bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:89/100)

Szwedzkie klopsiki 222

pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek puree z ziemniaków i selera 5-6 średnich ziemniaków 1 mała bulwa selera 0,5l mleka(...)niezbyt czubata łyżeczka mięsa. Kłaść je na tacy pokrytej olejem. Następnie przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać mlekiem i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie doprawić cukrem, solą i pieprzem, i zmiksować na puree. Na koniec wmieszać 1 łyżkę

W kuchni wieczorem
Babcina zupa pieczarkowa 349

barach mlecznych z prawdziwego zdarzenia. Produkty na zupę są bardzo tanie, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Podaję przepis na zupę od podstaw, ale możecie przygotować ją również z bulionu, który już macie. Zapraszam do gotowania! :)Składniki na babciną zupę pieczarkową:1 marchewka1 pietruszkakawałek pora1 malutki seler1 mała cebula1 liść laurowy1 ziarnko ziela angielskiego1,3 l wody200 g umytych, obranych pieczarek1(...)później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy.2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje.3. Odłożoną marchewkę i kawałek

My Culinary Art
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 259

dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można(...)pierścieni surowego pora do ozdoby Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy (pora przecinamy wzdłuż idokładnie opłukujemy przestrzenie między półpierścieniami), obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek równiez obieramy i siekamy na bardzo drobno. Pory kroimy w średniej grubości półpierścienie, a obraną pietruszkę w ćwiartki. Koperek siekamy na bardzo drobno.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę

Symfonia Smaków
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 181

wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego  koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę(...)cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego sól do smaku prażone migdały (opcjonalnie) Buraczki pokrój w kostkę , dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną w piórka . Przygotuj sos, dodając do majonezu czosnek, musztardę oraz ocet balsamiczny. Dodaj go do sałatki, wymieszaj i przypraw solą do smaku . Sałatkę

Food Square
Lunchbox - dietetyczna sałatka z kurczakiem i orzechami 493

domu ugotowane mięso, na przykład z poprzedniego dnia to wykonanie naszej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę, w przeciwnym wypadku wiadomo, czas przygotowania nieco się wydłuża. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać później bulionu spod mięsa, warto dodać do niego sól, pieprz, szczyptę ostrej i sporo słodkiej czerwonej papryki w proszku, co zdecydowanie poprawi smak naszego kurczaka. W międzyczasie przygotowujemy dressing - oliwę łączymy(...)lądują orzechy. Jeśli nie posiadacie dziadka do orzechów, w jego roli świetnie sprawdza się śrubokręt ;) Gdy nasz kurczak jest już ugotowany i przestudzony kroimy go w paseczki lub w kostkę i dodajemy do sałatki. Pozostało już tylko pokroić pomidorki na pół, ułożyć na wierzchu i całość polać naszym sosem. Gotowe! Sałatka świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu, jak też

Kulinarne zapędy Kokosa
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 201

zrobić go więcej i np zamrozić aby móc w zapracowane dni delektować się tym przysmakiem.   Gulasz segedyński Roberta Makłowicza Składniki: 800 g łopatki wieprzowej pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki smalcu 4 cebule pokrojone w piórka 1 łyżeczka mielonego kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej(...)kawałki łopatki zetną się z zewnątrz - często mieszamy. Dodajemy czosnek, solimy i oprószamy mąką. Mieszając smażymy minutę. Dosypujemy obie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie

sierotka maRysia w kuchni
Gołąbki w kapuście kiszonej 173

zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru. Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego(...)gryczaną . Dno naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki

królestwo garów
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 156

wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb(...)kaszą gryczaną . Dno gęsiarki posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, oraz grzyby. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty. W przypadku, gdy używamy kapustę białą zalać żurkiem. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty

królestwo garów
Zrazy mielone w sosie cebulowym 255

smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos.  Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut.  W tym czasie przygotowujemy zrazy.  Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy.  Do miski przekładamy(...)ogórek był w ich środku.  Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron.  Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie,  przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut.  Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami. Zagotowujemy do zgęstnienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Złote kuleczki z dorsza w sosie śmietanowym 245

kuleczki :ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty )2 jajkapół cytrynybułka tartaoliwa do smażeniaodrobina soli i pieprzPrzygotowanie :Zaczynam od sprawdzenia czy w filecie nie zostały jeszcze jakieś kostki, z doświadczenia wiem że zawsze jakieś zostają. Kroję go na mniejsze kawałki i szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę(...)jest złocistość panierki. Składniki na sos :200 ml śmietany 18%2 łyżki masła50 ml bulionupół pęczka koperkułyżka mąki sól i pieprz Przygotowanie :Na rozgrzanym maśle podsmażam mąkę, dodaję bulion i dokładnie mieszam. Po zagotowaniu czyli po chwili dodaję koperek i śmietanę, chwilę gotuję i doprawiam solą i pieprzem

Mechanik w kuchni
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 993

tradycję naszej kuchni. Z jednej strony nie ma się co dziwić, jest ona łatwa i szybka w użyciu i podnosi smak potraw. Niestety jest też druga strona medalu: taka kostka to istna tablica Mendelejewa. Czego tam nie ma... A wiadomo, że takie rzeczy nie pozostają obojętne na nasze zdrowie. Oczywiście to nie działa od razy, nie poczujemy skutków używania(...)wrzucicie do zupy jakąś sklepową kostkę bulionową to z pewnością krytycznym okiem na was patrzeć nie będziemy. Ale jeżeli używacie takich rzeczy częściej to mamy dla was ciekawą alternatywę. Dość dawno temu wrzucaliśmy na bloga przepis na taką tradycyjną bulionetkę , teraz zaś chcemy wam zaproponować bulionetkę pietruszkowo-lubczykową. To idealny zamiennik tych sklepowych kostek. Smaku ma tyle samo

Marder&Marder Manufacture
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 163

sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków (ewentualnie) sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, chilli Kaszę bulgur zalać wrzącym bulionem 1 cm nad kaszę, dodać pietruszkę, zamieszać i odstawić na około 20 minut. Po ostygnięciu wlać połowę rozbełtanego jajka i wymieszać. Usunąć gniazda nasienne z wszystkich papryk. z każdej(...)wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie dodać cieciorkę

MarciochaKucharzy
Zielone curry z kurczakiem 219

całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki(...)głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania

Tajskie smaki
Jak polubić gotowanie 217

Mieszaj delikatnie podsmażaną cebulę lub ryż do risotto i daj sobie wpaść w "mieszaniowy trans". Nigella Lawson mówi, że nic jej tak nie uspokaja jak mieszanie risotta i dolewanie bulionu. Zgadzam się z nią. Mieszaj i wąchaj. Bądź tu i teraz. Rozkoszuj się spokojnym gotowaniem. Doprawiaj i próbuj. Czujesz jak wszystko masz pod kontrolą? Tu szczypta papryki, tam listek laurowy(...)Bądź z niego dumna. Teraz masz czas, żeby siebie pochwalić . Możesz otworzyć butelkę wina lub nalać wody do szklanek. W nagrodę zafunduj sobie po posiłku jakiś deser - 2 kostki czekolady, albo dobry film. Możesz też nałożyć sobie miskę pyszności, które zrobiłaś i zjeść je przed telewizorem. Poświęć im jednak trochę uwagi i doceń siebie. Podelektuj się smakami

W kuchni wieczorem
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 155

kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę(...)anyżem. Po około 3 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażam do zeszklenia.Dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego i pastę curry. Kiedy składniki się połączą dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania