Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka(...)Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować pozostałą marynatę i przelać do szybkowaru. Dokładamy bouquet garni, wyciskamy czosnek, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny i 30 minut
Przysmaki KarolkiBataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów
SzczyptaSmaQSkładniki (porcja zdjęcie):1 łyżka masła (10 g)1 cebula (100 g)1/2 dużej papryki czerwonej (ok. 100 g) (ja papryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę)1/4 papryki zielonej1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g)100 g cukinii zielonej250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto)1/2 łyżeczki cukrukawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej(...)ostra paprykaew. w przypadku świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni).2. Na maśle w garnuszku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również
Malowane smakiemvino bianco 40 g di burro parmigiano sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy, osuszamy i cienko kroimy w paseczki. Szalotki i 2 ząbki czosnku kroimy w kostkę. W dużym i szerokim garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki i 2 ząbki czosnku. Dorzucamy ryż i na średnim(...)bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nierozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę masła oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola
La grande e la piccola cuocaugotować ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki). Umyte flaki, wkładamy do garnka i zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez durszlak) wołowym bulionem. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około godziny). W tum czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki(...)czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc jeszcze przez 5-7 minut. Usmażone warzywa dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion. Teraz flaki doprawiamy majerankiem, szczyptą lubczyku oraz
Miód i pieprznaciowego kawałek (100g) środkowej części pora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną kostkę. Czosnek zgniatamy w wyciskarce do czosnku, a w ostateczności – drobno siekamy. Marchewki i seler(...)minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsypujemy pocięte marchewki, selery oraz por. Posypujemy połową soli i pieprzu i dokładnie wszystko przez chwilę mieszamy. Wlewamy do warzyw bulion. Dokładamy liście laurowe w taki sposób, aby były zanurzone w płynie. Przykrywamy naczynie. Od chwili gdy płyn się zagotuje, dusimy warzywa przez 10 minut mieszając co 2-3 minuty
Kulinarna Pokusarównie smaczna. I nietrudna. Polecam! Składniki (na 4-5 porcji): 4 buraki upieczone lub ugotowane w całości 2 łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek(...)skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę i pora siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (marchew i ziemniaki można w grubszą). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i por na złoto, dokładamy resztę warzyw i całe przyprawy, mieszając podsmażamy. 2. Kiedy się zezłocą, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw. Dodajemy starte buraki, wszystkie
Kuchnia Prezydentowejszklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę(...)chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chili razem z przyprawami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki
Mango Papajabulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy(...)najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Następnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko nadal dusimy
Słodka Stronapaelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam bisiory (wypustki ciała małży). Z krewetek w pancerzach i Black Tiger usuwam ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia żyjątka. Papryki i cebulę kroję w niewielką kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję również(...)kostkę. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję cebulę, paprykę, przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym końcu wrzucając pomidory. Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion
W kuchni Karmel-itkiburaków, umytych1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę1 łodyga selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią1 l bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarcesól i pieprz1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podaniaświeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik(...)obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę.W średnim rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z selerem i smaż, często mieszając, około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia
karmelowyplasterki. Marchew, seler, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, ziemniaki kroję w paski, marchew w kostkę. W garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej
wesoła kuchniawątróbkę, a następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy
Apetyczna babeczkaoliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut. Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie
Pan i Pani Smith w kuchnipierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, smażymy, podlewając rosołkiem dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki
Kuchnia Beaty