyżkę drobno posiekanego świeżego tymianku(...)miękkie.Po tym czasie do garnka dodałem zawartość puszki fasoli cannellini (ewentualnie można ją zastąpić zwykłą białą fasolą w puszce) oraz 2 puszki pomidorów. całość zalałem 1,5 litra bulionu warzywnego i gotowałem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodałem go garnka 100 gram makaronu muszelek i drobno posiekany pęczek natki pietruszki, doprawiłem też do smaku solą i pieprzem
Wyprawy kulinarneoleju z awokado) 2 łyżki mąki pszennej 30 g masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko (surowe) natka pietruszki sól biały pieprz 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance bulionu warzywnego Wykonanie: Marchewki umyłam, obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, zalałam wodą , tak aby tylko przykryła plasterki i od momentu zagotowania wody gotowałam 8 minut. Kawałki mięsa umyłam pod zimną(...)mieszając zagotowałam. Na końcu wbiłam surowe żółtko i dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem i posypałam natką pietruszki. Sos jest przepyszny i taki "aksamitny". Ja podałam z kaszą jaglaną gotowaną w bulionie warzywnym, ale możecie podać również z ziemniakami, ryżem lub inną ulubioną kaszą ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tym razem gotowało dla mnie Salento Blackstone ! Na zdjęciach pojawia się kolejna patelnia firmy Ballarini
Blondynka Gotuje