moja wersja, która odbiega od oryginalnego przepisu, ograniczyłam się do krewetek, dlatego że nie potrafię się odważyć na inne mrożone owoce morza. Potrzebne składniki: 1 litr bulionu warzywnego 150 g Chorizo 300 g ryżu najlepiej Arborio 200 g krewetek 1 papryka czerwona 0,5 papryki żółtej 0,5 papryki zielonej 3 ząbki czosnku(...)dodajemy papryki pokrojone w kostkę, jak będą na wpół miękkie dodajemy ryż i całość smażymy przez ok. 8 min. Jak ryż zrobi się przeźroczysty paellę zalewamy bulionem warzywnym oraz przyprawiamy solą, pieprzem, i papryczką chilli (pokrojoną w drobną kosteczkę). Paellę dusimy przez ok.20 minut. Na drugiej patelni przygotowujemy krewetki: o brane i rozmrożone krewetki myjemy
Łycha smakówsmakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra bulionu warzywnego 600 ml mleka 150 ml śmietany 30% ok. 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 – 300 g świeżych lub mrożonych kurek 1 łyżka(...)Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną lekko skwierczeć. Przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wlewamy bulion warzywny. Po zagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez 10 – 15 minut
Poezja smakuwołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać(...)kostkę cebulę i pozostały, posiekany czosnek, poddusić, dodać z powrotem mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną papryczkę chili. Zalać winem, zagotować, po około 3 minutach zmiejszyć ogień, dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny.Gdy mięso będzie się dusić, po okolo pól godzinie zacząć gotować fasolkę (oczywiście w odrębnym garnku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżeczka pasty harissa 2 łyżki nasion sezamu sól, pieprz Sałatka z quinoa: 100 g quinoa 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki płatków migdałowych, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/2 pęczka natki pietruszki bulion warzywny sól, pieprz Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 łyżki tahiny, 1 mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny, sól, pieprz dodatkowo : oliwa, ziarna(...)minuty z każdej strony. Przesmażone falafele przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 5 minut w 190 stopniach. Quinoe gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w bulionie warzywnym ok. 15 minut, następnie przekładamy do miski i lekko przestudzoną mieszamy z cynamonem, rodzynkami, płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki. Jogurt naturalny i grecki wymieszać w miseczce, dodać tahinę
Plate of Joypolowie pieczenia mozna je odwrocicw miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce masla podsmazyc 2 lyzki posiekanych kaparow.Dolac 150 ml bialego,wytrawnego wina i podgrzewac,az wino wyparuje.Dolac 200 ml bulionu warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka - 40 g Mleko - 500 ml Gałka muszkatołowa - do smaku Sól i pieprz - do smaku Ser gouda - wg uznania Ser mozarella(...)uwierz efekt jest tego wart. Etap III- Gotowanie Gdy mięso już porządnie zbrązowieje dodajemy wcześniej przesmażone warzywa. Następnie dodajemy pomidory oraz wino. Smażymy do czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzm ewg uznania. Etap IV – Sos beszamelowy W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
Wylizany Rondelpożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka. Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną
R'n'G Kitchenmnie jeden fioletowy i dwa jasne tajskie, 1/2 cebuli, 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 500 ml bulionu warzywnego, 1/2 puszki mleczka kokosowego - 200 ml, olej rzepakowy Mięso mielone wykładamy do miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy(...)oraz imbir. Przesmażamy wszystko przez kilka minut i dodajemy oczyszczone i pokrojone na połowę warzywa - groszek i fasolkę oraz bakłażany pokrojone na ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze z 5 minut i podajemy gorące z ryżem basmati. Smacznego
Plate of Joygodziny 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować(...)zgrabne gołąbki. Każdy spiąć wykałaczką. Ananasy osączyć,sok zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek,zalać bulionem warzywnym ,sokiem ananasowym i 4 łyżkami sosu sojowego. Przykryć ,gotować około 8 minut. Dodać krążki i kawałki ananasów ,wlać sos azjatycki i ketchup , pozostawić na małym ogniu jeszcze przez
Przepisy i porady kulinarneSKŁADNIKI: 2 opakowania mrożonej mieszanki - zupa krem z białych warzyw Iglotex PROSTE HISTORIE 6 ząbków czosnku 1000- 1200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 duża cebula czosnkowa 2 łyżki masła do smaku ulubione przyprawy PRZYGOTOWANIE: W thermomix TM5 Do misy thermomixa wlej 1200 ml wody, dodaj mieszankę warzyw. Gotuj 20 min/100*C/obr.1. W tym czasie na patelni roztop masełko(...)dodałam grzanki, marchewkę i groszek na życzenie synka. W garnku Bez rozmrażania. Zupę krem z białych warzyw (po uprzednim wyjęciu saszetki dołączonej do opakowania) wsypać do około 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę lekko przestudzić, zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę można podawać z grzankami czosnkowymi
ClauditteMissCookingłyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 laska cynamonu 400 g pomidorów w puszce 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy 1,5 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska i świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy(...)łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 laska cynamonu 400 g pomidorów w puszce 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego Usunąć laskę cynamonu. Połowę zupy przełożyć do blendera, zmiksować. Połączyć z resztą. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. sól morska, świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny
Moja Delicjatofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji dla wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc. Sos sojowy mieszamy z oliwą(...)wykładamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju, ziela angielskie, listki laurowe i 2 łyżeczki soli. 4. Kiedy warzywa zmniejszą swoją objętość dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy szklanką bulionu warzywnego. 5. Dusimy warzywa aż zmiękną. 6. Zamarynowane tofu obtaczamy w bułce tartej. Jest mokre i wilgotne dlatego nie jest koniecznością obtaczania tofu w jajku. 7. Smażymy
Mój pomysł narównież pięknie się prezentowały? Koniecznie w takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar . Zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE”. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny – 1 l Mleko kokosowe – 400 ml Krewetki – 300 g Makaron spaghetti – 200 g Dynia – 200 g Czerwona papryka – 100 g Czerwona cebula(...)dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę, dynię i smaż około 5 minut. Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry
ale Pyszniejeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki2 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub mięty100 g topionego serka śmietankowegosól morska, świeżo mielony(...)pestki, należy je usunąć – małe i średnie cukinie możemy pokroić w całości). Dodajemy na patelnię dodatkową łyżkę oliwy i dorzucamy cukinie. Podsmażamy warzywa co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym – najlepiej do poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem
Poezja smaku