coś co z pewnością bar dzo fajnie rozpocznie nowy ty dzień :) A Wy lubicie zupę z marchewki? :) Skła dniki: kg marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki chilli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Marchewkę, cebulę i czosnek(...)stopniach przez ok 50 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, ścieramy upieczony czosnek i kroimy cebulę, delikatnie po dsmażamy. Po 2 minutach do dajemy marchewkę, jabłko i zalewamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy. Przestu dzamy, do dajemy sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i doprawiamy imbirem, chilli, sola i pieprzem. Blen dujemy. Po dajemy na gorąco :) Smacznego
ChilliJemySałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz cebulką. Ja to danie preferuję na ciepło- głównie na kolację- ale podane na zimno wcale nie traci na smaku i wyglądzie, dzięki czemu będzie odpowiednia na dłuższe biesiadowanie :) Sycąca, pożywna i bardzo smaczna. * kuskus(...)szklanka * bulion warzywny- 1 i 1/2 szklanki * bób- 250 g * pieczarki- 500 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 duże ząbki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili
Kraina Miodem Płynącakrem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo-porowa Składniki: 1 brokuł 3-4 łodygi pora 1 dużą cebulę 2-3 ziemniaki natka pietruszki 1l bulionu warzywnego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżeczka zielonej czubrycy łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Por (tylko łodygę) umyć(...)kosteczkę i to samo uczynić z cebulą.W dużym garnku przesmażyć ziemniaki wraz z porem,cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy. A następnie dodać różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby) i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wyciągnąć parę różyczek
Aromatyczne Podróżekarkówki 1 łyżka oleju Sos: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz 250 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na oleju (1 łyżka) podsmażamy mięso, tak aby było „sypkie”. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki), podsmażamy cebulę(...)solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 50 min w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenświeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy! Składniki 250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny) 400 g filetów z kurczaka 300 g różyczek kalafiora 1 duża cebula 200 ml bulionu warzywnego 300 ml śmietany 36% łyżka mąki pęczek natki pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu(...)kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką. Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym ogniu 10 min. Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować). Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę
R'n'G KitchenTradycyjna francuska zupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez(...)momentu, aż cebula uzyska ładny, złoty kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalać 1,5 l bulionu warzywnego, zamieszać. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzać
Piąty grzech głównyzawsze, ale bez tego PanMąż chyba w ogóle przestał by jadać śniadania ;) Składniki: ulubiony makaron - tyle ile na 2 porcje 2 łyżki masła 1 średnia cebula 150 ml bulionu warzywnego 100 g sera - np. gouda lub edamski starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę 100 g sera - np. gruyere, grana padano lub sera z pleśnią np. Lazur starte(...)kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa bazylia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie zrumieniona - zalewamy ją bulionem warzywnym i dodajemy śmietanę. Chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu po czym dodajemy sery cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba(...)obieramy i kroimy na grubsze plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę. Chwilę dusimy i dorzucamy skrojoną dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut. Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli
My Chcemy JeśćCURRY Z CUKINII I SZPINAKU. /własny;/ na 4 porcje 1 niewielka cukinii 3 szklanki posiekanego świeżego szpinaku (bez ogonków) 1 cebula puszka mleka kokosowego (400ml) ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry sok z 1/2 cytryny2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka papryki chili1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu sól, pieprz(...)oleju wraz z czosnkiem, przyprawami: kurkumą, cynamonem, kardamonem, kuminem i chili. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę przesmażam, dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie:Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę(...)różyczki.W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano.Zupę krem
Ala piecze i gotujemarchewka puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól liść laurowy 2 ziela angielskie wino półwytrawne około 200 ml bulion warzywny około 250 ml Mięso z łopatki wieprzowej pokroić w paski, a cebulę w dużej wielkości kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni cebulę z zielem(...)mięsa. Pokroić paprykę w paski i później połówki. Marchewkę pokroić w plasterki. Po kilku minutach wrzucić na patelnię paprykę i marchewkę. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać przecier, pomidory, wlać bulion warzywny i wino. Przyprawić. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i dusić kolejne 15 - 20 minut. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba
Karola gotujecebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), - 1 filet z kurczaka (ok. 120g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy(...)marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Pęczotto jest bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachgołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha! Składniki główka kapusty (u nas młoda) 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 3 cebule łyżka masła łyżka majeranku mielona gałka muszkatołowa 200 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca(...)wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenCebulę kroję w drobna kostkę i szklę na łyżce oliwy w garnku o grubym dnie. Podsmażam przez chwilę i dorzucamy łodygi szparagów. Całość smażę około 3- minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około 15 minut. W tym czasie blanszuję główki szparagów (wrzucam na wrzącą osoloną wodę i zostawiam na około 1 minutę).Wywar wraz ze szparagami miksujemę i dodajemy
Magiczna kuchnia Dariirównie dobrze smakuję tylko z łyżką śmietany i świeżą bazylią.SKŁADNIKI: ok 6 porcjipomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok )1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach pisałam tu klik)1 cebula3 ząbki czosnku1 gałązkę rozmarynu 3 gałązki bazylii oliwa 4-5 łyżek sól, świeżo zmielony pieprz do smakuśmietanę(...)garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę dodaję posiekany czosnek i pokrojona w kostkę cebulę- chwilkę podsmażam dodaję pomidory wraz z sokiem duszę ok 3-5 minut po czym dodaję bulion warzywny i gałązkę rozmarynu gotuję ok 15 minut i wrzucam gałązki bazylii gotuję jeszcze ok 3 minuty po czym doprawiam pieprzem jeżeli jest taka potrzeba to solą morską
Basia w kuchniEuropie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki 300 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli, natki lub koperku Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy bulion warzywny i ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut. Odstawiamy na kilka minut. Następnie blendujemy, dodając jogurt naturalny, tymianek i majeranek, solimy i pieprzymy do smaku. Nakładamy do głębokich talerzy lub miseczek
My Chcemy Jeśćłasny;/ na 2-3 porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony, gałka muszkatołowa, kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję(...)gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut, ciągle mieszając, po czym wlewam wino. Kiedy w połowie odparuję, dodaję porcjami bulion warzywny, najlepiej po 1 niewielkiej chochli i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn. Mieszam następnie z gotowym puree marchewkowym, doprawiam do smaku i podgrzewam chwilę razem około 1 minutę. Podaję
W kuchni Karmel-itkidodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka, imbir mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Por oczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż(...)smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy ok 35 minut (aż dobrze rozpuści się serek), na koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy do smaku gotujemy ok 5 minut. Nasze propozycje podania to bułka
kgwjanczewo