bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:29/234)

Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 209

duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim(...)jest najprościej) i kroimy. Najpierw w paski... ... a potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero po tym czasie zalewamy gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy

Szczęśliwa kuchnia
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 214

duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim(...)jest najprościej) i kroimy. Najpierw w paski... ... a potem w kwadraciki Przekładamy do garnka, znowu doprawiamy i mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero po tym czasie zalewamy gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Orientalny kurczak z kuskusem i groszkiem cukrowym 181

Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając.Przygotowujemy kaszę kuskus. Do miski wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym w proporcjach 1:1,5. Miskę z kuskusem zakrywamy i odstawiamy na 5 min. Na końcu do kaszy dodajemy posiekaną miętę.Kuskus nakładamy na talerz

kulinarnyJa
Risotto z gruszką i gorgonzolą 215

chcecie dokładnie zapoznać się z tym daniem. Składniki : 1 nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne) 500-700ml bulionu warzywnego 3-4 dojrzałe, soczyste gruszki 250g ryżu arborio 150g sera gorgonzola szczypta tymianku 3 ziarna kardamonu 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sok z połowy cytryny sól(...)ryż, dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlać resztę wina i smażyć na niewielkim ogniu aż ryż wchłonie całe wino. Następnie ryż stopniowo podlewać gorącym bulionem warzywnym, gdy ryż "wypije" jedną porcję, dolać kolejną i tak do czasu aż ryż będzie miękki - al dente, czyli miękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór

Codzienne Gotowanie
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 230

suszonych płatków chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, 1 średnia marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec(...)zbrązowienia. Gdy już będą zrumienione przekładamy do przesmażonych warzyw, do garnuszka i smażymy kolejną część pulpecików. Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek przekładamy na ogień, dodajemy pomidory, przecier, bulion warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle.  Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z makaronem

Plate of Joy
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 178

znikającego obiadu dawno nie widziałam :). Składniki: 2 torebki ryżu (200g), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 papryka, jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki(...)olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10  minut

Nie tylko w kuchni
Pyszna włoska zupa minestrone 241

marchewek,1 cukinii,2 ząbków czosnku,1 pora,200 gram fasoli cannellini (1 puszka),400 gram pomidorów w puszce (2 puszki),100 gram makaronu muszelek,1,5 litra bulionu warzywnego,oliwy,pęczka natki pietruszki,świeżego tymianku,10 gram parmezanu,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Do dużego garnka dodałem 3 łyżki oliwy. Do zimnej oliwy wrzuciłem łyżkę drobno posiekanego świeżego tymianku(...)miękkie.Po tym czasie do garnka dodałem zawartość puszki fasoli cannellini (ewentualnie można ją zastąpić zwykłą białą fasolą w puszce) oraz 2 puszki pomidorów. całość zalałem 1,5 litra bulionu warzywnego i gotowałem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodałem go garnka 100 gram makaronu muszelek i drobno posiekany pęczek natki pietruszki, doprawiłem też do smaku solą i pieprzem

Wyprawy kulinarne
Potrawka z Cielęciny, czyli Cielęcina w Sosie Maślanym z Żółtkiem 192

oleju z awokado) 2 łyżki mąki pszennej 30 g masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko (surowe) natka pietruszki sól biały pieprz 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance bulionu warzywnego Wykonanie: Marchewki umyłam, obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, zalałam wodą , tak aby tylko przykryła plasterki i od momentu zagotowania wody gotowałam 8 minut. Kawałki mięsa umyłam pod zimną(...)mieszając zagotowałam. Na końcu wbiłam surowe żółtko i dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem i posypałam natką pietruszki. Sos jest przepyszny i taki "aksamitny". Ja podałam z kaszą jaglaną gotowaną w bulionie warzywnym, ale możecie podać również z ziemniakami, ryżem lub inną ulubioną kaszą ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tym razem gotowało dla mnie Salento Blackstone ! Na zdjęciach pojawia się kolejna patelnia firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Zupa meksykańska 295

sera, doskonale syci, rozgrzewa i przede wszystkim smakuje. Przygotowanie zupy zajmuje mało czasu, choć im dłużej się ona gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili, 1 puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul(...)czasie przełożyłem mięso do garnka. Do mięsa dodałem po jednej puszce czarnej, czerwonej i białej fasoli, a także kukurydzy wraz z zalewą oraz 2 puszki pomidorów i litr bulionu warzywnego. Dodałem także sok z cytryny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki białego octu winnego i 3 liście laurowe. Całość gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. W razie, gdyby zupa

