bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:3/234)

Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 142

suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska  szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości...po tym czasie

NaKońcuJęzyka
Zupa grzybowa 111

dostałam słoik suszonych podgrzybków. Długo zastanawiałam się co z nich zrobić. No i padło na zupę grzybową z ziemniaczanymi kluskami. Można ją zrobić na bulionie mięsnym jak również na bulionie warzywnym. No obu smakuje wyśmienicie. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, ze nie każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion(...)czegoś innego.   Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami.   Zresztą przekonajcie się sami.   Zapraszam!!!   Składniki na bulion warzywny:   3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle uznania), sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody     Składniki na zupę

Passion of Cooking
Barszcz na zakwasie 185

sporym wyprzedzeniem – minimum tydzień od zakwasu na barszcz. Spokojnie można go zrobić 2 tygodnie czy miesiąc przed Wigilią i trzymać w lodówce. W dniu imprezy wystarczy dodać bulion warzywny z jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto.   Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków(...)litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku   Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 4 ząbki czosnku obranych i pokrojonych na pół 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego   Jak zrobić zakwas z buraków? Rozpuszczamy sól w wodzie. Buraki ciasno

Ugotowane pozamiatane
Świąteczna zupa chrzanowa 153

Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony pieprz 1 jajko Jajko gotujemy na pół twardo (8 minut(...)Cebulę kroimy w piórka. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula zmięknie. Zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem

My Chcemy Jeść
RISOTTO Z POREM I PIECZARKAMI 145

ochotę w danym momencie. Polecam wprowadzenie tego dania do codziennego menu ;)   SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) 200 g ryżu Arborio 100 ml białego wina półwytrawnego ok. 1 L bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g pieczarek 1 mały por lub połowa dużego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 szklanki startego sera np. grana padano cebulka dymka(...)łyżki masła sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotuj bulion warzywny, może być nawet dzień wcześniej. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Por przetnij wzdłuż na połowę, a następnie w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojony por i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż co chwilę mieszając na średnim ogniu, aż por zmięknie a pieczarki zaczną delikatnie brązowieć. Jeśli

Calzonella.com
Zupa jarzynowa z tortellini 166

Zacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale u mnie na przykład to nie wchodzi w grę (używam tak rzadko jak się tylko da!). I choć dodanie do zupy tortellini chodziło mi po głowie(...)zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka biała część pora kawałeczek selera 1 puszka pomidorów (400g) 2-3 ząbki czosnku 250 g tortellini ser ricotta ze szpinakiem 1 litr bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 20 minut

Kolorowy Przepisownik
103. Zielona zupa szpinakowa 98

Bulion warzywny - 2 litry Cebula 1 sztuka Czosnek  5-6 ząbków Świerzy szpinak 300 g Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa Przygotowujemy bulion warzywny według przepisu na opakowaniu lub robimy ze świeżych warzyw. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oleju na patelni. Kiedy już będzie miękka dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Dusimy do miękkości  Doprawiamy. Zawartość naszej patelni(...)wrzucamy do garnka z bulionem warzywnym i blenderem doprowadzamy do gładkiej masy

Jadło i czytadło
Kapuśniak po indyjsku - przepis z Jadłonomii 1132

kapuśniak po indyjsku.  Znajdziecie go w książce Marty, którą oczywiście mam, bo każdy szanujący się bloger, ją ma ;) Przyłożyłam się bardzo sumiennie do testowania przepisu, robiąc najpierw bulion warzywny wg przepisu Marty, a dopiero na nim gotując zupę. Wyszła naprawdę niezła. Dominuje w niej kmin rzymski (haterom kuminu zupy nie polecam), kwaskowate pomidory i oczywiście kapusta. Piszę tego posta(...)właśnie z miseczką tej zupy.  Przepisu na bulion warzywny nie zdradzam, zajrzyjcie do książki. Podaję natomiast za Martą przepis na kapuśniak. Można go przechowywać w lodówce i, jak to z kapustą bywa, z każdym dniem zupa smakuje coraz lepiej. Składniki 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 papryczki chilli bez pestek posiekanej 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 2 ziemniaki pokrojone

W kuchni wieczorem
Krem z kukurydzy z chipsami z boczku 262

czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Toskańska zupa pomidorowa 264

Potrzebujemy: 800g pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża bagietka  3 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia suszone oregano 1 l bulionu warzywnego  - najlepiej z tego przepisu natka pietruszki 150 ml sojowej śmietanki oliwa cukier pieprz i sól Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy bulion warzywny, wyciągamy z niego ziela angielskie, liście laurowe i zieleninę(...)części. Jeśli używamy pokrojonych pomidorów z puszki, odcedzamy je z zalewy. Zalewę wrzucamy do bulionu, a pomidory przysmażamy z cebulą i bagietką na patelni.  Zawartość patelni dodajemy do bulionu warzywnego, mieszamy ze sobą i blendujemy.  Na koniec całość zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą, śmietanką sojową, a także 1 łyżką bazylii i oregano.  Przed podaniem zupę posypujemy świeżą natką

Bananowe Pole
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 163

dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego  200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku szczypta cząbru sól ziołowa pieprz Koperek drobno siekamy(...)Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Można też ugotować ją w bulionie warzywnym. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, ¾ posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. Pulpety delikatnie wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego

My Chcemy Jeść
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 237

mnóstwo. Tym razem postawiłam na kapustę czerwoną zasmażaną podawaną na ciepło. Często gości na naszym stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób kapusta, cytryna, sól, bulion warzywny lub na "bogato" z rodzynkami lub żurawiną z octem balsamicznym, winem wytrawnym. Tyle ile domów tyle zapewne przepisów i sposobów na tą samą kapustę czerwoną.SKŁADNIKI:- kapusta czerwona 1szt(...)szklankę bulionu warzywnego (klik)- sól- świeżo zmielony pieprz- liść laurowy 2szt- sok z cytrynyzasmażka do kapusty- 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki- 1- 1,5 szklanki wrzątku do wersji na "bogato"- żurawiny garść lub rodzynki- wino wytrawne ok 100ml- ocet balsamiczny do smaku - jeżeli lubimy pyszne też są orzechy włoskie wcześniej uprażone na suchej patelni , aby urozmaicić teksturę dania oraz

Basia w kuchni
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 234

dynią SKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka chilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki.  Do garnka dodać 2 łyżki(...)chwilę podsmażyć ( tostować ).                                Gdy ryż jest już suchy zaczynamy podlewać przygotowanym, wrzącym bulionem warzywnym, po jednej nalewce, za każdym razem mieszając. Gotujemy w ten sposób ryż przez około 12-14 minut ( w zależności od rodzaju ryżu ). Dodać dynię rozdrobniona na papkę, dokladnie wymieszać

zielonacukinka
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 104

zupa ma piękny zielony kolor, a przedszkolak pewnie nazwałby ją zupą Szreka;)  Zupę krem z zielonych warzyw można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oliwy, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm. Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające(...)się mogą ją zajadać w dużej ilości. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj ) 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku 1/3 brokuła 1/3 pora ( jasnozielona część) 1 duży ziemniak 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 1 płaska

Codziennik Kuchenny
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 166

Przepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie(...)nadaje się tu również opieczona na pataleni lub w tosterze bagietka bądź malutkie czosnkowe grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY:1-1,2 l wody2 średnie marchewki4 małe lub 2 średnie ziemniaki10 cm-owy kawałek pora2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiegoSKŁADNIKI NA ZUPĘ

Słodko-Słony Świat Ilony