bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:90/100)

Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 152

który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek(...)nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć w przepisie do którego link znajdziecie powyżej. Borowiki w kilkugodzinnej kąpieli odmładzającej... ...gotuję ok. 20 min. w garnku z bulionem drobiowo-wołowym ...następnie siekam drobniutko przy pomocy Męża ;) ...podobnie postępuję z zieleniną Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje tylko

Kuchnia po mojemu
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 199

gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości1 czerwona cebula3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała)50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem50 ml bulionu garść rukoli1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę gryczaną. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut. W tym czasie

Mango Papaja
POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI 242

policzków wołowychcebula100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania)ziele angielskieliść laurowybulion wołowyolejsól, pieprzsproszkowany czosnektymianekpół szklanki czerwonego winaWykonanie:Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięsko posypane sproszkowanym czosnkiem i tymiankiem. Jeśli włożymy jednocześnie zbyt dużą ilość mięsa- temperatura smażenia spadnie i mięsko nie odsmaży się tylko zacznie się gotować. Podsmażone(...)wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem wołowym

Walijskie Pichcenie
Rosół z włoskimi akcentami 177

godziny). Im dłużej tym lepiej. A najlepiej całą noc! 13.  rosół odtłuścimy za pomocą  papierowego ręcznika, który wchłonie nadmiar tłustych "oczek"14.  nadmiar bulionu możemy zamrozić,15.  rosół lubi lubczyk, warto go hodować w doniczkach lub w ogrodzie. Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy(...)pomidorów). Po kilku minutach dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, czosnek (obrany i rozgnieciony dłonią) oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 211

garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę(...)czasie przy pomocy blendera miksujemy na w miarę gładką masę (w zupie zostaną kawałki jarmużu; jeśli Wam to przeszkadza, bo zmiksowaniu przecedźcie zupę przez sitko), kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy, Doprawiamy sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze 3 minuty.   PODANIE: Zupę przekładamy do miseczek, po równo rozdzielając kurczaka. Na wierzch wykładamy po łyżce musu

Tajskie smaki
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 196

passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii  150 g startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie odłożyć do miseczki. Krok 2 Rozgrzać patelnię. Wylać na nią Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekać aż znikną bąbelki, co oznacza, że osiągnięta została idealna temperatura do smażenia, wyłożyć(...)szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i usmażone.  Krok 4 Do mięsa dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zalać 200 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu.  Krok 5 Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii

Krakowskie smaki Ani
Marchewka to zdrowie! 172

którzy cenią sobie zdrowie o pysznym smaku! Składniki:5, 6 średniej wielkości marchewek1 średnia cebula2,3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego olejupół szklanki wodykostka rosołowa (lub własny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej do zup i sosów), może być też 18%garść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę(...)się do marchewki, przykryj pokrywką i zostaw, by chwilę się podsmażyła. Kiedy już trochę (minimalnie) zmięknie ( to powinno zająć trochę ponad 5 minut), wlej na patelnię wodę i dodaj kostkę rosołową. Duś pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, od czasu do czasu mieszając. Kiedy marchewka będzie gotowa - to znaczy miękka i sprężysta, podnieś pokrywkę i odparuj pozostałą wodę

Gotowanie to kochanie
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 148

łyżki oleju, ½ cebuli 1 ząbek czosnku( pominęłam) 3/4 szklanki białeg,o półwytrawnego wina( u mnie wino Celebro – białe hiszpańskie)2 łyżki przecieru pomidorowego, ok ¾ litra wywaru z ryby/warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca wodą i warzywko)sól/pieprz/natka pietruszki do smakuWykonanie: Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę i cały ząbek(...)Następnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty. Gdy  ryż wchłonie cały płyn nalezy go uzupelniać.  W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy

Mia Cucina Sofieta
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 297

ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło(...)pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem i szpinakiem

VioletoweKucharzenie
Pierś z kurczaka w ziołach z jabłkami 215

dziś jest to jedno z moich ulubionych dań. Ciężko je popsuć, jest szybkie w przygotowaniu i wyśmienite! Można zrobić je niedbale jako danie jednogarnkowe, wtedy kroimy wszystko w kostkę i dusimy wspólnie na patelni, można też spróbować podać je w bardziej elegancki sposób - zrumienić na patelni pierś, a następnie ułożyć ją pokrojoną na sosie z plasterkami jabłek. Uwielbiam to połączenie(...)dodała to co miała. Ja za tą wersją szaleję. Składniki:2 piersi z kurczaka100g boczku pokrojego w kostkę2 kwaskowe jabłkazioła prowansalskie300g śmietany 18%szklanka przegotowanej wodysól i pieprzkuskusszklanka bulionu warzywnegoSposób przygotowania:Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy w ziołach z obu stron. Jabłka kroimy na pół i w plasterki (oczywiście bez gniazd nasiennych). Kaszę

W kuchni wieczorem
Lubelski kociołek: Gołąbki z kaszą jaglaną 163

miękkości (ok. 20 minut). Z główki kapusty wyciąć głąb i umieścić ją w garnku z wodą. Zagotować i kolejno wyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do ostudzonej kaszy. Kaszę z cebulą doprawić pieprzem, tak by były pikantne. Nie żałować go. Do farszu wlać olej rzepakowy albo konopny(...)zawijać porcje farszu. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym. Pod spód i na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju lub bulionu.  Zapiekać w piekarniku około godziny w temp. 180 st.C.  Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż świetnie smakują także bez niego

Pasja Smaku
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 175

bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też najczęściej w zupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka.  Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam na wywarze wołowym, pozostałe składniki to blanszowany szpinak, cieniutko krojona cebula i gotowana wołowina, całość zwieńczona wyrazistymi przyprawami(...)łopatki wołowej  2 cm świeżego imbiru (obranego, pokrojonego w grube plastry) 2 małe papryczki chili, mogą być suszone 1 cebula (w łupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę  1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru

Kuchnia Prezydentowej
gulasz wołowy w sosie z granatów 133

sól,pieprz przyprawa do gulaszu  - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obgotować mięso do miękkości. Cebulę pokrojoną  smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie. Mięso obgotowane pokrojone  w dużo kostkę , wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy na patelnie. Jak mięso będzie rumiane dodajemy pieczarki pokrojone w cząstki,  i smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę(...)Składniki : 1/3 szklanki białego wina 1 posiekana cebula 1/4 szklanki bulionu 1/3 szklanki  soku z granatów 2 łyżeczki miodu 4 łyżki ziaren granatu pieprz ziarnisty 2 łyżki szczypiorku Do rondelka wlać wino i dodać cebulkę, dusić na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlać bulion , sok z granatu i gotować przez około 5 minut aż sos się zredukuje

w mojej kuchni
Flaczki 169

lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną.Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.      Składniki:-ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków-bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek(...)ząbki czosnku-sól do smakuoraz opaloną cebulę.   Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.Odławiamy też warzywa.Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.Do rosołu wsypujemy też flaczki.   Gotujemy ok. 30 minut.   Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku.Dosypujemy pieprz

Maminek kulinarny
Pieczeń z pieczarkami 216

ugotować i osączyć, odstawić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz sól, pieprz, majeranek i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać bulion i dokładnie wyrobić mięsną masę. Keksówkę 30x10 cm natłuścić o przełozyć połowę mięsnej masy. Następnie w dwóch rządkach ułożyć ugotowane pieczarki lekko wciskając je w masę. Wyłożyć resztę mięsnej masy(...)kurczą się i w pieczeni robią się dziurki i pieczarki wypadają. Pieczarki można dać w całości tak jak ja to zrobiłam lub dodać do mięsnej masy pokrojone w drobną kostkę

Monia miesza i gotuje