bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:19/234)

Prosta zupa krem z kalafiora 119

przede wszystkim kalafiorowa Składniki: Kalafior – 1 sztuka Ziemniaki – 2 średnie Cebula – 1 duża Czosnek – 4 ząbki Mleko kokosowe – 1 litr (przepis na mleko kokosowe) Bulion warzywny – 2 kostki Olej kokosowy – do smażenia Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż kilka minut(...)zeszklenia). Do cebuli dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3-5 minut. Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora. Zdejmij z ognia, zblenduj na gładko. Ja podałem zupę zroszoną oliwą z oliwek

Blendman
Pasztet wegetariański z selerem 189

jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe(...)pasztetu Przygotowanie Seler, cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach , czosnek bardzo drobno posiekać. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło, liście laurowe i w tym wywarze dusić seler z cebulą, marchewką i czosnkiem przez około godzinę, a następnie wystudzić. Liście laurowe usunąć. Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z batatów i serka topionego 126

wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :) Szybka, łatwa, pyszna... * bulion warzywny- 1 litr * bataty- 800 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony śmietankowy- 4 szt. * koncentrat pomidorowy- 1 czubata łyżka * suszona(...)papryczka chili- po 1,5 łyżeczki * sól, pieprz, koperek- do smaku * olej do smażenia Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz bataty i zagotować. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju i przełożyć do do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat, serek topiony oraz suszony tymianek i chili, podgotować przez

Kraina Miodem Płynąca
Kalafiorowa zupa krem 143

dodać coś ekstra... Potrzebujemy (na 4 porcje): - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 duża cebula (drobno posiekana) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) - 1 kalafior (podzielony na różyczki) - 1 litr bulionu warzywnego (ja z wygody, oraz na brak czasu używam tego w kostkach) - 100 ml śmietany - 2 łyżki świeżego tymianku - 100 g gorgonzoli - pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy(...)czosnek oraz cebulę i czekamy aż się zeszklą (nie mogą się przypalić!!!). Dodajemy kalafiora i zalewamy całość bulionem warzywnym. Gotujemy około 25 minut.Gdy kalafior zmięknie, miksujemy całość przy pomocy ręcznego blendera. Dodajemy śmietanę, tymianek, doprawiamy odrobiną pieprzu i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy pokruszoną gorgonzolą, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Sałatka ziemniaczano-kaparowa 137

ziemniaczanej o bardzo wyrazistym smaku. Połączenie korniszonów, kaparów, sosu na bazie musztardy daje właśnie taki efekt.  Składniki 1 kg niedużych ziemniaków sól Sos : 1 ząbek czosnku 3 łyżki bulionu warzywnego sok z połowy cytryny 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 100 ml oliwy extra vergine 3 łyżki kaparów 5 korniszonów z chili 1 średnia cebula pęczek koperku pęczek natki(...)pietruszki       Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, wystudziłem. Przygotowałem sos : czosnek przecisnąłem przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny, bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane i osączone kapary, korniszony pokrojone w kostkę, szalotki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Dorzuciłem posiekany koperek i natkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrałem

R'n'G Kitchen
Pieczone piersi kurczaka z ciecierzycą i pomidorkami 236

pomidorków koktajlowych, ok. 1/2 puszki ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 soli, 2 łyżeczki za'ataru, 2-3 łyżki oleju / oliwy, 100 - 200 ml bulionu warzywnego Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym a ciecierzycę odsączyć z zalewy. W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy razem z olejem i wysmarować nimi(...)piersi kurczaka. Tak przygotowane mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dołożyć pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę, całość podlać bulionem warzywnym. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut. Podajemy najlepiej z kuskusem, bulgurem czy świeżym pieczywem. Smacznego

Plate of Joy
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 132

popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odcedzamy na sicie(...)zalewy i płuczemy zimną wodą. Kilka sztuk fasoli odkładamy na później do ozdobienia. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Całość blendujemy i doprawiamy solą ziołową, pieprzem i octem balsamicznym. Nakładamy do miseczek i ozdabiamy kleksem z jogurty naturalnego i kilkoma fasolami

My Chcemy Jeść
Schab duszony 164

uzyskując marynatę.   Nacieramy nią mięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy.   Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka.   Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo(...)miękkości mięsa.Schab jest gotowy.   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany-gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, doprawiając do smakuGotowy obiadek:Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa krem z topinambura 117

SKŁADNIKI: 50 dag topinambura – 1 sztukę odłożyć mała cebula łyżka oleju kokosowego bulion warzywny sól biały pieprz sok z cytryny DO PODANIA: odłożona bulwa topinambura kawałek marchewki pestki słonecznika szczypior WYKONANIE: Bulwy topinambura cieniutko obrać, opłukać. Jedną sztukę odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać(...)topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, szczypior posiekać. Krem podawać z chrupiącymi, kolorowymi dodatkami

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa z dyni i soczewicy 111

idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię myjemy, usuwamy pestki(...)kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy na sicie i odstawiamy. Ugotowaną dynię przyprawiamy i blendujemy. Na koniec dodajemy soczewicę

My Chcemy Jeść
Zupa krem z kalarepy 135

Pyszna, aromatyczna,bezmięsna zupa krem. Kuchnia śląska. Składniki 4 duże kalarepy 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 200 g ziemniaków 1 łyżka masła 250 ml śmietany 18% koperek natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem(...)czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Zupę studzimy, miksujemy, rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem. Zupę podajemy z grzankami, z pieczywa pszennego smażonego na maśle. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Kremowa zupa dyniowa 145

marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej bulion warzywny sól, pieprz, ostra papryka boczek Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki, dynię oraz marchewki obrać, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Paprykę pokroić(...)kostkę i również dodać do reszty. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu często mieszając. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym (tak aby minimalnie zakryć warzywa). Przykryć i gotować aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni usmażyć na chrupko plasterki boczku. Gdy warzywa będą miękkie zdjąć zupę z ognia i zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną

My simple kitchen
Zupa dyniowa 92

chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;) Składniki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (użyłam z kostki) 25 g masła 1/2 szklanki mleka 3,2% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku Sposób przygotowania Cebulę posiekać zeszklić(...)maśle w garnku. Dynie obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok  5 min. Zalać bulionem warzywnym, dodać przyprawy oraz czosnek. Gotować ok 15-20 min. Po tym czasie gdy dynia będzie już miękka zblendować zupę i wymieszać z mlekiem. Można podać z grzankami. Smacznego

pink envelope
ZUPA CZOSNKOWA 137

Składniki: 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 40 g boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek czerstwe pieczywo na grzanki oliwa z oliwek tarty parmezan 40 g boczku wędzonego 8 -10 ząbków czosnku(...)Wykonanie Cebulę obraną ,pokrojoną  w kostkę  przesmażyć na maśle.Ściągamy cebulkę z patelni i na tym samym masełku podsmażamy  czosnek  w łupinach . Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy cebulkę ,pokrojone ziemniaczki w kostkę i przetarty przez sito usmażony czosnek. Do zupy czosnkowej dodajemy też boczek pokrojony w cienkie paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół godziny

w mojej kuchni
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 147

krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa(...)łodygi selera naciowego 2 duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz   Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta

Moja Delicja