Wyprawy kulinarne
ZUPA KREM ZE SZPINAKU 186

ZUPA KREM ZE SZPINAKU Zupa krem ze szpinaku i składniki : 500 gram szpinaku Duży por 1,5 litra bulionu warzywnego 2 – 3 ziemniaki Ser riccotta 2 ząbki czosnku Mini-grzanki Sól Pieprz   Zupa krem ze szpinaku sprawdzi się na pewno podczas aktywnego dnia, gdy pochłonięci jesteśmy rożnymi sprawami często nawet z braku czasu pomijamy taki posiłek. Nie jest(...)patelni, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, następnie po kilku minutach dodajemy pokrojonego drobno pora , gdy już się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Z gorącego bulionu warzywnego wyjmujemy marchewki, dodajemy liście szpinaku i zawartość patelni i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Blendujemy po częściowym przestygnięciu zupy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietankę lub ser. Ja dodaję

Markowy smak
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 232

łyżki* sól – do smakuSOS:* cukier – 2,5 łyżki* białe , wytrawne wino – 100 ml* piwi Książęce Chlebowo – miodowe – 50 ml* Fondo – 1 łyżka* delikatny bulion warzywny – 100 ml* czarne porzeczki – 3/4 szkl* zimne masło – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczkaKLUSECZKI:* gotowane ziemniaki – ok. 100 g* mąka ziemniaczana(...)pieczenia odkrywamy naczynie , odwijamy folię i dopiekamy jeszcze, by skórka się zarumieniła.SOS:Z cukru robimy karmel , zalewamy białym winem i  piwem, mieszamy do uzyskania konsystencji śmietanki.Dodajemy fondo , bulion warzywny  i redukujemy na wolnym ogniu.Po zredukowaniu dodajemy czarną porzeczkę, mieszamy rozcierając i podgrzewamy ok. 4-5 minut.Po tym czasie przecedzamy przez sitko , by sos był aksamitny.Wyłączamy palnik

Ostra na Słodko
Fizoły 177

ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli gałązka świeżego tymianku sól, pieprz, cząber(...)Wersja wegańska: Fasolę, śliwki, przesmażoną cebulę i dwie ugotowane marchewki lub korpiele (czyli brukiew) i gryzule (czyli rzepę) smażymy na dużym ogniu szybko i podlewamy 1 szklanką płynu (np. bulionu warzywnego). Przyprawy i grzyby pozostają bez zmian. Wersja wegetariańska: Do fasoli, grzybów i śliwek dodajemy blanszowany i przesmażony jarmuż lub szpinak i do tego podajemy smażony oscypek lub kawałki dobrego

ladykitchen
Zupa z kalarepy 231

porcji    Potrzebujemy: 2 kalarepy z liśćmi  3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora - biała część 2 litry bulionu warzywnego natka pietruszki i koperku olej lub oliwa pieprz i sól Przygotowanie:  Na początku myjemy i obieramy wszystkie warzywa.  Kalarepę dokładnie pozbawiamy skórki. Jedną kroimy w kostkę(...)cebulę, por oraz czosnek. Podsmażamy chwilę i następnie dorzucamy startą kalarepę, marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażymy ze sobą przez 5-10 minut.  Po tym czasie do garnka wlewamy warzywny bulion i całość zagotowujemy.  Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę kalarepę z liśćmi oraz ziemniaki i gotujemy do czasu, aż owe warzywa będę miękkie

Bananowe Pole
Lekka włoska zupa z selerem naciowym 232

się, by ją zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu  1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera naciowego 2 nieduże ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego z kartonika oregano, bazylia, sól, pieprz Marchew(...)słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z pieczonymi warzywami 142

wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, łodyga selera naciowego, upieczone warzywa, 1/2 puszki krojonych pomidorów, 1/2 opakowania passaty pomidorowej, bulion warzywny / bulion drobiowy / woda oliwa, masło W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz seler naciowy, całość przesmażamy około 7 minut. Kiedy już

Plate of Joy
Pomidorowe Love! 188

Pysznie pomidorową, z dużą ilością świeżej bazylii.  Bardzo szybka i taaka pyszna! Składniki: 400 g pomidorów krojonych w puszce, 2 x 500 g pomidorowej passaty, 600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego, 3 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 marchewka, duża garść świeżej bazylii, sól i pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek dodatkowo: gęsty jogurt

Plate of Joy
Krem cebulowy z prażonym bekonem 215

Oszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!! Krem cebulowy z prażonym bekonem SKŁADNIKI: 6 cebul 2 ząbki czosnku 500ml warzywnego bulionu 50ml białego wina 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł boczek chili tarty ser żółty, lubczyk Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić(...)jego odparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut. W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :) Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku. Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Karkówka w herbacie 277

smażonymi ziemniaczkami i buraczkami na ciepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!Gorąco polecam! SKŁADNIKI :* karkówka wieprzowa – 600 g* bulion warzywny – 500 ml* białe półwytrawne wino – 150 ml* herbata ekspresowa – 3 szt* duże jabłko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 5 ząbków* Smakowita pajda(...)łyżki* Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżka* śmietana 18% słodka – 3 łyżki* przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Przygotowujemy gorący warzywny bulion.Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.W tym czasie karkówkę oczyszczamy  , nacinamy w kilku miejscach.W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania