bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:46/234)

Zupa botwinka 110

Zupa botwinka rewelacyjnie smakuje. Jest słodka, a zarazem lekko kwaskowata.Udało mi się znaleźć ostatni zamrożony woreczek botwinki :) Składniki: 1,5 Bulionu warzywnego lub mięsnego  1 nieduży burak pęczek botwinki  1 korzeń pietruszki 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny śmietanka 18% sól i pieprz  Przygotowanie: Do bulionu  dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz

Kukuleczki
Sos pomidorowy z przepisu Mamy 101

wydaje się, że to było niedawno...milczącą obecność doceniamy, w pamięci  Zawsze mamy [*] <3 Składniki 100 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego 200 g śmietany 18 % cukier sól, pieprz   Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem mąkę, lekko podsmażyłem. Następnie dodałem przecier pomidorowy, połączyłem z zasmażką. Całość zalałem gorącym bulionem, dokładnie wymieszałem, zagotowałem

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z ryżem 111

dodatkiem ryżu.Ta lekka i bardzo popularna w polskich domach zupa ,z pewnością przypadnie do gustu wielu dzieciom. Składniki: 3 litry wody 1 opakowanie koncentratu pomidorowego 2 kostki bulion warzywny 5 łyżek czubatych ryżu 2 marchewki Przygotowanie: Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy kostki rosołowe Knorr. Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Wrzucamy do bulionu, gotujemy 20 minut. W międzyczasie

Smaczne Potrawy
ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM 186

makaronem. Jest przepyszna!   Składniki: 1/2 kg pieczarek garść makaronu świderki 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera łyżka masła pęczek natki pietruszki 2,5 l bulionu warzywnego śmietana do zabielenia Wykonanie: Na roztopione masło wrzucone drobno posiekaną cebulę, dokładamy też pokrojone w plastry pieczarki, podsmażamy ok 10 minut. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy obsmażone pieczarki i cebulę. Marchew

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem brukselkowa 123

brukselka 60 dag · bulion warzywny 3/4 L · masło 2 dag · śmietana kremówka 10 dag   sól   papryka słodka  Brukselkę umyć i oczyścić z uszkodzonych liści. Ugotować je ok 15 min bulionie wyjąć..Kilka brukselek odłożyć do dekoracji. pozostałą brukselkę w bulionie przyprawić solą, papryką, dodać masło i zmiksować. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić do smaku. Rozlać do talerzy. dodać

Camilla w kuchni
Zupa krem z kalafiora 137

jest niczego sobie. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad - do dzieła!! Smacznego! Składniki: 1 duży kalafior 3 ziemniaki mała cebula łyżka masła 3 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego tymianek suszony, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra, następnie dodajemy ząbki czosnku, podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojone

psgotujemy
Zupa curry z batatem 139

zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać liście

W SMAK
Zupa-krem z kukurydzy 149

Zupkę kukurydzianą gotowałam po raz pierwszy za namową córki, która uwielbia kukurydzę pod każdą postacią. Zupa zasmakuje tym, którzy uwielbiają kukurydzę :) Składniki:    1 litr bulionu warzywnego    puszka kukurydzy    jarzynka do smaku    szczypta curry    szczypta cynamonu    pół łyżeczki startego imbiru    2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie:  Gotujemy(...)wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora). Oczywiście można iść na łatwiznę i rozpuścić kostkę bulionową w litrze wody :) Gdy bulion jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy odsączoną  kukurydzę i gotujemy tak długo aż kukurydza będzie miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie

Amatorka kuchenna
Makaron z pieczarkami i serami 235

nich wyparował.   Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g pieczarek białych i brązowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego,   pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku,   świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzącym bulionem

Moniki Smakołyki
Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 99

Idealne danie w sezonie letnim. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego) 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 cebuli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka startego parmezanu Makaron gotuję al dente według(...)niej posiekaną cebulkę i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Na suchej patelni prażę orzeszki. Ugotowany makaron mieszam z sosem i podaję z prażonymi

Mango Papaja
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 88

kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła!!! W rondelku szklimy na 3 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej dynię i tymianek - wszystko smażymy ok 5 minut. Zalewamy bulionem i czekamy aż dynia

sierotka maRysia w kuchni
Zupa porowa 150

ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący można podać z grzankami. 3-4 pory 2-3 ziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować

Codzienne Gotowanie
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 172

przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut

Smaki Ewy
Zupa krem z brokułów 154

Składniki: -700-800 g brokułów -1,5 l bulionu warzywnego -2 małe ziemniaki -2 łyżki śmietany 18% -2 małe ząbki czosnku -natka pietruszki -sól, pieprz -gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia

KasiekGotuje
Risotto z czerwoną kapustą 160

Kobieta w Interia.pl . Bardzo smaczne risotto nadaje się jako dodatek do mięs ,szczególnie duszonych. Smakuje również samo. Składniki duża cebula 500 g czerwonej kapusty szklanka ryżu arborio 350 ml bulionu warzywnego pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i kapustę. Zalewamy bulionem ,dodajemy ryż

R'n'G Kitchen