bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:12/234)

Jedzmy polskie jabłka 132

kwietnia 2014 Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem - 14 maja 2014 Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny - 24 czerwca 2014   The post Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Zupa z dyni 157

zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać prażone pestki dyni. Składniki: 0,5 kg marchwi 75 dag miąższu z dyni 2 udka z kurczaka pół litra bulionu warzywnego sól pieprz papryczka chilli posiekany koperek 2 łyżki gęstej śmietany Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy w bulionie warzywnym. Dodajemy dynię, papryczkę chilli (może być w płatkach lub świeża

Salonik smaków
ŻUREK 82

domowego zakwasu smakuję wspaniale, do tego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepis  Składniki: 500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz  TUTAJ 1,5 l bulionu warzywnego  500 g kiełbasy  300 g wędzonego boczku  2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy chrzan znajdziesz   TUTAJ 3 łyżki śmietany 30 % 2 ząbki czosnku(...)cebula 1 łyżka majeranku 4 ziarenka pieprzy  2 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe  sól  ugotowane na twardo jajka do podania. Przygotowanie: Zacznij od podgrzania bulionu warzywnego.  Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli.  Dodaj

Kukuleczki
Krem z dyni z boczkiem - przepis 185

dyni z curry i chipsem z boczku. Krem z dyni z boczkiem - przepis Składniki 1 kg obranej dyni 3 małe ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego oliwa curry sól i pieprz kilka plastrów wędzonego boczku Wykonanie Na dużej patelni lub w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy(...)cebula się zeszkli. W międzyczasie, w osobnym garnku podgrzewamy lub gotujemy od podstaw bulion warzywny. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę (1-2 cm) dynię. Mieszamy i smażymy ok. 5 min aż dynia się zagrzeje. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość gorącym bulionem (o ile smażyliście w garnku, jeżeli na patelni to przekładamy dynię z cebulą

Pyza i Surówka
Wegańska zupa cebulowa 126

białego wytrawnego wina 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 3 łyżki tymianku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pieprz i sól olej lub oliwa Bulion warzywny: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek 2-3 cm selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Natka pietruszki, liście selera, por 1 litr(...)wody Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny, które będzie podstawą naszej zupy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy również ziele angielskie, posiekany czosnek, liść laurowy i zieleninę. Jedną cebulę przysmażamy na ogniu i całą wkładamy do gotującego się bulionu.  2. W międzyczasie obieramy pozostałe 7 cebul i kroimy

Bananowe Pole
Zupa pieczarkowa 151

Jedna z naszych ulubionych zup.     Składniki: -1/2 kg pieczarek -3 małe marchewki -3 l bulionu warzywnego lub rosołu -10 dkg kaszy pęczak -ok. 50 ml śmietanki 30% -natka pietruszki -sól, pieprz do smaku W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę. Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę

Maminek kulinarny
Potrawka z kurczaka 355

talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek  wody lub bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .  Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już

Sama słodycz i szczypta chili
Zielone risotto / ze szpinakiem / 164

risotto/ 1  mała cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g   szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego  parmezanu 80 g  sera mascarpone lub gorgonzoli sól i pieprz /do smaku ostra papryczka /do smaku Wykonanie: -Ugotować lub podgrzać bulion(...)warzywny /powinien być gorący podczas  gotowania risotto/ -W rondelku  / z grubym dnem/ podgrzać oliwę i podsmażyć na niej  drobno pokrojoną cebulę  /lekko zeszklić , nie rumienić/. -Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić  do momentu, aż stanie się szklisty  /przemieszać  by nie przywarł do dna/. -Wlać wino i gotować do momentu, aż ryż

Zakamarki mojej kuchni
Krem kalafiorowy 118

gorąco ją polecam, nie tylko na rozgrzewkę :) Przepis zaczerpnęłam z książki Elżbiety Adamskiej, "Kuchnia polska i światowa". Na 4-6 porcji Składniki: 1 mały kalafior 3-4 szklanki bulionu warzywnego (zależne od preferowanej gęstości zupy) plaster selera 1 średnia pietruszka 3-4 łyżki śmietany sok z cytryny sól, pieprz, cukier, gałka muszkatałowa 1 cebula płatki migdałowe Kalafiora ugotować do miękkości(...)bulionie warzywnym wraz z selerem pokrojonym w kostkę i pietruszką pokrojoną w plasterki. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do gotujących się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową

My simple kitchen
Dynia w zupie 177

Na naszej ulubionej fermie trwa wlasnie swieto dyni, to zupelnie tak jak na naszych blogach gdzie ciagle trwa Festiwal dyni.Viki w koncu doczekala sie wielkiej dyni

Przysmaki Karolki
Fasolka po bretońsku 163

bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej fasoli 500g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 marchwie bulion warzywny koncentrat pomidorowy sól pieprz Fasolę gotujemy do miękkości, dodając do niej starte na tarce o dużych oczkach marchwie i bulion warzywny. Na patelni, na oleju, przesmażamy pokrojoną kiełbasę i cebulę

Salonik smaków
Papryka faszerowana warzywami i ryżem-pyszna 264

jest wyjatkowo smaczna ,choc nadziewana  tylko ryzem z warzywami.Nadzienie warzywne przed faszerowaniem papryk zostalo wymieszane z kokosowym sosem beszamelowym.Farsz jest przepyszny,puchaty i rozplywajacy sie w ustach.I wlasciwie nie wiem,czy to sprawil dodatek beszamelu czy kokosa.Warto w kazdym razie wyprobowac.Naprawde polecam.Skladniki :4 papryki1/2 szklanka ryzu1 szklanka bulionu warzywnego1 marchewka1/3 pora1 cebulazielona pietruszka kawalek zoltego sera ( np.bergkäse,parmigiano(...)Wykonanie:ryz oplukac w zimnej wodzie na sitku.Ugotowac wg wskazan na opakowaniu,lecz na bulionie warzywnym zamiast wodypapryki przekroic wzdluz, usunac gniazda nasienne.Marchewke obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki.Por umyc i pokroic w cienkie polkrazki.Cebule obrac i pokroic w kostke.w rondelku rozpuscic 1 lyzke masla,dodac make i mieszajac doprowadzic do jednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac mleko kokosowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 199

Przepis podaję ze swoimi zmianami.Składniki:2 duże płaty białej ryby (u mnie morszczuk)3 ugotowane jajka6 większych ziemniaków3/4 szklanki śmietany 18%4 łyżki startego żółtego serasól, pieprz1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)margaryna do naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożone filety pokroić na kilka kawałków, ugotować w bulionie warzywnym.2. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i gotować przez 5 minut

Kuchnia domowa Ani
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 221

marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka  2 szt. (cztery  połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy  mąka pszenna  śmietana 12-18% lub jogurt naturalny ryż / ziemniaki / makaron / kasza (dodatek do wyboru, u mnie ryż) Zaczynam od zmielenia piersi. Następnie wrzucam(...)niej jajka, ugotowany ale zimny już ryż, vegetę, pieprz, koperek i paprykę słodką i wszystko dokładnie mieszam. Dalej do gotującego się bulionu warzywnego wrzucam uformowane kulki z mięsa i gotuję ok 10-15 minut a następnie dodaje koncentrat. Po chwili zagęszczam całość mąką z wodą i śmietaną lub jogurtem naturalnym (celowo nie podałam proporcji, bo to zależy od ilości bulionu

Kuchnia Viki
Kociołek warzywny z pieczarkami 163

marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por 4 średnie ziemniaki 1 cukinia 8 pieczarek 1 puszka pomidorów 1 papryka zółta 1 papryka zielona 2 łyżki masła klarowanego 4 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki sól pieprz oregano 1 liść laurowy szczypta chilli W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, por,seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę(...)smażyć stale mieszając około 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i całość zalać bulionem warzywnym. Wlać puszkę pomidorów, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i ponownie dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wsypać oregano, szczyptą chilli, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. kociołek warzywny

O kuchni z uczuciem