bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:20/234)

Filety rybne gotowane z zielonym groszkiem 155

Składniki: 600 g fileta z dorsza lub mintaja 3 pomidory 1 duża cebula 1 puszka zielonego groszku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju sól pieprz świeżo mielony 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Groszek odcedzamy z zalewy na sitku, przepłukujemy zimną wodą. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko(...)patelni rozgrzewamy olej wkładamy groszek, cebulę oraz pomidory chwilkę podsmażyć wlewamy bulion warzywny przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem gotujemy warzywa około 5 minut. Filety z ryby kroimy na połowę posypujemy solą i pieprzem dodajemy do gotującego sosu warzywnego przykrywamy pokrywką gotujemy do 10 minut. W trakcie gotowania delikatnie odwracamy filety rybne i gotujemy jeszcze przez 2 -3 minuty. Rybę przekładamy

kgwjanczewo
Pulpety wieprzowo - drobiowe 168

mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę i dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek, wlewamy roztopione masło, dodajemy pokrojoną natkę(...)pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego

Maminek kulinarny
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 510

cukinia 3 ząbki czosnku 400 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów 3 czubate duże łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka oregano 1 szklanka bulionu warzywnego  (można użyć w kostce) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Całe danie wykonamy w dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce(...)być taka, aby czosnek się lekko zarumienił ale nie palił. Takie podsmażenie nada mu pięknego aromatu. Po tym czasie całość mieszamy. Na patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość  mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem

Smak mojego domu
Grochówka na wędzonych żeberkach 159

chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę(...)bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½   łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szkl.   wody 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Do garnka z zimną wodą (3 szkl.)  włożyć  żeberka , wypłukany pod bieżącą wodą groch i dodać 1 płaską

Codziennik Kuchenny
Kartoflanka z dyniową wyspą 114

mnie raczej nic się nie marnuje, więc staram się wymyślać coraz to nowe propozycje dyniowe. Dziś ... Kartoflanka z dyniową wyspą 400 g ziemniaków 1 jabłko 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ok. 400 g miąższu dyni 1 cebula grzyby leśne mrożone (mały woreczek) szczypta kminku 2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietanki 1/2 gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku(...)ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypior Obierz jarzyny i jabłko.  Pokrój ziemniaki i jabłko w kostkę, zale je bulionem warzywnym. dodaj kminek  i gotuj do miękkości. Posiekaj cebulę drobno. Zeszklij ją na łyżce oleju, dodaj grzyby, posiekany czosnek i duś grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody. Na końcu dodaj pokrojoną dynię, lubczyk i duś

Gotuj Sam!
ROLADA BROKUŁOWA 294

przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania. Przygotowanie : 15 min. Gotowanie i pieczenie: 30 min. Dla 6 osób ● 600 g różyczek brokułów ● 4 jajka ● 3 łyżki jogurtu naturalnego ● 30 cl bulionu warzywnego ● Sól i pieprz Sos beszamelowy : ● 60 g   masła ● 60 g mąki ● 50 cl mleka ● 2 żółtka* ● 50 g świeżo startego żółtego sera typu Ementaler ● 2 szczypty gałki muszkatołowej(...)Pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Brokuły umyj i osusz, podziel na różyczki, i  ugotuj w bulionie warzywnym do zupełnej miękkości (około 15-20 minut),  a następnie odcedź. Oddziel białka od żółtek. Zmiksuj brokuły z jogurtem i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie domieszaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Czerwona kapusta na ciepło 145

Zawiera cenne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik. Ten przepis to dobry początek przyjaźni z czerwoną kapustą. Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka jasnego octu balsamicznego ½ łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz Kapustę czerwoną szatkujemy, przekładamy do sita, płuczemy i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy(...)piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy czerwoną kapustę i mieszamy. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiamy octem balsamicznym, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Z solą trzeba uważać, ponieważ kapusta już wcześniej była solona. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia ok. 20 minut. Czerwoną kapustę

My Chcemy Jeść
Sałatka z łososiem, zielonym grejfrutem, żurawiną, makaronem i świeżą kolendrą 126

łososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony grejfrut 1/2 pomarańczy pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka) garść żurawiny suszonej 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz Sos: 1 cytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej szczypta papryki wędzonej świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Łososia myjemy(...)osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy. Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście i układamy je w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Następnie rozkładamy kawałki zielonego grejfruta (ja część ząbków obrałam ze skórki, a wszystkie przecięłam

