pełen pozytywnych emocji dzień, należy się dobra sycąca zupka Zupa krem z cieciorki SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka pomidorów oliwa z oliwek 500ml bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli prażone kabanosy/ prażony boczek Do wrzącego buliony dodać pomidory i gotować przez ok 10 minut. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę
MarciochaKucharzyBardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych. Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę
Maminek kulinarnypieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki - 2 l bulionu warzywnego - 6 dużych, świeżych marchewek - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części
Sajkofanka smakuciepłej wody wkładamy nasze roladki i trzymamy w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Składniki potrzebne do przygotowania risotto : 150 g. ryżu 20 ml. masła 400 ml. śmietany 200 ml. bulionu warzywnego 50 g. parmezanu Ryż wrzucamy na rozgrzane masło i krótko przesmażamy, następnie po trochu dodajemy bulionu, gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietanę. Ryż dusimy aż do miękkości. Przed
Full SmakuCzasami nie ma czasu, żeby ugotować od podstaw pomidorową. Ale na szczęście jest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik 200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru
Kolejny blog o gotowaniuzupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego 1 duża cebula3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowegogarść świeżej bazylii200 ml gęstej śmietany1 łyżka mąkisól, pieprz Wykonanie:Bulion kurczakowy wlewamy do garnka , dodajemy pomidory z puszki, poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy
Smaki Edytyktóre jadłam, uwielbiam kremy warzywne. Doprawianie zostawiam Wam, u mnie było nieco pikantnie, ale dodałam też jogurt naturalny, co troszkę zrównoważyło smak zupy. Składniki :* cukinia - około kg* pół litra bulionu warzywnego * łyżka oliwy z oliwek* ząbek czosnku* zioła i przyprawy do smaku* łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie :Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pokrojoną cukinię, ja środek wydrążyłam
Magiczne Życie Martysię do tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z dodatkiem delikatnych warzyw, to istna witaminowa i smakowa bonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy rzut(...)ratunek tak szybko i tak skutecznie, jak ta gorąca miska makaronu i warzyw w aromatycznym bulionie. Idealna do gryzienia, siorbania i do utrzymania spójności ciała z duchem, co czasem bywa osiągalne. Składniki na 4 porcje: 1,5 litra mocnego wywaru warzywnego z tego przepisu 3 cm kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy
Roślinna - blog wegańskiprzepis na rozgrzewający krem z ziemniaków, do którego można dodać śmietankę, prażone ziarna słonecznika, a zamiast boczku, podsmażaną szynkę. A Wy jaką najbardziej lubicie zupę? Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku kawałek boczku sól,pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni
Kukuleczkikrem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam por i przesmażam. Szparagi obieram (jeśli(...)umyć i usunąć łuski), kroję w małe kawałki. Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie do smaku i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy do blendera. Zalewamy bulionem, jogurtem i sokiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy na kremową konsystencję. kozieradka / łopian / orzech włoski Ostatnio testuję różne wcierki do włosów, więc chciałabym podzielić się przepisami: 1. WCIERKA
Kasia Sarnaplastrami boczku Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo sól,pieprz, majeranek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 8 cienkich plastrów boczku wędzonego Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia
Z Majeczką w kuchniKiedy ciecierzyca będzie już odpowiednio wymoczona, gotujemy w wodzie z moczenia (można troszkę dolać) około 50 - 60 minut, do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy około 3 litry wywaru - bulionu warzywnego lub warzywno - mięsnego. O tym, jak ja go przygotowuję możecie poczytać w tym wpisie - klik . Gotowy bulion cedzimy. Cebulę i por drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać z jajkiem. Tak właśnie powstał – barszcz czerwony inaczej. Składniki: - ok. 2,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 100 g zielonej soczewicy pół piersi kueczaka 1 marchewka szczypior 2 - 3 łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego
Gaździnka warzy