bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:28/234)

Zupa brokułowa z makaronem 138

pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka.   Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną

R'n'G Kitchen
Curry z pulpecikami i warzywami 202

mnie jeden fioletowy i dwa jasne tajskie, 1/2 cebuli, 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 puszki mleczka kokosowego - 200 ml, olej rzepakowy Mięso mielone wykładamy do miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy(...)oraz imbir. Przesmażamy wszystko przez kilka minut i dodajemy oczyszczone i pokrojone na połowę warzywa - groszek i fasolkę oraz bakłażany pokrojone na ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze z 5 minut i podajemy gorące z ryżem basmati. Smacznego

Plate of Joy
Gołąbki z ananasami. 146

godziny 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować(...)zgrabne gołąbki. Każdy spiąć wykałaczką. Ananasy osączyć,sok zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek,zalać bulionem warzywnym ,sokiem ananasowym i 4 łyżkami sosu sojowego. Przykryć ,gotować około 8 minut. Dodać krążki i kawałki ananasów ,wlać sos azjatycki i ketchup , pozostawić na małym ogniu jeszcze przez

Przepisy i porady kulinarne
Zupa krem czosnkowo-cebulowa z białych warzyw PROSTE HISTORIE 203

SKŁADNIKI: 2 opakowania mrożonej mieszanki - zupa krem z białych warzyw Iglotex PROSTE HISTORIE 6 ząbków czosnku 1000- 1200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 duża cebula czosnkowa 2 łyżki masła do smaku ulubione przyprawy PRZYGOTOWANIE: W thermomix TM5 Do misy thermomixa wlej 1200 ml wody, dodaj mieszankę warzyw. Gotuj 20 min/100*C/obr.1. W tym czasie na patelni roztop masełko(...)dodałam grzanki, marchewkę i groszek na życzenie synka. W garnku Bez rozmrażania. Zupę krem z białych warzyw (po uprzednim wyjęciu saszetki dołączonej do opakowania) wsypać do około 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę lekko przestudzić, zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę można podawać z grzankami czosnkowymi

ClauditteMissCooking
Zupa z czerwonej soczewicy 206

łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 laska cynamonu 400 g pomidorów w puszce 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy 1,5 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska i świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy(...)łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 laska cynamonu 400 g pomidorów w puszce 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego Usunąć laskę cynamonu. Połowę zupy przełożyć do blendera, zmiksować. Połączyć z resztą. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. sól morska, świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny

Moja Delicja
Tofu jako al'a ryba p grecku 204

tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz,  bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji dla wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc.  Sos sojowy mieszamy z oliwą(...)wykładamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju, ziela angielskie, listki laurowe i 2 łyżeczki soli.  4. Kiedy warzywa zmniejszą swoją objętość dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy szklanką bulionu warzywnego.  5. Dusimy warzywa aż zmiękną.  6. Zamarynowane tofu obtaczamy w bułce tartej. Jest mokre i wilgotne dlatego nie jest koniecznością obtaczania tofu w jajku.  7. Smażymy

Mój pomysł na
Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami 167

również pięknie się prezentowały? Koniecznie w takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar . Zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE”. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny – 1 l Mleko kokosowe – 400 ml Krewetki – 300 g Makaron spaghetti – 200 g Dynia – 200 g Czerwona papryka – 100 g Czerwona cebula(...)dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę, dynię i smaż około 5 minut. Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry

ale Pysznie
Zupa krem z cukinii 216

jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki2 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub mięty100 g topionego serka śmietankowegosól morska, świeżo mielony(...)pestki, należy je usunąć – małe i średnie cukinie możemy pokroić w całości). Dodajemy na patelnię dodatkową łyżkę oliwy i dorzucamy cukinie. Podsmażamy warzywa co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym – najlepiej do poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem

Poezja smaku
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 146

spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól himalajska do smaku pieprz cytrynowy do smaku listki świeżej bazylii do dekoracji Sposób przygotowania Filet z okonia myję(...)ryba się upiecze. Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku

Wanilia i Kardamon
Imbirowa zupa krem z kurczaka i kukurydzy 213

jest w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych oraz zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym środkiem wspomagającym pamięć oraz koncentrację. Składniki: 4 średnie ćwiartki z kurczaka 1 litr  bulionu warzywnego 2 czerwona papryka 2 puszka kukurydzy 2 puszka krojonych pomidorów 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 serek topiony suszona bazylia, oregano, papryka, czosnek niedźwiedzi. 1 łyżka oliwy(...)pomidory całość gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kurczaka, studzimy oraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Doprawiamy imbirem oraz  do smaku pieprzem, ewentualnie solą

kgwjanczewo
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 223

groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów , 1/4 szklanki białego wina, 1 niewielka cebula, 1 łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć(...)rozgrzać olej z marynowanych karczochów i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka jest już zeszklona następnie dorzucamy zielony groszek i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy białe wino, a po chwili bulion warzywny. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone marynowane karczochy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotujemy całość do czasu, aż groszek będzie miękki, a następnie

Plate of Joy
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 183

pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 kostka bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% mąka do zagęszczenia Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko(...)rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną. Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach

Kolorowy Przepisownik
Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 193

duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią(...)estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. Gulasz jest gotowy :) Kuskus zalewamy gorącym bulionem warzywnym lub klasycznie wodą i lekko solimy. Czekamy 5 min. i gotowe :) Mieszamy widelcem i podajemy do gulaszu razem z bułką razową. Możemy je zastąpić np. grzankami, tu pozostawiamy

vegetanie
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 266

cebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki  4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki(...)marchewkę oraz cebulę i smaż przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek, namoczone ciecierzycę i soczewicę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Warzywny gar z ciecierzycą 178

jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości) sól morska, świeżo mielony(...)ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość ponownie dusić

gutfut

Proponowane wyszukiwania