Kolorowy Przepisownik
Zupa z dyni i chili 125

niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej! Składniki: 1 mała dynia hokkaido 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju z chili 1 papryczka chili 1 litr bulionu warzywnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru sól morska do smaku prażone pestki dyni Przygotowanie : Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki.  W garnku(...)rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, po chwili dodać ziemniaki, dynię i marchewkę, przesmażyć 3 minuty, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej). Doprawić do smaku solą, mieloną gałką oraz imbirem.  Całość zmiksować blenderem n a krem. Podawać posypanymi pestkami dyni. Idealnie komponuje

Wanilia i Kardamon
BOTWINKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I KWIATAMI SZCZYPIORKU 103

pięknie szczypiorek, okazało się genialne- trochę egzotyczne, trochę polskie, bardzo fajne połączenie. Zachęcam Was do spróbowania nietypowej botwinki. Smacznego! SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB: - 3 pęczki botwinki - 1 litr bulionu warzywnego - 2 łyżki masła - 2 puszki mleczka kokosowego - sok z połowy limonki - kilka gałązek kwiatowych szczypiorku - jako dodatek młode ziemniaki BOTWINKĘ OCZYŚĆ z uszkodzonych liści, oskrob skórkę z miniaturowych buraczków(...)umyj i otrząśnij z wody. W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście.  DUŚ OKOŁO 10 MINUT, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupa powinna już mieć fantastyczny kolor. W MIĘDZYCZASIE OSKROB ZIEMNIAKI , postaw na ogień, nie zapomnij posolić, co mi się często zdarza :) ZUPĘ DOPRAW SOLĄ I SOKIEM Z LIMONKI. Powoli wlewaj mleczko kokosowe, pamiętaj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 179

kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli   1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego i 4 00 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka ( wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę ) Na średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć cebulę i dusić, aż będzie(...)miękka .   Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.     Ziemniaki , marchew, papryczkę chili , orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować zupę) Doprawić solą i curry . Gotować   mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie . Dodać groszek , zieloną i czerwoną paprykę oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem ze szpinakiem i awokado 153

wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Składniki: - szpinak świeży lub mrożony - 2 opakowania  - awokado - 2 sztuki  - cebula - 1 sztuka  - czosnek - 5 ząbków - bulion warzywny - 1 litr   - jogurt naturalny - świeża bazylia  - pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa  - oliwa - 1 łyżka - płatki migdałów   Sposób przygotowania: W rondelu, podsmażyć posiekaną cebulę oraz wyciśnięty(...)przez praskę czosnek. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz pieprz. Całość razem poddusić, a następnie dodać drobno posiekane awokado oraz bazylię. Wszystko zalać uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym. Zupę zmiksować blenderem. Podawać z prażonymi na suchej patelni migdałami oraz jogurtem naturalnym. Smacznego

Fit-amina
Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami 327

Kiełbasą i Pieczarkami - Składniki:300 g makaronu200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę200 g pieczarek świeżych lub 100 g pieczarek marynowanychcebula2 ząbki czosnku3 łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g)kostka bulionu warzywnego + 300 ml wodyok. 40 g żółtego seraprzyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprzMakaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania:Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić(...)dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili pieczarki - dalej smażyć.W ok. 300 ml wrzącej wody rozprowadzić bulion warzywny, dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszać. Całość wlać do usmażonej kiełbasy i chwilę gotować. Połączyć z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie. Podawać posypane żółtym serem.Moje posty

Słodka Strona
Krem dyniowo - marchewkowy 157

zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni.  W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 10 marchewek 2 litry bulionu warzywnego 350 ml soku pomarańczowego 400 ml mleczka kokosowego świeży rozmaryn oliwa miód pieprz chili cayenne sól kurkuma Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na około 20 minut. Marchewkę kroimy na talarki, polewamy miodem i także wkładamy do piekarnika na 20 minut.  Następnie warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok pomarańczowy oraz 400 ml (puszkę mleczka kokosowego) - które wcześniej dokładnie mieszamy.  Doprawiamy do smaku pieprzem chili cayenne, solą oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy. Wszystko zagotowujemy. Podajemy z groszkiem

Taste Therapy
Zupa pieczarkowa 135

takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu warzywnego 50-70ml śmietany tymianek sól, pieprz masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć cebule pokrojona w drobna kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli(...)dodać pieczarki obrane i z grubsza pokrojone. Smażyć je przez kilka minut, aż zmiękną i zacznie wydobywać się z nich zapach. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku tymiankiem, sola i pieprzem oraz zaprawić śmietaną. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie