bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:11/234)

Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 355

godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem.  Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki(...)wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem.  Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili

My Chcemy Jeść
Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 142

przepis na danie "z dbałością" - kaszę gryczaną w formie gryczotta, której towarzyszą pieczarki, dymka i szczypior.  Składniki 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki(...)wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem podajemy na gorąco

My Chcemy Jeść
Koperkowa zupa ryżowa z bobem 150

dużej ilości warzyw i dodatkowo na wywarze warzywnym (który śmiało można zastąpić mięsnym), dzięki czemu jej smak jest 'głębszy', dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna :) * bulion warzywny- 1,2 litra * ryż brązowy Kupiec- 100 g * włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora) * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie(...)sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * świeży koper- pęczek * masło klarowane- do smażenia Bulion warzywny zagotować wraz z pokrojoną w paski włoszczyzną i gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż. Gotować około 30 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i przełożyć do zupy

Kraina Miodem Płynąca
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 99

suszonych z oliwy, 6 filecików anchois, 3 łyżki pesto ze szczypiorku czosnkowego* 18 kaparów, ognista mieszanka przypraw** pieprz kolorowy, sól, mąka do oprószenia zrazów, oliwa do smażenia, 500 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowy), Rozbić mięso tłuczkiem na cienkie płaty, szczególnie należy zwrócić uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć(...)szpilką do zrazów, wykałaczką lub związywać nitką. Oprószyć mąką. Obsmażać na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone zrazy przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion warzywny, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, aż zrazy będą miękkie. Po około 40 minutach zajrzeć, w razie potrzeby dolać bulionu lub wody

królestwo garów
Chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem 131

sałatkowy - 1 pęczek rzodkiewek - 1 pęczek koperku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego   Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki

Be Fit Be Strong
Poniedziałkowy "fit" - Kremowa zupa z soczewicy konserwowej 165

pyszna. Kremowa zupa z soczewicy konserwowej SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 100 g soczewicy z puszki 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek  pieprz  200 ml bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek    PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy kroimy na małe kawałki i gotujemy w bulionie warzywnym. Gdy marchewki będą al dente dodajemy soczewicę z puszki. Cebulę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z dynią 174

następnie zasmażyć na oliwie aż będzie miękka. Składniki: 300 g ryżu do risotto 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kg musu z dyni ok. 1 - 1,5 l bulionu warzywnego* 100 g masła pęczek pietruszki pęczek szczypiorku parmezan do posypania (ok 50 g) oliwa z oliwek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion(...)kolejną porcję. Ryż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej

Mama Gotuje
kaszotto z grzybami i suszonymi pomidorami 318

dobroczynnym działaniu kasz pisałam tutaj . Dlatego teraz czas na danie… Idealne jako dodatek, ale też świetnie sprawdzi się solo. SKŁADNIKI 1 szkl. kaszy pęczak 2 szkl. bulionu warzywnego (opcjonalnie wywaru z grzybów) kilka suszonych grzybów 8 suszonych pomidorów 1/2 średniej cebuli natka pietruszki pieprz, sól olej PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć(...)minuty, następnie wsypać kaszę i wymieszać tak, żeby każde ziarno było pokryte olejem, smażyć 1-2min. Grzyby zalać wrzątkiem (jeśli nie mamy bulionu warzywnego: zalać grzyby 2 szkl. wody i zagotować, doprawić solą i pieprzem), gdy namiękną wyjąć i drobno posiekać. Wymieszać z kaszą, dolewać powoli bulionu (lub wywaru z grzybów) ciągle mieszając, czekać, aż kasza go wchłonie

zabawa smakiem
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 174

smażeniaWykonanie:schab pokroić w 2-cm plastry.Pod folią lekko rozbić tłuczkiem.Posolić i oprószyć pieprzem.Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stronzrumienione mięso podlać bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziarenka  ziela angielskiego,przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minutgdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantna zupa dyniowa 112

Składniki:  65 dag dyni 2 cebule 4 średnie marchewki sól, pieprz,  po 1/4 łyżeczki : chilli, gałki muszkatałowej i curry jogurt naturalny lub śmietana pestki dyni 1 l bulionu warzywnego Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażyć w rondlu na złoty kolor. Dodać warzywa i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie całość zalać bulionem warzywnym i gotować

My simple kitchen
Kurczak z warzywami w piwie 471

kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe 4 gałązki tymianku garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki piwo karmelowe (250 ml) Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w grube plastry(...)ziemniaki kroimy na ćwiartki. Pieczarki płuczemy na durszlaku. Ćwiartki kurczaka dzielimy na 2 części. Do garnka z wrzącym bulionem warzywnym (lub zagotowujemy 500 ml wody z 2 kostkami bulionowymi), wkładamy części kurczaka, ziemniaki, pieczarki i warzywa, gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczonej papryki. Boska zupa w godzinę. Pozytywny smak jesieni. 177

czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy to było, chlip, chlip. Składniki: 3 dorodne papryki czerwone litr bulionu warzywnego 1 serek kremowy topiony czubryca zielona Przygotowanie:  Paprykę pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Przygotowujemy litr bulionu warzywnego, w którym rozprowadzamy serek kremowy. Dodajemy paprykę i gotujemy

Kuchnia po mojemu
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 229

wykorzystać. Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.     Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych ziemniaków -2 cebule -1 jajko -5 dkg kaszy bulgur -1/2 l bulionu warzywnego -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -2 dkg masła -bułka tarta    W bulionie warzywnym przez 15 minut gotujemy kaszę bulgur. Odcedzamy

Maminek kulinarny
Zupa cebulowa 186

Przepis bardzo prosty w przygotowaniu a zupa w smaku słodka i delikatna.Składniki (na 5-6osób) :  1 kg cebuli 50g masła 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami(...)obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie). Do wyższego garnka daję masło i wrzucam cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją bulionem i dodaję starty na tarce czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję aż cebula będzie miękka.W między czasie przygotowuję pieczywo w piekarniku. Gdy zupa jest już gotowa włączam piekarnik lecz

Mechanik w kuchni
Zupa krem z cukini z grzankami 123

Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy

Kuchenne Wariacje