kaszy pęczak owsianej 20 dag świeżych pieczarek 1 mały por 1 marchewka 4 -5 sztuk suszonych pomidorów 1 trójkąt serka topionego ziołowego 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania(...)się zeszklą. Wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3 minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym, gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w trakcie doprawiam w trakcie do smaku ziołami, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodaję
Wanilia i Kardamonzupy dyniowej :). Przepis jest wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką. Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 papryczki chili 1 łyżka płatków pomidorów parmezan(...)piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy przez
Łycha smakówcoś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca.SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki- mleczko kokosowe 1szt (400ml)- bulion warzywny ( polecam domowy klik) 1 litr- masło 2 łyżki (najlepiej sklarować)- 1 łyżka świeżo startego imbiru - 2 ząbki czosnku, drobno starte- 1 pełna łyżeczka kurkumy w proszku - 1/2 łyżeczki ostrej(...)drobno starty czosnek oraz imbir,- gdy przyprawy się zrumieniły wsypujemy kukurydzę i obsmażamy ją 1-2 minuty- dodajemy kurkumę oraz papryczkę ostrą, mieszamy po czym po chwili wlewamy nasz bulion warzywny, gotujemy ok 10-15 min- międzyczasie wlewamy mleczko kokosowe- gdy kukurydza będzie już miękka zdejmujemy z ognia i bardzo dobrze ją zmiksujemy- po zmiksowaniu przetrzemy ją jeszcze raz przez
Basia w kuchnikajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w bulionie warzywnym,wylać na durszlak,osączyć. Warzywa dodać do farszu,dokładnie wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy,wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem. Wyłożyć połowę farszu na ciasto
Kuchnia Danusiwypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny – ok. 400 ml DODATKOWO: * brokuły SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filety z indyka rozbijamy na plastry, nacieramy solą , pieprzem(...)układamy na mięsie i delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – zawiązujemy sznurkiem lub nicią. Każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do garnka , podlewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Podajemy z ugotowanymi al dente brokułami. Smacznego
Ostra na Słodkowypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny – ok. 400 ml DODATKOWO: * brokuły SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filety z indyka rozbijamy na plastry, nacieramy solą , pieprzem(...)układamy na mięsie i delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – zawiązujemy sznurkiem lub nicią. Każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do garnka , podlewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Podajemy z ugotowanymi al dente brokułami. Smacznego
Ostra na Słodkoformować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić(...)marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około 15 minut, następnie doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Podajemy z makaronem
Plate of Joysamodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 jajko sól, pieprz(...)pieczenia. Polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Upiec w 190 stopniach przez godzinę. Wystudzić. W czasie jak pieką się warzywa z mięsem ugotować kaszę gryczaną, najlepiej na bulionie warzywnym < klik >, wtedy zyska na smaku. Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę warzywno-drobiową wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną
Moja Galeria Smakujest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 czubata łyżeczka majeranku posiekany pęczek świeżej natki pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek(...)czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty. Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy
Smak mojego domuduszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami. Składniki: 1 kg szynki, sól, pieprz, papryka, tymianek, kmin rzymski, olej bulion warzywny 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 350 g pieczarek Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą(...)posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy dalej do ich zrumienienia. Następnie szynkę wkładamy z powrotem do garnka i dolewamy bulion warzywny lub wodę, tak aby mięso zostało dobrze przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz, dusimy do miękkości. Przed końcem gotowania sos należy zagęścić. Smacznego. Uwagi : Do sosu możemy dorzucić
Plate of Joypomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry PRZYGOTOWANIE: Z kapusty oparzamy liście z których odcinamy zgrubiałe łyko. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulę obieramy i wraz(...)mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Gołąbki pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidużej ilości kolendry. Gulasz ten jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale również zdolny do zaspokojenia najbardziej wybrednych podniebień. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram jagnięciny, 500 ml bulionu warzywnego, 1 bakłażana, 2 puszek po 400 gram białej ciecierzycy, 2 puszek po 400 gram pomidorów, 100 gram zielonych oliwek, 3 ząbków czosnku, 4 cebul dymek, 1 czerwonej papryczki chili(...)Przygotowanie dania rozpocząłem od przesmażenia mięsa. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przez 4 minuty smażyłem na trzech łyżkach oliwy. Następnie przełożyłem mięso do garnka. Zalałem je 500 ml bulionu warzywnego. Dodałem dwie puszki ciecierzycy wraz z zalewą oraz dwie puszki pomidorów. Całość gotowałem przez około 40 minut, aby mięso stało się całkowicie miękkie, w razie potrzeby uzupełniając sos czystą
Wyprawy kulinarnekrem. SKŁADNIKI: 1 małą dynię ok. 200 g kasztanów jadalnych 1 małą cebulę 1 ząbek czosnku ok 3 cm imbiru ok 1 litra bulionu warzywnego 3 gałązki tymianku 2-3 łyżki oleju(np. rzepakowego) 1 łyżkę miodu 1-2 łyżki masła 3 kromki chleba sól do smaku gałka muszkatołowa(...)Dynię, przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest
Basia w kuchniziołami śródziemnomorskimi - przepis: Składniki: 800 g pomidorów 2 gałązki rozmarynu 6 gałązek oregano 6 gałązek tymianku pęczek dymki 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kaszy manny 1/2 litra bulionu warzywnego* oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki miodu sól świeżo mielony pieprz starty parmezan do posypania Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi - jak zrobić? Pomidory sparzyć wrzątkiem, zalać zimną wodą i obrać(...)gotować kilka minut na niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Na talerzu posypać zupę posiekanym szczypiorem oraz startym parmezanem. * W mojej wersji zupy, zamiast bulionu warzywnego użyłam rosołu gotowanego na drobiu. Smacznego
Moje Qulinariaszczypior 2 litry bulion warzywny (może byc z kostki) do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku sól(...)wolnym ogniu około 7 minut, uważając, by por nie zrobił się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała