bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:36/234)

Łosoś w galarecie 283

filetu z łososia  1 łyżeczka soku z cytryny mielony pieprz cytrynowy 2 ugotowane jajka 2-3 łyżki groszku konserwowego 1 ugotowana marchewka plasterki cytryny 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka octu jabłkowego Z włoszczyzny ugotować bulion,warzywa usunąć,w bulionie rozpuścić żelatynę i doprawić octem. Łososia skropić sokiem z cytryny,oprószyć pieprzem cytrynowym,podzielić na kawałki

Kolorowa kuchnia Elki
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 239

szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i usmażone.  Krok 4 Do mięsa dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zalać 200 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu.  Krok 5 Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii

Krakowskie smaki Ani
Pomidorowa z Oporowa 147

kostkę). Pora kroimy w piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy. Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy. Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą

R'n'G Kitchen
DROBIOWA GALARETKA 169

niezwykle prosto, zobaczcie sami i posmakujcie...Na pewno i Wam przypadnie do smaku.   Składniki: 3 udka z kurczaka pół puszki groszku pół puszki kukurydzy 2 marchewki 6 szklanek bulionu warzywnego 2 łyżki żelatyny sól,pieprz Wykonanie: Udka z kurczaka zalewamy bulionem, dokładamy obrane marchewki.Dodajemy sól i pieprz, do smaku. Gotujemy ok godziny, do miękkości mięsa. Ugotowane mięso studzimy, obieramy

Z Majeczką w kuchni
BIAŁA KIEŁBASA Z CEBULĄ I JABŁKAMI 152

jabłek i cebulki. Palce lizać!   Składniki: 1 kg białej kiełbasy u mnie wieprzowo- cielęca 2 jabłka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela ang 1,5 litra bulionu warzywnego gałązki świeżego rozmarynu majeranek Wykonanie: Białą kiełbasę wrzucamy do wrzącego bulionu, dokładamy też ziele ang, liśc laurowy i 2 łyżki majeranku. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. W czasie

Z Majeczką w kuchni
Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen 204

gorąco zastąpi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam! Składniki: 1 kubek orkiszu 200 g zielonego groszku ( u mnie mrożony) bulion warzywny 1 łyżka masła Wykonanie: ziarno orkiszu ugotować w podwójnej ilości bulionu lub osolonej wody w garuszku rozpuścić masło, wrzucić zamrożony groszek, poddusić 2-3 minuty, by go rozmrozić. Podlać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z kurczaka z ziemniaczanym farszem 373

filet z piersi kurczaka -5-6 średnich ziemniaków -1/2 czerwonej papryki -1 cebula -5 dkg masła -przyprawa warzywna -przyprawa do mięs -olej -natka pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Z piersi kurczaka odcinamy małe, luźne części. Filety przecinamy na dwie części. Odcięte części kroimy w drobną kostkę. Paprykę opiekamy lub grillujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę również

Maminek kulinarny
BRĄZOWY RYŻ Z OLIWKAMI 229

RYŻ Z OLIWKAMI. /przepis własny; inspiracja - pobyt w hotelu Windsor;/ na 2 porcje 2 woreczki brązowego ryżu szklanka pokrojonych w plasterki oliwek zielonych 1 biała cebula 2 ząbki czosnku bulion warzywny pieprz kolorowy kilka łyżek oleju ryżowego Ryż brązowy gotuję w bulionie aż do miękkości (uwaga: zajmie to znacznie więcej czasu, niż w przypadku zwykłego ryżu). Następnie odcedzam, rozcinam woreczki

W kuchni Karmel-itki
Pomidorowa dwukolorowa 163

oczywiście, gotuje najlepiej (!) a zaniemówiła już na sam widok! Chociaż była pewna, że paski zrobiłam z gęstej śmietany, nalewając ją na krem pomidorowy. ;) Składniki: KOLOR CZERWONY POMIDOROWY 350 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 fioletowa cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, cukier, pieprz czarny do smaku 1 łyżka masła KOLOR KREMOWY(...)zgęstniało do konsystencji niezbyt gęstego kremu (ok. 15 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Krem biały warzywny - warzywa kroimy w kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na 2-3 części. Rozgrzewamy masło na dużej patelni, wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy (nie może się podpiec!), Wlewamy bulion, lekko posypujemy solą, cukrem i białym pieprzem. Kiedy warzywa będą półmiękkie, wlewamy śmietankę i dalej gotujemy

Kuchnia Prezydentowej
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA 531

Choć przepisów na sałatkę warzywną jest wiele, ja postanowiłam podzielić się z Wami - moją. Ponieważ preferuję smaki konkretne, nie lubię jadać rzeczy , które są nijakie dlatego moja sałatka ma troszkę inną recepturę od tych powszechnie spotykanych. Przepis podaję w przybliżeniu, bowiem każdy może dobrać sobie ilości oraz przyprawy wg własnego gustu. W mojej sałatce dominuje korzeń pietruszki, czym go więcej(...)najdłużej się gotuje), na to marchew i malutki kawałek selera oraz ziemniaki. Gdy gotuję bez ziemniaków, bo zostały na przykład od obiadu , to wywar z gotowanych warzyw wykorzystuję jako bulion warzywny ( ostatnio pozamrażałam w słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam).Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz

Smaczne Zdrowe
Warzywna zupa z kaszą jaglaną 211

Bardzo szybka zupa warzywna z dodałam kaszy jaglanej. Ostatnio mam "jazdę na zupy" . Jest sycąca a zarazem lekka.  2 litry bulionu warzywnego liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu korzeń pietruszki 2 karotki pół selera korzeniowego biała część pora ząbek czosnku natka 1 szklanka kaszy jaglanej Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego

AZgotuj!
Sałatka z makaronem orzo, kurczakiem i suszonymi pomidorami 341

Składniki: 25 dag makaronu orzo 1 podwójna pierś kurczaka 5 łyżek zielonego pesto 10 pomidorów suszonych  świeża bazylia bulion warzywny czarny pieprz Sposób wykonania:  Umyte mięso wkładamy w całości do gorącego buliony i gotujemy. Następnie studzimy i kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy al dente i przelewamy na sitku zimną wodą (w ten sposób przygotowany będzie sypki). Pomidory

Qchnia po prostu
Krem brokułowy z jarmużem, szpinakiem i gorgonzolą 254

brokuła, bo brokułom towarzyszą jarmuż, szpinak oraz gorgonzola. Dodatek tej ostatniej nadaje zupie niesamowitego charakteru, kremowej konsystencji i sprawia, że jest jeszcze bardziej pożywna. Jako podstawę kremu polecam bulion warzywny , koniecznie mało słony i lekko pikantny. Jeśli nie macie akurat pikantnego bulionu, dorzućcie do kremu kawałek pikantnej papryczki i nie żałujcie pieprzu :) Składniki na 6-8 pocji: 400 g różyczek

Zawsze głodna!
Zupa szczawiowa z twarozkiem 167

twaróg - chudy oraz szczaw. Szczawiową uwielbiam, mimo iż kolor ma dość smutny to uwielbiam słodko-kwaśne smaki i taka dla mnie właśnie jest ta zupa. Zawsze mam zamrożony bulion warzywny, więc  z zupami problemu nie mam, oczywiście, to żaden trud zrobić bulion ale jednak łatwiej i szybciej wyjąć go po prostu z zatłoczonej zamrażarki.:) W związku

dlaSmaQ
PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 209

puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru  1 kostka warzywna 1 mała cukinia 1 cebula sól, pieprz, papryka do smaku  5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju  350 ml bulionu warzywnego 1 łyżka maki rozmieszana w 1/4 szklance wody(...)przecier, kostkę rosołową, gotujemy ciągle mieszając jakieś 10 minut.  Sos warzywny studzimy, jest już dość gęsty i teraz dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.  Papryki nadziewamy pastą, przykrywamy kapelusikami, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź dużym garnku, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu około 25-30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania