bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:34/234)

Zupa krem z pieczonych buraków 184

Choć lekka, to sycąca. I ten kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego

Pociąg Do Kuchni
Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów 184

trochę warzyw. Składniki 300 g makaronu pagliaccetti 250 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 1 mały seler 1 jajko 3/4 szklanki otrębów pszennych 250 ml bulionu warzywnego 300 ml sosu madziarów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso(...)czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Bulion mieszamy z sosem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy do miękkości mięsa. Mąkę ziemniaczaną mieszamy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie

R'n'G Kitchen
Zupa serowa z cukinią 189

przez praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek.  Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukinię, ziemniaki i cebulę.  Gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę.  Doprawiamy solą i pieprzem

Pan i Pani Smith w kuchni
Staropolska zupa chrzanowa 2168

wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić

Konrad Gotuje
Lasagne z cukinią 233

marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę

Salonik smaków
Krem selerowo-ziemniaczany 173

boczek wędzony posiekana zielona pietruszka Szalotkę pokroić w kostkę. Ziemniaki i seler obrać oraz pokroić w kostkę. Na dno garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić

Ugotować
Krem z pasternaku i gruszki 180

koniak. Z tego musiało wyjść coś dobrego – wyszła przepyszna zupa! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę 2 średniej wielkości gruszki 500 ml bulionu warzywnego kieliszek koniaku W garnku, do ugotowanego bulionu dodajemy pasternak i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na rozgrzanej patelni umieszczamy pokrojone w cząstki gruszki, wlewamy odrobinę koniaku i podpalamy

Szybko Tanio Smacznie
Kotleciki ziemniaczane 185

piersi kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół opiekanej czerwonej papryki -szczypior -jajko -mąka pszenna -olej -5 dkg masła -przyprawa do mięs i warzywna -bułka tarta Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Odcedzamy i gnieciemy praską lub gnieciuchem. Na drobno kroimy cebulę, paprykę i szczypior. Drobno kroimy też fileta z piersi kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięs. Na patelni z niewielką ilością oleju

Maminek kulinarny
Krem z kalarepy 137

wiosna powoli zaczyna się objawiać w postaci przebiśniegów, bazi i krokusów. Delikatny, lekko słodki krem z kalarepy jest idealnym, zielonym sposobem na dobre rozpoczęcie wiosny :) Krem z kalarepy na bulionie warzywnym składniki: 400 ml wody 200 ml bulionu (przepis) 3 kalarepy 3 ząbki czosnku 2 szczypty liści

wegetalerze
Zupa minestrone z tortellini 199

ramach zdrowego gotowania z rabatu w sklepie Dajar na bardzo fajne produkty marki #Ambition – wystarczy kliknąć „sprawdź” na obrazku poniżej. Składniki: 1-1,5l bulionuwarzywnego lub drobiowego 2 łyżki oliwy 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 marchwie 2-3 gałązki selera naciowego 100ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego kilka dojrzałych pomidorów lub 2 puszki(...)tortellini z serem sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w półksiężyce marchew i seler. Podsmażać 5 minut, aż marchew lekko zmięknie. Dodać bulion, passatę, pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę; jeśli używacie pomidorów z puszki – dodajemy je razem z sokiem), przepłukaną i odsączoną fasolę, pokrojoną w kostkę cukinię

Pociąg Do Kuchni
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 284

mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa

Słodka Strona
KURCZAK W GALARECIE 198

też polecam.Podałam ten przysmak na  MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 5 podudzi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki puszka zielonego groszku Jamar 2 łyżki żelatyny bulion warzywny Wykonanie: Podudzia z kurczaka myjemy, wrzucamy do bulionu razem z marchewkami i pietruszką. Gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy przestydnie obieramy udka, skór nie bierzemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry

Z Majeczką w kuchni
Krokiety inaczej 206

kaszy gryczanej 100 g startego żółtego sera 50 g ugotowanych i pokrojonych w paski grzybów 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1/2 łyżki smalcu 1 jajko Sól i pieprz Bulion warzywny 1 ciasto francuskie Przygotowanie Kaszę ugotować w bulionie ,osączyć ,ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na smalcu ,ostudzić. Wszystkie produkty wraz z tartym serem połączyć

R'n'G Kitchen
Rosół / Broth 222

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pastakurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery)8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon

Projekty ze smakiem
Pan Burak. I jego kremowy koniec. 195

ktoś się domyśla, jak Pan Burak skończył swój żywot? KREM Z BURAKÓW. (oryginał: Just My Delicious; podaję już ze swoimi zmianami;) 8 średnich buraków3 szalotki3 ząbki czosnkuok. 1l bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy, majeranek I. wersja: Zagotowałam bulion. Buraki obrałam i gotowałam w bulionie aż do miękkości. Szalotki i czosnek posiekałam. Dodałam do gotującego się bulionu wraz z majerankiem

W kuchni Karmel-itki
Bulion warzywny 186

jest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca(...)przez minimum 2 godziny. Na koniec próbujemy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i przecedzamy przez sitko. Bulion gotowy :) P.S. Nie wyrzucjcie ugotowanych warzyw z bulionu! Można z nich zrobić np. sałatkę jarzynową, pasztet lub warzywną pastę

Zawsze głodna!
Zupa pomidorowa 172

Smaczna zupka pomidorowa na bulionie warzywnym  Dzisiaj prosty przepis na smaczną zupkę pomidorową znaną przez wszystkich. Dotychczas nie poznałam osoby która by nie lubiła pomidorówki. :) Zupkę możemy podawać z ryżem lub makaronem, u mnie tym razem podana z makaronem - lane kluski.  Miłego dnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki: 2,5 litra wody 1 mały seler 3 marchewki 3 białe(...)dodajemy opaloną cebulę,  2 listki laurowe i 3 ziarenka angielskie i 2 łyżeczki lubczyku i 1 łyżkę oliwy.  Nastawiamy bulion na małym ogniu.  3. Po około 30 min dodajemy 2 kostki warzywne BIO, i w dalszym ciągu trzymamy zupkę na małym ogniu przez kolejne 30 min.  4. Kiedy już warzywa zmiękną wyciągamy wszystkie wraz z przyprawami

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania