bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:32/234)

Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 158

kminu rzymskiego 1 łyżka kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej kolendry sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz ok. 1,5 litra warzywnego postnego bulionu (opcjonalnie woda filtrowana) Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek(...)piekarnika. Upieczoną paprykę przekładamy na ok. 15 min do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwo ściągniemy z niej skórkę. Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy beztłuszczową patelnię i na gorącą wrzucamy kmin rzymski, kurkumę, kolendrę oraz liść laurowy. Prażymy przyprawy

Naturalna Kuchnia
Zapiekanka z mięsem i warzywami pod puree 107

dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy z warzywami, doprawiamy ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Włoska zupa pomidorowa 146

polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki   3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole) 1 pęczek bazylii (niekoniecznie) 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie) PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać

Kuchnia Beaty
Marokański tadżin z kurczakiem 158

łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½  łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki

Mania Gotowania
risotto z krewetkami i cukinią 154

oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę

zobacz ich smak
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 176

wino. Koniecznie białe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina, które nada różowy kolor risotto). Czekamy, aż wino wchłonie się/odparuje. Wlewamy bulionBulion może być warzywny, drobiowy, grzybowy - dobrany do charakteru risotta. Najlepszy ugotowany samodzielnie, ale możemy też wykorzystać kostki rosołowe. Garnek z bulionem stawiamy na malutkim gazie w pobliżu patelni z risottem(...)zastąpić białą częścią pora) garść liści szałwii  30 g suszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub grzybowego 50 g parmezanu sól na pieczoną dynię: 600-800 g dyni pokrojonej w kostkę (waga bez skóry i pestek) - wykorzystałam połowę dyni, która została

Chilli Czosnek i Oliwa
Gryczotto z kurczakiem 187

Składniki (porcja dla 2 osób): 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 opakowania mieszanki warzywnej (kalafior, brokuł, marchewka) pojedyncza pierś z kurczaka sól pieprz bulion warzywny (lub w mniej zdrowej wersji rozpuszczona kostka rosołowa) olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą wsypujemy kurczaka i krótko smażymy. Następnie wsypujemy(...)Przesmażamy chwilę, podlewamy częścią bulionu i zostawiamy niech się dusi na małym ogniu, gdy kasza wchłonie bulion znów go dolewamy. Po ok 7 minutach wrzucamy mieszankę warzywną, mieszamy i dusimy dalej, podlewając bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Gdy kasza i warzywa są miękkie danie jest gotowe. Mi zajęło jego przygotowanie ok 25 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Wegetariański obiad po śląsku 957

przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : -  Kluski śląskie składniki na roladę śląską (4 sztuki) opakowanie kotletów sojowych al'a schabowych (100 g) 1 litr wody,  1 kostka warzywna,  1 kostka grzybowa 3 ząbki czosnku,  3 liście laurowe,  5 ziela angielskiego,  4 ziarenka pieprzu szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej(...)czosnkowy folia spożywcza składniki na sos:  2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka

Mój pomysł na
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 120

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej. Tym razem dodałam do kremu(...)porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych w plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona) 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka masła lub oleju do smażenia sól, pieprz biały do smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć

Codziennik Kuchenny
Zupa Meksykańska 171

najbardziej rozpoznawalne cechy kuchni meksykańskiej w zupie, którą możemy przyrządzić sobie samemu w domu z tego co możemy kupić w każdym większym sklepie. Dla zatwardziałych korzonkożerców wystarczy użyć warzywnego bulionu, zamiast drobiowego i również mogą cieszyć się wybornym smakiem Meksykańskiej Zupy ala Rumcajsew. Składniki: po 1 puszce: kukurydzy, czerwonej fasoli, krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona papryka 1 duża cebula(...)litr bulionu (drobiowego lub warzywnego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce oregano, bazylii i chilli 2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego kilka kropel tabasco Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedługie słupki. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy, płuczemy i zostawiamy, żeby ociekły. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli

Gotuj z Rumcajsem
Kremowa zupa pomidorowa a'la Caprese 139

dojrzałych pomidorów 2 łyżki oliwy do smażenia 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka brązowego cukru 2 czubate duże łyżki siekanych listków świeżej bazylii 250 ml bulionu warzywnego (można użyć bulionu z kostki) sól pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine mozzarella - 2 kulki Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę

Smak mojego domu
Zupa pomidorowa z pomidorów pieczonych w piekarniku 147

jakości oliwa. Podałam ją z ziołowymi grzankami . Niebo w buzi  :) Składniki: 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów 8 dużych ząbków czosnku kilka łyżek oliwy extra vergine 1 szklanka bulionu warzywnego  (można użyć bulionu z kostki) 6 dużych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru sól pieprz ziołowe grzanki Wykonanie: Duże naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy. Pomidory sparzamy, obieramy

Smak mojego domu
Zupa grzybowa z podgrzybków 116

zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości, lekko osolonej wody. Podgrzybki oczyścić

królestwo garów
BARSZCZ CHRZANOWY Z KIEŁBASĄ 113

żur 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 białe parzone kiełbasy 10 dag wędzonego boczku liście laurowe majeranek 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% chrzan tarty DAGOMA 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Do bulionu dodajemy opalone cebule, boczek, rozgnieciony czosnek i ok 2 łyżek majeranku. Do bulionu wkładamy białą kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, dolewamy zakwas

Z Majeczką w kuchni
Błyskawiczna zupa pomidorowa 132

zapracowanym! Składniki :  1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kilka ziaren pieprzu listek laurowy 500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody) oregano bazylia majeranek sol, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie :  W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć

Codzienne Gotowanie