bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:80/100)

zupa szpinakowa z fetą 125

Białą część dymki oraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 min., od czasu do czasu mieszamy. Zupę doprawiamy śmietanką, pieprzem oraz gałką muszkatołową. doprowadzamy do wrzenia, miksujemy. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą oraz posiekanym szczypiorem. (inspiracja z przepisu kuchnia Lidla) Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki 242

główka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 l bulionu warzywnego 1 mała cebulka 60 g tłuszczu: masło, smalec  sól, pieprz 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej wodzie.  Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę

prawdziwe jedzenie
Łosoś w Sosie Koperkowym 196

energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami.*jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.  Moje posty

Słodka Strona
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem 133

Zaszaleliśmy:)  Paella mixta z langustami i kurczakiem SKŁADNIKI: 500 g ryżu do paelli 1 litr bulionu z owoców morza kilkanaście langustyn lub krewetek 1 pierś kurczaka   2-3 ząbki czosnku   zielony groszek z puszki   3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście   1/3 szklanki białego wina(...)Najlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż i wyciągnąć czarne flaki. Część langustynek sparzyłam i obrałam  Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać

MarciochaKucharzy
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 346

łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz   Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść(...)później. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Podlej odrobiną tłuszczu z kubeczka. Smaż przez chwilę (1-2 minuty), a następnie dodaj namoczone i odsączone dobrze grzyby (w przypadku dużych grzybów pokrój je na mniejsze kawałki). Dodaj resztę zostawionego tłuszczu. Smaż, mieszając około 2 minut. Dodaj bulion, śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Nie przykrywaj. Ser chaource

Moja Delicja
Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella 342

kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 g mozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem

karmelowy
Podstawa każdej zupy, czyli "Tradycyjny Wywar z włoszczyzny" 243

Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na zupę. Bardzo często jest to po prostu mrożonka ze sklepu wzmocniona kostką rosołową (a propo kostek

IzaGotuje
Potrawka z zająca 107

Oprószyć solą i pieprzem. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę, podsmażyć. Dodać mięso, które obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wsypać paprykę, mąkę, wymieszać. Wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać listek laurowy. Dusić do miękkości pod przykryciem. W przypadku gdy sos za bardzo odparuje dolać trochę bulionu lub wody. Podałam z kluskami kładzionymi i mizerią. zastawa

królestwo garów
Zupa pomidorowa z boczniakami, papryką, cieciorką i szpinakiem 114

oczyścić, pokroić w paseczki same kapelusze i niezdrewniałe części trzonków. Zalać bulionem i zagotować kilka minut. Marchew i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce, obraną cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, po czym dodać do wywaru. Papryki oczyścić z włókien i pestek, pokroić w grubą kostkę i dodać do wywaru. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w paski, dodać

Czerwień i błękit
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 132

Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą  koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki, bez łodyg). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze ok 25 min. Na końcu zabielamy śmietaną

kulinarnyJa
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 146

rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej

Bon Appetit Małgorzaty
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 139

małży, 200 g wędzonego pikantnego chorizo, 2 nogi z kurczaka, 1 duża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić(...)zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Chorizo pokroić w plasterki. Do żeliwnego naczynia wlać oliwę i wrzucić chorizo. Podsmażyć. Chorizo przełożyć do miski, a do garnka włożyć kawałki kurczaka. Podsmażyć na rumiano

królestwo garów
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 190

suszonych płatków chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, 1 średnia marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec(...)patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę bakłażan i przesmażamy do zrumienienia. Zrumieniony bakłażan przekładamy do garnuszka, a na patelnię wrzucamy pierwszą partię pulpecików i smażymy do ładnego zbrązowienia. Gdy już będą zrumienione przekładamy do przesmażonych warzyw, do garnuszka i smażymy kolejną część pulpecików. Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek przekładamy na ogień, dodajemy pomidory, przecier, bulion warzywny oraz drobno pokrojoną

Plate of Joy
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 183

krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4   Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego wytrawnego wina,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka octu(...)gałązek macierzanki (lub tymianku),sól i pieprz do smaku.   Przygotowanie:Borowiki kilka razy wypłukać, zalać szklanką letniej wody, moczyć przez godzinę, odcedzić na sicie, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić ściereczką, odciąć 4 plastry do dekoracji, resztę posiekać. Cukinie umyć, odciąć górę z ogonkiem, wydrążyć łyżką do melona (miąższ zachować do innej potrawy np. zupy

SzczyptaSmaQ
Bulionetka warzywna domowa 394

kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion(...)mimo zamrożenia (tą formę polecam) zachowuje konsystencję, do nabierania łyżką jak masło. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości soli (mniej więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu). Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę

Kolorowy Przepisownik