szparagami – składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki tartego parmezanu + do posypania 1 łyżka zimnego masła sól morska świeżo mielony pieprz kilka listów rukoli(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szparagi łamiemy na końcach – szparag sam pęknie w miejscu, gdzie jest zdrewniały. Końcówki wyrzucamy. Szparagi tniemy na 1-2 cm kawałki – główki odkładamy. Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy szparagi (bez główek) i gotujemy przez 5 minut – szparagi się ugotują, a bulion uzyska szparagowy posmak. Po tym czasie dodajemy delikatniejsze główki oraz groszek i gotujemy
Poezja smakujest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu! Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego. Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych
Szczęśliwa kuchniajest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu! Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego. Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcholesterolu. Dlatego właśnie to pęczak zagrał główną rolę w tym daniu. Towarzyszą mu świeże kurki i koperek. Składniki 100 g kaszy pęczak 200 g świeżych kurek 700 ml intensywnego bulionu warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego kilka gałązek koperku kilka szczypt cząbru sól świeżo mielony pieprz Kurki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Cebulę kroimy(...)rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę. Kiedy zmięknie, dodajemy kurki i sos sojowy. Smażymy do czasu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy. Następnie na patelnię wlewamy połowę bulionu warzywnego i dodajemy pęczak. Mieszamy i smażymy do czasu wchłonięcia płynów przez kaszę. Dodajemy drugą porcję bulionu, połowę koperku, doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kasza wchłonie
My Chcemy Jeśćnieźle. Mogę spokojnie Wam go polecić. Jest smaczny. Składniki: 3 kawałki pstrąga łososiowego ( każdy po około 250 gram ) Sól Pieprz Suszone pomidory w oleju ( słoik ) 4 pędy selera naciowego Bulion warzywny Filia aluminiowa Wykonanie: Dla każdego kawałka ryby, z foli aluminiowej robimy foremki ( tak aby sos z ryby nigdzie się nie wylał ). Rybę smarujemy olejem z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem(...)oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami ( niewiele ). Pozostawiamy do zamarynowania. Do bulionu warzywnego ( ok. 500 ml )dodajemy pokrojony seler naciowy i pozostałe suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem ( ewentualnie solą, ale pamiętajmy, że bulion jest doprawiony ) i gotujemy na wolnym ogniu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez około 15 minut. Bulion z warzywami miksujemy i tak powstaje sos. Upieczonego pstrąga
Smaki Ewypodana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól(...)pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu
Fiolka w kuchniekologiczną zawartością. Moją uwagę zwróciły kawałki suszonej soi, które świetnie pasują do sosów zamiast mięsa. Taki soja crunch wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie lub jeszcze lepiej w warzywnym bulionie, a następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi. Hinduske curry z sojowym crunch Składniki(...)porcji 150 g sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy
codojedzeniabędą zawiedzeni. Składniki 1,2 kg ziemniaków 3 cebule 500 g kiełbasy szynkowej 150 g korniszonów 250 g żółtego sera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Obrałem(...)cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku podgrzałem bulion warzywny . Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem z łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem kiełbasę, cebule, ogórki
R'n'G Kitchenrisotto i zróbmy sobie niebiański obiad Składniki na porcje dla 4 osób: 500 g zielonych szparagów 500 g ryżu Pingo Doce (bądź inny dowolny ryż do risotto) 750 ml bulionu warzywnego – np. z tego przepisu 200 ml białego wina pół lub wytrawnego 1 średnia cebula 80 g masła sól, czarny pieprz, pieprz pomarańczowy (bądź cytrynowy) dwie garści twardego sera(...)żółtego typu carski lub inny długodojrzewający (idealny i tańszy zamiennik parmezanu, no i polski ) 6-7 gałązek świeżego tymianku Wykonanie: W garnku rozpuszczamy w wodzie 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (jeśli korzystamy z przepisu podlinkowanego powyżej). Gotujemy, aż będzie gorący. Nigdy do risotto nie używamy zimnego bulionu. Od szparagów odcinamy końcówki, resztę myjemy i kroimy na 4 części
gutfutwięc i Wam powinno. Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora: 4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka tymianku sól i pieprz Krem brokułowy: 4 szklanki bulionu warzywnego 450 g brokuła, podzielonego
Powiedz dietom niepieczarek jest świetnym pomysłem nie tylko na codzienny obiad, ale również na przyjęcie. Składniki: 500g pieczarek 1 opakowanie kremowej zupy pieczarkowej Knorr 1 cebula 4 ziemniaki 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany groszek ptysiowy sól pieprz olej słonecznikowy Pieczarki i cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko
Salonik smakówtutaj) . Zmieniłam jedynie ilość podanych składników pod nasze smaki. Naprawdę polecam :) Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 2 marchewki * połówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso odrobinę delikaty do mięs Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć(...)rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kawałki mięsa zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu. Marchew i por pokroić w plasterki i razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki sos można podać
Zrób to smacznieTradycyjnie robi się je ze świńskich nóżek, bez dodatku żelatyny. Ja przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu warzywnego żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu
Szefowa kuchnigodzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki(...)wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili
My Chcemy Jeśćprzepis na danie "z dbałością" - kaszę gryczaną w formie gryczotta, której towarzyszą pieczarki, dymka i szczypior. Składniki 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki(...)wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem podajemy na gorąco
My Chcemy Jeść