przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy około 0,5l gorącej wody i odstawiamy, aż woda ostygnie a grzyby napuchną. Obraną marchew(...)pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Grzyby odsączamy na sitku a wodę z nich dodajemy do wywaru. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim grzyby wraz z drobno pokrojoną cebulką
Jacob Tastesminut Czas chłodzenia: 2-3 godziny Składniki: 1 cebula 500 g marchewki 1 łyżka świeżego drobno startego imbiru* 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru 1 litr bulionu warzywnego 250 g gęstej śmietany** Sok z jednej limonki Sól i pieprz Kilka listków kolendry do dekoracji (opcjonalnie) Starta skórka z limonki Wykonanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój(...)talarki. W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wrzuć marchewk ę , starty imbir i cukier, i podsmaż całość przez kilka minut, mieszaj ąc. Podlej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut do zupełnej miękkości. Całość zblenduj na jednolity, gładki krem, dodaj śmietanę, sok z limonki, dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBOTWINY Z MLEKIEM KOKOSOWYM /własny;/ dla 4 osób pęczek młodej botwiny 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 1/4 pęczka świeżej kolendry 2 ząbki czosnku 3/4 litra aromatycznego bulionu warzywnego 1/2 szklanki gęstej fazy mleka kokosowego* olej roślinny ew. sól i pieprz Cebulę i czosnek obieram, siekam bardzo drobno i wrzucam na rozgrzany olej do rondla. Papryczkę chili pozbawiam(...)ktoś lubi mocne wrażenia), drobno siekam i dodaję do cebuli, przesmażam. Botwinę płuczę, suszę i siekam. Wrzucam do rondla, a kiedy liście się zeszklą, wrzucam posiekane liście kolendry. Wlewam bulion warzywny i gotuję około 5 minut, od chwili zawrzenia płynu. Kokosowe mleczko rozrabiam w odrobinie gorącego wywaru, dodaję do zupy. Podgrzewam jeszcze 2 minuty i podaję. Jeśli trzeba, doprawiam solą
W kuchni Karmel-itkiłyżki octu ryżowego1 jajkosól,pieprz100 g bułki tartejdodatkowo:400 g marchewki350 g ziemniaków1 łyżka masła300-400 ml mleka kokosowegosok z 1/2 limonkiWykonanie:zielony orkisz wymieszać z płatkami owsianymi,zalać bulionem warzywnym i odstawić na 20 minutcebulę,czosnek i imbir obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju.Dodać chili,przyprawę 5-smaków,cukier i ocet ryżowy.Cebulową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyczarować zdrową i pyszną zupę. Na blogu jest wiele przepisów na zupy- kremy. Składniki na 2 porcje: 1 główka czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml bulionu warzywnego sól z pieprzem w młynku ognista mieszanka przypraw 3 kromki razowego chleba Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy chleb razowy pokrojony w kostkę doprawiamy ognistą mieszanką przypraw (opcjonalnie), odkładamy(...)plasterki, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, składniki szklimy jedynie lekko doprawiając je solą z pieprzem. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny (może być rosół), gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, następnie dodajemy 3/4 grzanek i gotujemy kolejne 5 minut.. Miksujemy zupę blenderem tworząc zupę krem. Opcjonalnie można zabielić zupę czosnkową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcoś co z pewnością bar dzo fajnie rozpocznie nowy ty dzień :) A Wy lubicie zupę z marchewki? :) Skła dniki: kg marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki chilli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Marchewkę, cebulę i czosnek(...)stopniach przez ok 50 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, ścieramy upieczony czosnek i kroimy cebulę, delikatnie po dsmażamy. Po 2 minutach do dajemy marchewkę, jabłko i zalewamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy. Przestu dzamy, do dajemy sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i doprawiamy imbirem, chilli, sola i pieprzem. Blen dujemy. Po dajemy na gorąco :) Smacznego
ChilliJemySałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz cebulką. Ja to danie preferuję na ciepło- głównie na kolację- ale podane na zimno wcale nie traci na smaku i wyglądzie, dzięki czemu będzie odpowiednia na dłuższe biesiadowanie :) Sycąca, pożywna i bardzo smaczna. * kuskus(...)szklanka * bulion warzywny- 1 i 1/2 szklanki * bób- 250 g * pieczarki- 500 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 duże ząbki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili
Kraina Miodem Płynącakrem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo-porowa Składniki: 1 brokuł 3-4 łodygi pora 1 dużą cebulę 2-3 ziemniaki natka pietruszki 1l bulionu warzywnego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżeczka zielonej czubrycy łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Por (tylko łodygę) umyć(...)kosteczkę i to samo uczynić z cebulą.W dużym garnku przesmażyć ziemniaki wraz z porem,cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy. A następnie dodać różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby) i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wyciągnąć parę różyczek
Aromatyczne Podróżekarkówki 1 łyżka oleju Sos: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz 250 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na oleju (1 łyżka) podsmażamy mięso, tak aby było „sypkie”. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki), podsmażamy cebulę(...)solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 50 min w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenświeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy! Składniki 250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny) 400 g filetów z kurczaka 300 g różyczek kalafiora 1 duża cebula 200 ml bulionu warzywnego 300 ml śmietany 36% łyżka mąki pęczek natki pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu(...)kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką. Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym ogniu 10 min. Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować). Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę
R'n'G KitchenTradycyjna francuska zupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez(...)momentu, aż cebula uzyska ładny, złoty kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalać 1,5 l bulionu warzywnego, zamieszać. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzać
Piąty grzech głównyzawsze, ale bez tego PanMąż chyba w ogóle przestał by jadać śniadania ;) Składniki: ulubiony makaron - tyle ile na 2 porcje 2 łyżki masła 1 średnia cebula 150 ml bulionu warzywnego 100 g sera - np. gouda lub edamski starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę 100 g sera - np. gruyere, grana padano lub sera z pleśnią np. Lazur starte(...)kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa bazylia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie zrumieniona - zalewamy ją bulionem warzywnym i dodajemy śmietanę. Chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu po czym dodajemy sery cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba(...)obieramy i kroimy na grubsze plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę. Chwilę dusimy i dorzucamy skrojoną dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut. Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli
My Chcemy JeśćCURRY Z CUKINII I SZPINAKU. /własny;/ na 4 porcje 1 niewielka cukinii 3 szklanki posiekanego świeżego szpinaku (bez ogonków) 1 cebula puszka mleka kokosowego (400ml) ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry sok z 1/2 cytryny2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka papryki chili1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu sól, pieprz(...)oleju wraz z czosnkiem, przyprawami: kurkumą, cynamonem, kardamonem, kuminem i chili. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę przesmażam, dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie:Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę(...)różyczki.W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano.Zupę krem
Ala piecze i gotuje