spisało się urządzenie? Zobaczcie! ZUPA/KREM SEROWO-CEBULOWY Z KOPERKIEM SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * duża cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * serek topiony naturalny – 200 g * bulion warzywny – 250 ml * koperek * świeża chili * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksującej wrzucamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz połowę papryczki chili, zamykamy pokrywę, naciskamy TURBO(...)otrzymuje drobno posiekane warzywa. Wlewamy odrobinę oliwy, naciskamy ANBRATEN ( funkcję podsmażania ) i całość smażymy ok. 3-4 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serek topiony i ustawiamy czas gotowania naszej zupy: ok. 10 minut/90C/prędkość 1/LINKSLAUF (mieszanie ). Po tym czasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość 4 ) i gotowe! Podajemy z posiekanym koperkiem i podprażonymi orzechami. Pycha! Smacznego! ŁOSOŚ TERIYAKI Z TABBOULEH
Ostra na Słodkosmaczne połączenie smaku pomidora i kokosa. Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową! Składniki: łyżka masła ząbek czosnku 1-1,5 kg pomidorów szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego 200ml mleka kokosowego sól, pieprz, świeże listki bazylii dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) groszek ptysiowy lub mini mozarella Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w garnku, przesmażyć(...)przeciśnięty ząbek czosnku, dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory i około szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zredukują. Dodać pół puszki mleka kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na gładko. Serwować z groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli
Pyry na Gazcebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - przyprawy: sól pieprz, estragon, - szklanka ryżu na risotto (ok. 190g), - około 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml). Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy ok. 1 min.) 3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy(...)garnka ryżu dodajemy podgotowane ziemniaki i ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż ryż będzie miękki). 5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Risotto jest bogate w: - potas (pochodzący z ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: kapusta pekińska czerwona cebula bulion warzywny koperek, natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oleju kilka kropel octu jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa
Gaździnka warzyghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszlic na 1 lyzce masla ghee w garnku,w ktorym gotujesz zupebrokula umyc,odzielic rozyczki od glaba i umiescic w garnkudolac bulion warzywny i gotowac okolo 5-7 minut.Brokul powinien byc miekki,ale nie rozgotowanyzblendowac calosc na gladki kremdodac mleko kokosowe,zielone curry.Doprawic ewentualnie solapodawac z kleksem mleka kokosowego .Posypalam dodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę zachwyca. Wystarczy kilka kliknięć(...)miso, wino mirin oraz sos sojowy i wsyp jagody goi. Wymieszaj dokładnie i spróbuj. Podane przeze mnie ilości są orientacyjne, dlatego wywar dopraw po swojemu. Możesz go również wzmocnić warzywnym bulionem w proszku. Marynowane tofu Tofu pokrój w niedużą kostkę i umieść w misce. Czosnek i imbir zetrzyj na tartce i dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko
Food Squarenaszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze. Składniki: -bulion warzywny - 1,5 litra - czosnek - 1 główka - jajka - 2 sztuki - chleb żytni - 2 kromki - ser Mozzarella - 1 sztuka - oliwa - 1 łyżka - zioła (oregano, bazylia) -pieprz, sól(...)ostra papryka Sposób przygotowania: Wyciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażyć na łyżce oliwy, a następnie oddać do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach
Fit-aminaząbki– chili świeże – 2 szt– starta skórka z cytryny – 1 szczypta– mleczko kokosowe – 200 ml– słonecznik – 50 g– bulion warzywny – 1 litr– oliwa z oliwek – 2 łyżki– cukier , sól , pieprz – do smakuSposób przyrządzenia:Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Cebulę , czosnek i papryczki drobniutko siekamy.Warzywa
Ostra na Słodkoszparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Szparagi cienko obieramy obierakiem do warzyw, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy, kilka czubków (ok. 5 cm długości(...)wraz z czubkami zielonych szparagów odkładamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut w litrze bulionu warzywnego. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego. Wrzucamy do zupy czubki białych i zielonych szparagów, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową, białym pieprzem, śmietaną kremową i wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut. Krem ze szparagów wykładamy na talerze, na środku układamy ugotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzed obraniem (np. bataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) – pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki(...)przed obraniem (np. bataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) - pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry
Poezja smakuktóra zawiera również inne aromatyczne składniki. Dlatego też wybór jakiego dokonamy w tym zakresie będzie miał istotny wpływ na smak i aromat naszego ryżu. Do innych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż ma być raczej łagodny w smaku, ale jeśli już go dodamy, może(...)kolorze żółtym – z kurkumą w roli głównej. Doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckich, jak również z innych części świata. Zapisz przepis Drukuj Składniki – wersja podstawowa 250g ryżu 500ml bulionu warzywnego (wersja wegetariańska) lub drobiowego (może być z kostki) 2,5 łyżeczki kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne) 1 łyżka oleju
Kulinarna Pokusaidealnie balansuje aromatami i smakami. Polecamy fan page: https://www.facebook.com/SKWORCUpl/?fref=ts Strona internetowa: http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 500 g jagnięciny (organki jagnięce) 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy Caffe de Paris 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jagnięcinę dzielimy na porcje(...)podsmażamy na oleju z jednej i drugiej strony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy zioła i dusimy na małym ogniu 45 min. Całość zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenKolejna inspiracja australijskim Masterchef'em i przepisem Garego Mehigan'a. W okresie jesienno-zimowym curry bardzo często pojawia się na moim stole. Najczęściej różne rodzaje curry warzywnego, albo z tofu czy panerem. Jednak czasem mój M. wraca z zakupów z różnościami, które wpadły mu w oko albo stwierdził, że ma na nie ochotę. No i właśnie dzięki temu(...)spaliła się). PO około 3 minutach dodałam posiekaną cebulę i trzymałam na ogniu do zeszklenie. Następnie dodałam pastę curry wszystko dokładnie wymieszałam i po około 2 minutach zalałam bulionem warzywnym. Całość doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 25 minut, aż sos uzyskał odpowiednią konsystencję ( powinien być dość gęsty). Po tym czasie ułożyłam równomiernie kawałki łososia
Magiczna kuchnia Dariipracy, to samo ugotowanie wywaru na rybie może zająć trochę czasu. Do takich tradycyjnych rozwiązań na pewno wrócimy, tymczasem jednak proponujemy coś dla niecierpliwych. Dla niektórych zupa rybna na warzywnym bulionie z kostki może zakrawać na coś niegodnego, ale zapewniamy, że patrząc na efekt końcowy wcale nie jest tak źle. Właściwie to jest nawet zupełnie dobrze, gdyż taka zupa jest(...)wyglądająca. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g fileta z łososia 250 mrożonego mintaja 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka (125g) 1 mała cebula (100g) 2 nieduże ziemniaki (300g) 1l bulionu warzywnego (może być z kostki) 750ml wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki soku z cytryny 50ml (pół)wytrawnego białego wina natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Cebulę obieramy i drobniutko
Kulinarna Pokusabalsamico i świeżym cząbrem,cytrynką...a do popicia proponuję wodę z limonką ,cytryną i miętą. 1 duży ogórek wężowy ( 500 gram) 1 szalotka 2 łyżki świeżego cząbru 500 ml.zimnego bulionu warzywnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 200ml.jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska oraz 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny listki cząbru 10 dag. szynki(...)indyka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Myjemy ogórki,obieramy, i kroimy ogórki na duże kostki.Siekamy szalotkę i cząber,zmiksować z ogórkami .Dodając bulion warzywny,musztardę,ocet balsamiczny,jogurt grecki i oliwę.Przyprawiamy wszystko do smaku solą, wrzucamy pokrojoną drobno szynkę,wstawiamy do lodówki.Przed podaniem zamieszać ,posypać listkami cząbru i skórką z cytryny,udekorować.Smaczne
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki