pieprz cytrynowy sól rozgniecione ziarna kolendry mąka troszkę świeżego koperku Risotto warzywne : 2 torebki ryżu 1 mała marchewka pół czerwonej i żółtej papryki 1 mała cebula szklanka bulionu warzywnego suszona papryczki chilli pieprz cytrynowy ząbek czosnku boczniaki Gdy już skompletujemy wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowania dania: Gotujemy ryż w osolonej wodzie aż będzie al dente(...)niej cebuli. Następnie dodajemy marchew i papryki. Podsmażamy dodając rozgnieciony ząbek czosnku i 3-4 plastry suszonej papryczki chili (ilość zależy od waszych indywidualnych upodobań) i stopniowo podlewamy bulionem. Doprawiamy cytrynowym pieprzem, który nadaje daniu wspaniały aromat. Jak zauważyliście, nie dodawaliśmy soli gdyż była ona obecna w bulionie, a także będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw
Wspólne smakiokoło 30 pierożków. Ciasto na pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać
królestwo garówUwielbiam sałatki z kuskus :) Dziś ekspresowo z dodatkiem wędzonego łososia. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 25-30 wędzonego łososia 1 marchewka 1 biała cebulka 150 ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju świeży koperek Wykonanie: Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 minut. Marchewkę, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym
Tradycyjna Kuchniamnie zachęcił, że musiałam go spróbować. Przepis mega prosty i choć może nie zaskoczy Cię niczym nowym, to napewno warto go przetestować. Składniki: 1 puszka groszku zielonego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany garść łuskanego słonecznika Groszek z bulionem i czosnkiem gotować kilka minut. Dodać śmietanę i zblednować. Podawać z kleksami śmietany
Mój Smak na Życiekostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso i poddusić przez ok 20 minut wraz z papryczką chili. Następnie dodać kiełbasę i pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy
MarciochaKucharzypropozycja podania białej kiełbasy na świąteczny stół. Choć na pewno i bez okazji świetnie zasmakuje Składniki: 5 surowych białych kiełbas 1 cebula 3 łyżki majeranku szklanka piwa szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz świeży tymianek 4 łyżki musztardy jaką lubimy Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion, piwo, dodajemy majeranek, pokrojoną cebulę, dodajemy sól i pieprz. Wkładamy kiełbaski, gotujemy
Z Majeczką w kuchnijest. Na specjalne życzenie, choć i ja też bardzo lubię Składniki: 2 brokuły 2 marchwie 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku sól,pieprz śmietana 12 % do zabielenia bulion warzywny Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew na mniejsze kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości bulionu. Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Z Majeczką w kuchniNadrabiam więc zaległości i dzisiaj u mnie gości ta zupka Składniki: 20 dag ziemniaków 30 dag grochu 15 dag wędzonego boczku 6 żeberek wędzonych sól pieprz 3 litry bulionu warzywnego majeranek Wykonanie: Groch zalewamy wrzątkiem na całą noc.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy groch razem z wodą w której się moczył. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy
Z Majeczką w kuchniDuża, pomarańczowa, krąglutka, kojarząca się z halloween'owym szaleństwem Dynia. Nigdy nie interesowała mnie sama w sobie, sama nawet nie byłam świadoma, iż istnieje tyle jej
Kitchens AlphabetSkładniki : 1 średnia cukinia 2 łyżki oliwy z oliwek oregano, cebula sól, pieprz do smaku, papryka mielona słodka i ostra około 1 l bulionu warzywnego Przygotowanie : Umytą cukinię i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie Do bulionu dodać przeciśnięty czosnek oraz przesmażoną cukinię i cebulę- ugotować do miękkości Po lekkim przestudzeniu zmiksować, doprawić do smaku solą i ziołami
Proste PotrawyBarszcz ukraiński w wersji krem. Bardzo oryginalny i ciekawy smak. Podałam z podprażonymi płatkami migdałów oraz kleksem bitej śmietany. Składniki: 1 mrożonka barszcz ukraiński 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, sok z cytryny do smaku migdały płatki bita śmietana Przygotowanie: Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem
Ala piecze i gotujeWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na ryż z warzywną mieszanką chińską i kurczakiem. Pyszne i proste danie, szybko znika z talerzy :) Zapraszam :) Składniki : 200 g ryżu 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 piersi z kurczaka 1 woreczek chińskiej mieszanki warzywnej sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka świeżego posiekanego lubczyku 4 łyżki oliwy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 50 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 szalotki 2 marchewki (pokrojone w kostkę) 100 ml świeżego soku pomarańczowego 1 l domowego bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy tajskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju *nigdy nie dodaje całego bulionu, wszytko zależy od tego jaką konsystencję zupy preferujecie, lepiej doleć stopniowo, niż gdyby zupa
Delicious TitbitsJeśli nie przepadacie za zbyt kwaśnymi ( ja do tych osób na pewno nie należę) smakami polecam użyć mniej szczawiu niż ja. Składniki: 5 szklanek posiekanego szczawiu 2 l. bulionu warzywnego bądź mięsno-warzywnego 5 marchewek 2 cebule 5 jajek śmietana do zabielenia 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Wkładamy obraną marchew. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Jajka gotujemy
Pobite gary Barbaryporcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 200g kaszy kuskus bulion warzywny lub wieprzowy parmezan do posypania WYKONANIE: Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż
Pyry na Gaz