bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:31/234)

Zupa krem z brokułu z klopsikami 182

bogata w witaminy czyli idealna na jesienną pogodę. Składniki (zupa) : 1 brokuł 1 większy ziemniak 1 marchew pół cebuli  2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka cukru 100 gr serka topionego (bez dodatków) 1 łyżka gęstej śmietany 18% koperek sól, pieprz magi Składniki (klopsiki) : 250 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego łyżeczka majeranku(...)łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Podsmaż na złoto na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem.  Dodaj pokrojone pozostałe warzywa, chwilę podsmaż dodaj cukier i zalej bulionem. Gotuj. Gdy warzywa zmiękną zdejmij garnek z palnika wyjmij kilka różyczek brokułu a kilka minut później  zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. Wstaw ponownie na palnik, dodaj rozdrobniony serek topiony

Mechanik w kuchni
Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 1086

Już nie mogę doczekać się Świąt! A Wy? Wybaczcie za aparat, co się odbił w zupie na 2 zdjęciu ;p Składniki Buraki 2kg Bulion warzywny 1,5l Czosnek 1 ząbek Liść laurowy Pieprz czarny ziarnisty 4 ziarna Ziele angielskie 2 ziarna Ocet 2 łyżeczki Sól do smaku Cukier Suszony grzyby opcjonalnie Majeranek opcjonalnie Wykonanie: Buraki obrać, […] The post Tradycyjny

Kulinarne Przeboje
Ryż z warzywami i schab w cieście 186

klasyczny schabowy w panierce z bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;)  Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek  oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu(...)czasu aż będą miękkie. Następnie na patelnię wsypujemy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy ciepły bulion. Co jakiś czas  go dolewamy (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie ryż) Oczywiście nie cały bulion musi zostać użyty.  W między czasie w miseczce rozbijamy jajka, dodajemy

Krakowskie smaki Ani
Kremowy barszcz z chrzanem 196

Marchew 2 marchewki Ziemniaki 2 ziemniaki Cebula 1 duża Majeranek 1 łyżeczka Masło 2 łyżki Chrzan 2 pełne łyżeczki Sok z cytryny 1 łyżeczka Śmietana kremówka 100ml Sól Pieprz Bulion warzywny 500ml Wykonanie: Warzywa obrać. Buraki, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno […] The post Kremowy barszcz z chrzanem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Francuska zupa cebulowa 175

sposób i postanowiłam w końcu spróbować! Cebulę karmelizowałam ok. 30 minut, ale można nawet i 2,5h, dzięki czemu zupa zyska głębszego smaku. Możecie przygotować ją na bulionie warzywnym, ale ja zdecydowałam się na bulion drobiowy. Koniecznie wypróbujcie! :)   Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ     Zupa cebulowa: 10 mniejszych lub 6 większych cebul 3-4 łyżki masła(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz chleb lub bagietka ser żółty (np. emmentaler lub gruyere) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją cukrem i podsmażamy na patelni często mieszając aż się skarmelizuje. Trwa to ok 30 minut, ale im dłużej karmelizujecie

Cooking Monster
gulasz z kiełbasą i warzywami 199

krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju 300 ml bulionu, rosołu lub ½ kostki warzywnej rozpuszczonej w 300 ml wody (np. bulion warzywny Winiary) Sól i pieprz młotkowany do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie: Kiełbaski pokrojone w grubsze plastry zostały podsmażone na oleju. Następnie dodałam obrane, umyte i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki i obrane, umyte pokrojone w plasterki marchewki. Całość zalałam bulionem i poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), możecie też dodać krajankę warzywną w koncentracie z przyprawami (ostatnio pokazała się w sklepach marki Winiary), doprawiłam solą, pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z topinamburu z chipsami 208

400g topinamburu plus dodatkowo 100-150 g do przygotowania chipsów 300 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Topinambur wrzuć do miski z zimną wodą

Roślinna - blog wegański
Zupa krem szpinakowa 255

Składniki: 1/2 kg młodego szpinaku 3-4 średnie ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju 3 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Bulion wlać do … Czytaj dalej Zupa krem szpinakowa

czarrna od kuchni
Zapiekanka z mięsem i warzywami pod puree 144

dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy z warzywami, doprawiamy ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Włoska zupa pomidorowa 178

polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki   3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole) 1 pęczek bazylii (niekoniecznie) 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie) PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać

Kuchnia Beaty
Marokański tadżin z kurczakiem 187

łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½  łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki

Mania Gotowania
risotto z krewetkami i cukinią 184

oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę

zobacz ich smak
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 213

wino. Koniecznie białe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina, które nada różowy kolor risotto). Czekamy, aż wino wchłonie się/odparuje. Wlewamy bulionBulion może być warzywny, drobiowy, grzybowy - dobrany do charakteru risotta. Najlepszy ugotowany samodzielnie, ale możemy też wykorzystać kostki rosołowe. Garnek z bulionem stawiamy na malutkim gazie w pobliżu patelni z risottem(...)zastąpić białą częścią pora) garść liści szałwii  30 g suszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub grzybowego 50 g parmezanu sól na pieczoną dynię: 600-800 g dyni pokrojonej w kostkę (waga bez skóry i pestek) - wykorzystałam połowę dyni, która została

Chilli Czosnek i Oliwa
Gryczotto z kurczakiem 233

Składniki (porcja dla 2 osób): 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 opakowania mieszanki warzywnej (kalafior, brokuł, marchewka) pojedyncza pierś z kurczaka sól pieprz bulion warzywny (lub w mniej zdrowej wersji rozpuszczona kostka rosołowa) olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą wsypujemy kurczaka i krótko smażymy. Następnie wsypujemy(...)Przesmażamy chwilę, podlewamy częścią bulionu i zostawiamy niech się dusi na małym ogniu, gdy kasza wchłonie bulion znów go dolewamy. Po ok 7 minutach wrzucamy mieszankę warzywną, mieszamy i dusimy dalej, podlewając bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Gdy kasza i warzywa są miękkie danie jest gotowe. Mi zajęło jego przygotowanie ok 25 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Wegetariański obiad po śląsku 1012

przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : -  Kluski śląskie składniki na roladę śląską (4 sztuki) opakowanie kotletów sojowych al'a schabowych (100 g) 1 litr wody,  1 kostka warzywna,  1 kostka grzybowa 3 ząbki czosnku,  3 liście laurowe,  5 ziela angielskiego,  4 ziarenka pieprzu szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej(...)czosnkowy folia spożywcza składniki na sos:  2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania