przekręcenia młynka) + natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją. Następnie dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać, dodać obraną i startą na grubej tarce marchew i pokrojony drobno seler naciowy. Chwilę podsmażyć a następnie zalać całość bulionem lub bulionem z wodą. Dodajemy odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy
Smaczne Zdrowezupa krem.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony)1,5 l bulionuśrednia cebula 2-3 ząbki czosnkuprzygotowanieCebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki czosnek. Gotować na małym ogniu
Stare Garymiękkości. W czasie gdy kurczak się gotuje, cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na drobnych oczkach lub również drobniutko siekamy. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (wystarczy 1 łyżka) i smażymy 3-4 min. Ugotowane udko wyjmujemy z bulionu, który przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, opłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulkę
Ratunku obiadpomidorów ... Naturalna słodycz zupy przełamana dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i zagęszczona brązowym ryżem ... Dla mnie to istna uczta dla podniebienia! Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych) 3 łyżki oliwy sól pieprz szczypta cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany(...)kostkę i blendujemy wraz z posiekanymi listkami bazylii. Jeśli nie lubimy pestek pływających w zupie przecieramy pomidory przez sitko. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek, po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i podsmażamy całość ok 10 minut. Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy
Walijskie Pichceniemiędzyczasie buraki obieramy i kroimy na dość drobną i regularną kostkę, rukolę siekamy. Kostkę buraka mieszamy razem z olejem sezamowym i rukolą, tak aby wszystkie kostki były nim pokryte. Umieszamy je w żaroodpornym naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy od 20 do 30 minut w nagrzanym piecu - powinny być półtwarde (około 5-10 minut przed końcem(...)pieczenia do buraków dosypujemy sezam i zdjemujemy folię, wtedy ziarna sezamu lekko się podprażą, a buraki lekko przypieką i będą chrupiące). Podduszone składniki zalewamy bulionem warzywnym i całość gotujemy na wolnym ogniu, od 20 do 30 minut pod przykryciem - aż nasiona ciecierzycy będą miękkie. Kolejno zupę blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej masy ( nasza zupa nie wyszła niestety idealnie
Symfonia Smakówszklanek bulionu wołowegobukiet ziół4 gałązki tymianku5 ziaren ziela angielskiego3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami1 liść laurowySposób przygotowaniaMięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek(...)cebula lekko zmięknie. Solimy w międzyczasie, żeby się nie przypaliła. Przekładamy do garnka.Zalewamy patelnię winem i redukujemy o połowę. Przelewamy do garnka.Do garnka dodajemy jeszcze pomidory i zalewamy bulionem tak, żeby przykrył mięso. Na koniec dodajemy bukiet ziół zawinięty w gazę. Ja używam zamiast gazy dużych torebek na herbatę sypaną (sprawdzają się świetnie w takim rozwiązaniu. Nie dosalamy gulaszu. Solone
W kuchni wieczoremmiski, zalać bulionem i przykryć talerzykiem na kilka minut. Kiedy kuskus wchłonął już cały bulion, należy go rozmieszać przy pomocy widelca i zostawić na chwilę do przestudzenia. Cukinię pokroić w dość cienkie długie pasy i zgrillować do zrumienienia. Tak przygotowaną cukinię pokroić w dość drobną kostkę i dorzucić do przygotowanego kuskusu. Posiekać drobno natkę pietruszki oraz mięte i wrzucić
Plate of Joylekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki. Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam i duszę ok 10 min. Grzyby wylewam
W kuchennym oknie EwyPaprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzupę kalafiorową :) Składniki: 0,7 l. wywaru z gotowania warzyw lub wody z domową kostką rosołową warzywną 3 ząbki czosnku (ilość dla czosnkolubnych ;)) cząber sól pieprz (majeranek, lubczyk, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy jeśli nie było ich w Waszym wywarze) mały kalafiorek Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki kalafiora, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Miksujemy całość. Smacznego
chwile dla mniecebula (150g) 200ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek lub chrząstek oraz nadmiaru tłuszczu. Nacieramy połową soli i pieprzu, odkładamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy na 8 części. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dużą kostkę o boku kilku centymetrów(...)trzymamy osobno. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Filety z kurczaka smażymy intensywnie przez 5 minut ze wszystkich stron do zezłocenia się. Następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i dodajemy wszystkie warzywa oprócz pomidorów. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso z warzywami dość powoli, pod przykryciem przez 12 minut. Od czasu do czasu mieszamy warzywa. Na 4 minuty
Kulinarna Pokusapietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę. KROK 2 Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około 2 łyżek masła. Wrzucam pokrojone(...)się miękki. KROK 6 Kiedy ryż jest gotowy, wrzucam do niego wcześniej przygotowane składniki, po czym na małym ogniu mieszam. Dosalam i dopieprzam do smaku. Dodaję także jeszcze trochę bulionu, aby potrawa nie była zbyt sucha. Siekam natkę pietruszki i część dodaję do środka mieszając, a część zostawiam aby posypać już gotowe danie na talerzu lub patelni. SMACZNEGO
smacznieinatematpotrzebować:500 g wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego (na marchewce, pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym)2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie słodsze(...)sporą kostkę, obtaczamy w mące. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy na średnim ogniu, aż się ładnie zrumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy razem jeszcze chwilę. Następnie dodajemy grzyby, śliwki, miód i sos sojowy. Po ok. 2 min. dodajemy również piwo. Gotujemy kolejne 2-3 min., a po tym czasie dolewamy bulion. Do powstałego
Ratunku obiadodłożyć. Na tej samej oliwie zeszklić, dodając tymianek i oregano, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek – tylko obrany z łupinek. Zdjąć z patelni i zblendować na gładki sos. Sos wlać do garnka do duszenia, włozyć mięso, dodać wina, zagotować i troche zredukować. Dolać wody (lub bulionu, jeśli akurat jest pod ręką) posolić i popieprzyć do smaku i dusić
stajnia gołębie od kuchni